Φακοί επαφής με «παγίδες»

❱❱ Tips για αποφυγή ανάπτυξης βλαβερών βακτηρίων στα μάτιαMια νέα μελέτη από το Ιατρικό Κέντρο NYU Langone καταδεικνύει τους άγνωστους κινδύνους που κρύβουν οι φακοί επαφής. Πέραν των γνωστών μικρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χρήστες, όπως η ξηρότητα, η φαγούρα και λοιπές ενοχλήσεις, υπάρχουν και πιο επικίνδυνες επιπτώσεις από το απαραίτητο σε πολλούς αυτό «αξεσουάρ». 

Οπως ενημερώνουν οι ερευνητές, οι περισσότεροι άνθρωποι που φορούν φακούς επαφής τούς βάζουν και τους βγάζουν χωρίς να έχουν πλύνει προηγουμένως τα χέρια τους, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναπτύσσουν στα μάτια τους διαφορετικούς τύπους βακτηρίων από τους ανθρώπους που δεν χρησιμοποιούν φακούς.

Ελκος

Μάλιστα, ένα είδος βακτηρίου συνδέεται συχνά με τη δημιουργία του έλκους του ματιού. Για τη μελέτη εξετάστηκαν οι περιπτώσεις 20 ανθρώπων (εννέα χρήστες φακών επαφής και 11 μη χρήστες) και οι ερευνητές ανέλυσαν τα βακτήρια που έχει ο καθένας στα μάτια του.
Αυτό που διαπίστωσαν ήταν πως οι φακοί επαφής προκαλούσαν στους χρήστες τους τη συσσώρευση βακτηρίων από τα ακόλουθα τέσσερα είδη: Methylobacterium, Pseudomonas, Acinetobacter και Lactobacillus.

Ειδικά το Pseudomonas είναι αυτό που συνήθως σχετίζεται με την εμφάνιση έλκους του κερατοειδούς χιτώνα.

Το έλκος του κερατοειδούς είναι μια ανοιχτή πληγή πάνω στον κερατοειδή χιτώνα και μπορεί να προκληθεί από μόλυνση από ιό, βακτήριο ή μύκητα ή, πιο συχνά, από μία αμυχή που μολύνεται.
Οι ειδικοί συνιστούν στους χρήστες φακών επαφής να πλένουν πολύ καλά τα χέρια τους προτού τους ακουμπήσουν και στη συνέχεια να φροντίζουν για τον σωστό καθαρισμό κάθε φακού ξεχωριστά, τοποθετώντας τον σε μια «λίμνη» από υγρό φακών μέσα στην παλάμη τους.

Προτείνουν επίσης μαλακούς φακούς που αλλάζονται ημερησίως, ενώ συνιστούν τη χρήση τους -έναντι των γυαλιών- μόνο όταν είναι πραγματικά απαραίτητο. «Μη φοράτε τους φακούς σας για περισσότερες από 12-14 ώρες την ημέρα και μην κολυμπάτε σε πισίνες φορώντας τους» λένε οι γιατροί, εξηγώντας πως οι πισίνες είναι φιλικό περιβάλλον για πλήθος βακτηρίων που προσκολλώνται στους φακούς με την επαφή με το νερό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι για άμεση διάγνωση του Covid-19

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι που θα μπορεί να κάνει διάγνωση του Covid-19 (έχει...

Ωτοπλαστική: Διορθώστε οριστικά τα πεταχτά αυτιά!

Τα αυτιά έχουν ένα μοναδικό σχήμα που διαφέρει από άνθρωπο σε...

Κονδυλώματα πρωκτού: η ανώδυνη αντιμετώπισή τους

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μια συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος που οφείλεται...

Αντιμετωπίστε το κότσι αναίμακτά και ανώδυνα

«Κράτα τα τακούνια σου, το κεφάλι σου και τα στάνταρ σου...

Στις ΗΠΑ αρχίζουν δοκιμές σε 30.000 εθελοντές για να αξιολογηθεί το εμβόλιο της Οξφόρδης

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η προσπάθεια της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για...

Ανακάλυψαν στέλεχος του κορονοϊού που είναι 10 φορές πιο επικίνδυνο

Σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο έχει προκαλέσει το δημοσίευμα του Bloomberg,...