Τέλος στον φόβο

❱❱ Κοινό αντιβιοτικό μπορεί να σταματήσει την επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστούΦρένο στην επανεμφάνιση του καρκίνου του μαστού μέσω ενός κοινού αντιβιοτικού που χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει την πνευμονία, την ιγμορίτιδα, τα χλαμύδια και τη σύφιλη έβαλαν επιστήμονες από το Salford University, προχωρώντας σε μια ανακάλυψη η οποία δίνει ελπίδα σε χιλιάδες γυναίκες που έχουν νικήσει τον καρκίνο του μαστού, αλλά ζουν με τον φόβο ότι η νόσος «μπορεί να επιστρέψει». 

Οπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, η λήψη μιας μικρής δόσης δοξικυκλίνης για μόλις δύο εβδομάδες ήταν αρκετή για να προκαλέσει τον θάνατο των επιθετικών κυττάρων που οδηγούν στην επανεμφάνιση των όγκων.

H πιθανότητα επανεμφάνισης ενός καρκίνου έχει άμεση σχέση με το πόσο προχωρημένος ήταν και το θεραπευτικό σχήμα που ακολουθήθηκε για την αντιμετώπισή του, σε γενικές γραμμές κυμαίνεται, όμως, σε ποσοστό 3%-15%. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε ένα μικρό δείγμα ασθενών, που έλαβαν 200 mg δοξικυκλίνης για δύο εβδομάδες πριν υποβληθούν σε ογκεκτομή, όμως χαρακτηρίστηκαν πολλά υποσχόμενες.

Οι ειδικοί πήραν δείγματα ιστού από τις γυναίκες στη διάρκεια του χειρουργείου και στη συνέχεια αξιολόγησαν στο εργαστήριο τη δυνατότητα των κυττάρων να δημιουργούν αντίγραφα του εαυτού τους και να εξαπλώνονται.

Θεραπεία

Διαπίστω σαν, λοιπόν, ότι στις γυναίκες που είχαν λάβει το αντιβιοτικό τα καρκινικά κύτταρα είχαν πολύ μικρότερες πιθανότητες να επιβιώσουν, πολλώ δε μάλλον να επανεμφανιστούν μετά τη θεραπεία. «Με δεδομένο ότι η δοξικυκλίνη είναι διαθέσιμη από το 1967, είχαμε ένα φάρμακο με αντικαρκινική δράση κάτω από τη μύτη μας εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια» τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης Michael Lisanti.

Πέρα από το γεγονός ότι έρχεται να καλύψει ένα θεραπευτικό κενό (καθώς ελάχιστα φάρμακα υπήρχαν για τη μείωση του κινδύνου της υποτροπής), η δοξικυκλίνη έχει ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα: Είναι ένα πολύ φθηνό μεν, πολύ αποτελεσματικό δε αντιβιοτικό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ