Επαναστατική τεχνική!

❱❱ Ερευνητές μετέτρεψαν τα κύτταρα ιστού σε δερματικά κύτταραΣε παγκόσμια πρώτη, ερευνητές μετέτρεψαν τα κύτταρα ιστού σε δερματικά κύτταρα, με σκοπό να βοηθήσουν στην επούλωση πολύ σοβαρών πληγών, τεχνική που φιλοδοξούν ότι θα φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση ασθενών με σοβαρά και μεγάλης έκτασης εγκαύματα ή άλλα σοβαρά τραύματα του δέρματος, όπως αυτά της κατάκλισης.

Η έρευνα, που είναι η κορύφωση μιας δουλειάς δεκαετίας, δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στην επιθεώρηση «Nature». Η νέα τεχνική, που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και ακόμη δεν είναι ώριμη για κλινική αξιοποίηση σε ανθρώπους, καθιστά εφικτό τον απευθείας αναπρογραμματισμό των κυττάρων του τραύματος σε νέα δερματικά κύτταρα.

Οταν τελειοποιηθεί η νέα μέθοδος, μπορεί να καταστήσει περιττή τη μεταμόσχευση υγιούς δέρματος μέσω πλαστικής χειρουργικής σε περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν μεγάλα τραύματα, π.χ., από σοβαρά εγκαύματα ή από χρόνιες παθήσεις, όπως τα έλκη λόγω διαβήτη.

Δαπανηρό

Σήμερα, όταν δεν υπάρχει διαθέσιμο επαρκές υγιές δερματικό μόσχευμα, πρέπει να καλλιεργηθεί η εξ αρχής νέος δερματικός ιστός στο εργαστήριο, ώστε μετά να μεταμοσχευθεί, διαδικασία που είναι αργή και δαπανηρή.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Salk της Καλιφόρνιας, με επικεφαλής τον καθηγητή Χουάν Κάρλος Ιζπιζούα Μπελμόντε, δοκίμασαν με επιτυχία τη μέθοδό τους σε πειραματόζωα (ποντίκια), στα οποία το υγιές δέρμα αναπτύχθηκε στην περιοχή του τραύματος έπειτα από 18 μέρες. Επειτα από λίγους μήνες το νέο δέρμα δεν διέφερε σε τίποτε από το υγιές δέρμα της γύρω περιοχής.

Ο Μπελμόντε δήλωσε αισιόδοξος ότι με τη νέα τεχνική θα είναι δυνατή η αποκατάσταση τραυμάτων οποιουδήποτε μεγέθους μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ενώ δεν απέκλεισε ότι ίσως μπορεί να αξιοποιηθεί και σε απλώς γερασμένο δέρμα για να το ξανανιώσει.

Προτού όμως η μέθοδος δοκιμαστεί κλινικά σε ανθρώπους, θα προηγηθούν περισσότερες μελέτες σε ζώα, για λόγους ασφαλείας. Η νέα μέθοδος θα δοκιμαστεί, επίσης, σε άλλους ιστούς και όργανα, πέρα από το δέρμα.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ