Η υπέρταση φέρνει άνοια

❱❱ Νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σχέση με τη νοητική διαταραχήΤην άμεση σχέση της υπέρτασης με την υψηλή αρτηριακή πίεση απέδειξε νέα μελέτης της Ιατρικής Σχολής Wake Forest. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, ελέγχοντας την αρτηριακή μας πίεση, μέσω της άσκησης, της διατήρησης υγιούς βάρους και -αν το κρίνει απαραίτητο ο θεράπων ιατρός- της λήψης κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, μπορούμε να κρατήσουμε την άνοια μακριά.

Ενώ μέχρι σήμερα συνδέαμε την υπέρταση μόνο με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, πλέον υπάρχουν αποδείξεις ότι συνδέεται με την άνοια και το Αλτσχάιμερ. Η μελέτη, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο διεθνές συνέδριο για τη νόσο Αλτσχάιμερ, έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι με κανονική πίεση έχουν κατά 19% μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ήπια νοητική διαταραχή, σύμπτωμα που αποτελεί προάγγελο της άνοιας, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους με υπέρταση.

Οπως μάλιστα εξηγούν οι ειδικοί, μόνο οι τιμές της συστολικής (της γνωστής ως «μεγάλης») πίεσης και όχι της διαστολικής πίεσης συνδέονται με την άνοια. Η συστολική πίεση είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς φεύγει από την καρδιά.

Ελεγχος

Πέρα από την προσεκτική διατροφή, την ήπια άσκηση και τον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης, πολύ σημαντικός είναι -ήδη από τη μέση ηλικία- ο έλεγχος της αρτηριακής μας πίεσης. Οπως εξηγεί και ο Βρετανός υπερτασιολόγος Adam Greenstein, «ο εγκέφαλος βασίζει τη λειτουργία του στην καλή παροχή αίματος, όπως ακριβώς και η καρδιά. Οταν διαβάζετε ένα άρθρο σε μια εφημερίδα ή προσπαθείτε να θυμηθείτε πού παρκάρατε το αυτοκίνητό σας, το μέρος του εγκεφάλου σας που είναι υπεύθυνο για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα γίνεται μεταβολικά ενεργό και νευρικά κύτταρα κυκλοφορούν προσπαθώντας να φέρουν την εργασία σε πέρας. Την ίδια ώρα οι αρτηρίες που προμηθεύουν με αίμα τη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου διευρύνονται, επιτρέποντας τη ροή πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά αίματος». Αν όμως κάποιος πάσχει από υπέρταση και είτε δεν το γνωρίζει είτε δεν τη ρυθμίζει αποτελεσματικά, οι αρτηρίες που φέρνουν αίμα στον εγκέφαλο δεν λειτουργούν αποτελεσματικά και οι εγκεφαλικές περιοχές σταδιακά καταστρέφονται.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ