Η μάστιγα του τσιγάρου

❱❱ Παρά τα μέτρα της Ε.Ε., το ποσοστό όσων συνεχίζουν να φουμάρουν παραμένει υψηλό«Το να κόψει κανείς το κάπνισμα είναι το ευκολότερο πράγμα. Ξέρω καλά τι σας λέω, καθώς εγώ προσωπικά το έχω κόψει χίλιες φορές».

Τα λόγια του Μαρκ Τουέιν, του εμβληματικού Αμερικανού συγγραφέα του βιβλίου «Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ», θυμίζει η Κομισιόν προκειμένου να τονίσει τον αγώνα που χρειάζεται να δώσει ο καπνιστής για να κόψει το τσιγάρο, αλλά και τα νομοθετικά μέτρα και τις εκστρατείες ενημέρωσης που προωθεί για να αντιμετωπίσει τη σύγχρονη μάστιγα.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το κάπνισμα είναι η σημαντικότερη αιτία πρόωρων θανάτων στην Ε.Ε., καθώς ευθύνεται για περίπου 700.000 θανάτους τον χρόνο, με περίπου 50% των καπνιστών να πεθαίνει πρόωρα (κατά μέσο όρο 14 χρόνια νωρίτερα). Αν και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τα τελευταία χρόνια, όπως επισημαίνεται, το ποσοστό των καπνιστών στην Ε.Ε. εξακολουθεί να είναι υψηλό: το 28% του συνολικού πληθυσμού και το 29% των νεαρών Ευρωπαίων ηλικίας 15-24 ετών καπνίζουν.

Ειδικότερα, στο ενημερωτικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα μέτρα κατά του καπνίσματος γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις κανονιστικές ρυθμίσεις των προϊόντων καπνού στην αγορά της Ε.Ε. (π.χ. συσκευασία, επισήμανση και συστατικά), στους περιορισμούς στη διαφήμιση των προϊόντων καπνού, στη δημιουργία χώρων όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, στα φορολογικά μέτρα και στις δράσεις κατά του παράνομου εμπορίου και στις αντικαπνιστικές εκστρατείες.

Συνέπειες

Οσον αφορά τη δημόσια υγεία, ορίζεται πως τα μέτρα αποσκοπούν στην προστασία των πολιτών από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και άλλων μορφών κατανάλωσης καπνού, όπως το παθητικό κάπνισμα.

Κυρίως έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα και όσους δεν καπνίζουν να μην το αρχίσουν. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στους νέους, επειδή ο καπνός είναι ένα εθιστικό προϊόν και το 94% των καπνιστών αρχίζει να καπνίζει πριν από τα 25.

Επιπλέον, η Ε.Ε. συνεργάζεται με τους διεθνείς εταίρους της για τη μείωση της κατανάλωσης καπνού σε παγκόσμιο επίπεδο.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ