«Μπλόκο» στην άνοια

❱❱ Με τη γήρανση του πληθυσμού, η άνοια εξελίσσεται σε αναδυόμενη επιδημία. Κι ενώ μετά την εμφάνισή της δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει κάποιος, σημαντικές είναι -σύμφωνα με τους ειδικούς- οι κινήσεις που μπορούν να γίνουν για την πρόληψή της.Η διατήρηση υγιούς βάρους είναι το πρώτο βήμα, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία στη μέση ηλικία και ο διαβήτης τύπου 2 διπλασιάζουν τον κίνδυνο άνοιας στη μετέπειτα ζωή. 

Αλλες έρευνες έχουν συνδέσει την εμφάνιση άνοιας με αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Επομένως φαίνεται ότι η καλή καρδιαγγειακή υγεία στη μέση ηλικία έχει άμεση σχέση με τη μείωση του κινδύνου νοητικής έκπτωσης σε προχωρημένη ηλικία.

Κίνδυνος


Η διακοπή του καπνίσματος είναι επίσης μία κίνηση-κλειδί, σύμφωνα με μελέτες. Μάλιστα, μία από αυτές έχει δείξει ότι τα άτομα που στη μέση ηλικία κάπνιζαν περισσότερα από δύο πακέτα την ημέρα είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας αργότερα στη ζωή τους.

Οι ασκήσεις νοητικής ενδυνάμωσης, η υιοθέτηση νέων χόμπι, η κοινωνικότητα, η σωματική άσκηση και η μεσογειακή διατροφή έχουν επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποδεδειγμένα νευροπροστατευτικά οφέλη.

Η ζωηρή σωματική άσκηση (ακόμη και αν αυτή είναι ένα γρήγορο περπάτημα) βελτιώνει τη νοητική λειτουργία. Ωστόσο, οι νεότερες ηλικίες, επισημαίνουν οι επιστήμονες, είναι σημαντικό να αποφεύγουν τα αθλήματα όπου οι τραυματισμοί στο κεφάλι είναι συχνοί (π.χ. ποδόσφαιρο, πυγμαχία), καθώς αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων μορφών άνοιας.

Οσο για τη διατροφή, παρότι οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς το ποια συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες ή ομάδες τροφίμων επιδρούν στον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, αρκετές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής μοιάζει να είναι το πιο αποτελεσματικό στη μείωση του σχετικού κινδύνου.

Τέλος, ο καλός ύπνος φαίνεται ότι αποτελεί ένα σημαντικό όπλο κατά της άνοιας, αφού πολυάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει τις διαταραχές ύπνου, όπως η χρόνια αϋπνία, με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισής της.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ