Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Τα γενέθλια της συζύγου του Κώστα Καραμανλή και ο Πέπε ο ψιψίνος...

Αποχαιρέτησε τα 58 και μπήκε ολοταχώς στα 59 η...

Ρομπέρτο Καβάλι: Ντεφιλέ στους ουρανούς

Δύο γάμοι, έξι παιδιά (το τελευταίο το απέκτησε σε...

Το Σάββατο 20.04 με την Εspresso: Αυγουστίνος Καντιώτης

Μη χάσετε το Σάββατο 20.04 με την Espresso: Ο...

Μαρίνα Σάττι: Διπλά πλατινένιο σε ψηφιακές πωλήσεις το «Ζάρι»

Μέσα σε έναν μήνα από την κυκλοφορία του το...

Ανοσοθεραπεία και για το AIDS

❱❱ Πώς «ξετρύπωσαν» τον ιό HIV στον «ασθενή του Βερολίνου»Η ανοσοθεραπεία είναι το νέο όπλο των ογκολόγων κατά του καρκίνου, ωστόσο ήδη δοκιμάζεται για τη θεραπεία μιας σειράς καταστάσεων και νοσημάτων, από την τύφλωση έως και το AIDS. 

Τα πρώτα αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν την ασφάλεια της ανοσοθεραπείας σε οροθετικούς ασθενείς είναι γεγονός. Μελέτη Αμερικανών επιστημόνων του University of North Carolina, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Reports», επιβεβαίωσε την ασφάλεια χορήγησης της ανοσοθεραπείας σε οροθετικούς ασθενείς. 
Απώτερος στόχος των ειδικών είναι να καταφέρουν να βγάλουν τον HIV από την κρυψώνα του πολύ πριν αυτός αρχίσει να δίνει συμπτώματα και να βοηθήσουν τον οργανισμό να τον καταπολεμήσει από μόνος του, χρησιμοποιώντας τα T-λεμφοκύτταρά του, ώστε σύντομα να έχουμε και άλλα περιστατικά σαν τον «ασθενή του Βερολίνου».

Μόσχευμα

Ο «ασθενής του Βερολίνου» Timothy Ray Brown διαγνώστηκε με AIDS το 1995 και αφού υποβλήθηκε σε αντιρετροϊκή θεραπεία επί 10 χρόνια, διαγνώστηκε με οξεία μυελοειδή λευχαιμία. 

Τότε, υποβλήθηκε σε θεραπεία με ακτινοβολίες και χημειοθεραπεία, ενώ έλαβε και μόσχευμα μυελού των οστών από κατάλληλο δότη. Ο δότης είχε μια μετάλλαξη που διακόπτει τη λειτουργία του γονιδίου CCR5, το οποίο επιτρέπει στον ιό HIV να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα – ως αποτέλεσμα, ο Brown ιάθηκε πλήρως από το AIDS. 
«Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να επαναλάβουμε τα αποτελέσματα του “ασθενούς του Βερολίνου”, αλλά αυτό θα πάρει λίγο χρόνο, πρέπει να κάνουμε ένα βήμα τη φορά» σημείωσε ο Dr David Margolis, ένας από τους συγγραφείς της νέας μελέτης. 

Σήμερα, με την αντιρετροϊκή αγωγή που καταστέλλει το ιικό φορτίο μέσα σε ένα εξάμηνο, σε βαθμό που δεν μπορεί να μεταδοθεί, και την προφύλαξη πριν από την έκθεση (PrEP), το AIDS έχει μετατραπεί από «θανατική καταδίκη» σε χρόνια νόσο. Πρόκληση εξακολουθεί να αποτελεί ωστόσο -και αυτός είναι ένας βασικός στόχος των ειδικών του University of North Carolina- ο λανθάνων HIV, τα στελέχη δηλαδή του ιού που παραμένουν κρυμμένα μέσα στο σώμα και διαφεύγουν της θεραπείας.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Τελετές σατανισμού στη «σκιά» του ιερού βράχου της Ακρόπολης

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγγελία έφτασε πριν από λίγες μέρες...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...