«Stop» στη θερμοπληξία

❱❱ Οι ευάλωτες ομάδες, τα μέτρα προστασίας και οι πρώτες βοήθειεςΗ τρύπα του όζοντος και η αυξημένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες -ακόμη και τώρα που το καλοκαίρι βαίνει προς το τέλος του- μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, τα οποία αρχίζουν από ηλιακά εγκαύματα και φτάνουν έως τη θερμοπληξία. 

Η θερμοπληξία είναι μια επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του περιβάλλοντος και της ανεπάρκειας των ομοιοστατικών μηχανισμών του, ο οργανισμός δεν μπορεί να αποβάλει την πλεονάζουσα θερμότητα.

Το άτομο που έχει πάθει θερμοπληξία εμφανίζει πυρετό, ενώ μπορεί να παρουσιάσει ακόμη και σοβαρές βλάβες στη λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων, του εγκεφάλου, του ήπατος και των νεφρών του. Η θερμοπληξία είναι μια κατάσταση που μπορεί να αποβεί μοιραία για τον πάσχοντα, αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα – σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητη η νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Ηλικιωμένοι

Ατομα υψηλού κινδύνου για εμφάνιση θερμοπληξίας, εκτός από τα μικρά παιδιά, είναι τα παχύσαρκα άτομα, τα υποτασικά, εκείνα που υποσιτίζονται, που βρίσκονται σε κακή φυσική κατάσταση, που λαμβάνουν μακροχρόνια συγκεκριμένα φάρμακα (π.χ. αντιχολινεργικά, αντιισταμινικά, β-αναστολείς), οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα (όπως η καρδιακή ανεπάρκεια και ο διαβήτης).

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί τις μέρες του καύσωνα στους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. Πολλές φορές πρέπει να γίνονται τροποποιήσεις στη φαρμακευτική αγωγή αυτών των ασθενών τις πολύ ζεστές ημέρες.
Για να προλάβουμε τη θερμοπληξία, είναι σημαντικό να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο και την άσκηση τις ώρες της μεγάλης ηλιοφάνειας, να πίνουμε πολύ νερό, να βρισκόμαστε σε κλιματιζόμενο περιβάλλον, να αποφεύγουμε τις μετακινήσεις, να κάνουμε πολλά δροσερά μπάνια κατά τη διάρκεια της ημέρας, να αποφεύγουμε το αλκοόλ και τα βαριά φαγητά.

Αν υποψιάζεστε ότι κάποιος άνθρωπος έχει πάθει θερμοπληξία, μεταφέρετέ τον σε δροσερό μέρος, κάντε του ένα δροσερό μπάνιο ή δροσίστε τον με βρεγμένα πανιά, χαλαρώστε τη ζώνη του και αφαιρέστε τα ρούχα του, διαλύστε ένα κουταλάκι γλυκού αλάτι σε ένα κιλό νερό και δώστε του να πιει αργά αργά. Μην του δώσετε υγρά, αν κάνει εμετό και αν έχει υπνηλία ή μειωμένη εγρήγορση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Αρθρίτιδα γόνατος – Τα πρώτα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός είναι ο κατάλληλος ιατρός για να δώσει απαντήσεις...

Η εφηβική συμπεριφορά καθορίζει την υγεία στη μετέπειτα ζωή, σύμφωνα με έρευνα!

Η ανάπτυξη των μη γνωστικών δεξιοτήτων είναι ένας από τους σημαντικότερους...

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι για άμεση διάγνωση του Covid-19

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι που θα μπορεί να κάνει διάγνωση του Covid-19 (έχει...

Ωτοπλαστική: Διορθώστε οριστικά τα πεταχτά αυτιά!

Τα αυτιά έχουν ένα μοναδικό σχήμα που διαφέρει από άνθρωπο σε...

Κονδυλώματα πρωκτού: η ανώδυνη αντιμετώπισή τους

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μια συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος που οφείλεται...

Αντιμετωπίστε το κότσι αναίμακτά και ανώδυνα

«Κράτα τα τακούνια σου, το κεφάλι σου και τα στάνταρ σου...