Στην… Εντατική τα νοσοκομεία

❱❱ Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι λείπουν ασθενοφόρα, ενώ οι διασώστες δουλεύουν χωρίς ρεπό και άδειεςΓια ακόμη ένα καλοκαίρι οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών που αποτελούν αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς, αλλά και οι Ελληνες και οι ξένοι επισκέπτες, διαπίστωσαν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στο ΕΚΑΒ. 

Στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου -ιδιαίτερα στα μικρά- δεν είναι δυνατή η 24ωρη συνεχής κάλυψη με ένα ασθενοφόρο με εξειδικευμένους διασώστες, διότι δεν πληρούνται τα ελάχιστα δεδομένα στελέχωσης, όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Σημειώνεται ότι για την 24ωρη λειτουργία ενός ασθενοφόρου απαιτούνται 11 διασώστες, οι οποίοι θα καλύπτουν τις βάρδιες, τα Σαββατοκύριακα, τις άδειες και τις αργίες. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι οι διασώστες των νησιών εργάζονται χωρίς ρεπό και άδειες, προκειμένου το καλοκαίρι να υπάρχει κάλυψη του πληθυσμού με ασθενοφόρο μέρα νύχτα.

Εάν στην έλλειψη προσωπικού προσθέσουμε τον γερασμένο στόλο των ασθενοφόρων και το κακό οδικό δίκτυο, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργείται κάθε καλοκαίρι στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, που, εκτός από τον ντόπιο πληθυσμό, υποδέχονται εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έρχονται για να πιουν και να διασκεδάσουν.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως λείπουν ασθενοφόρα αλλά και διασώστες. Ο πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ Γιώργος Μαθιόπουλος μάς είπε: «Πολλές φορές δουλεύουν μόνοι τους ή μένουν ακάλυπτες οι βάρδιες σε κάποια νησιά, όπως η Κάλυμνος, η Κως, η Λέρος, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».

Από την πλευρά της η διοίκηση αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί 173 νέα ασθενοφόρα από δωρεές ιδιωτών (όπως το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»), ενώ θα δοθούν σύντομα άλλα 60 από την Περιφέρεια και θα «τρέξει» ένας νέος διαγωνισμός από το ίδιο το ΕΚΑΒ για την παραλαβή 28 νέων ασθενοφόρων.
Αξίζει να τονίσουμε ότι το 2015 οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ ήταν 3.939, ενώ το 2018 είναι 4.116, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΚΑΒ.

Το γεγονός και μόνο, όμως, ότι φέτος η χώρα μας αναμένεται να ξεπεράσει το φράγμα των 27.000.000 τουριστών αρκεί για να αντιληφθούμε όλοι τις αυξημένες ανάγκες που έχει ο πληθυσμός για άμεση ιατρική βοήθεια.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ