Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Πονόλαιμος με «παγίδες»

❱❱ Συχνά συνδέεται με απλές λοιμώξεις, όμως μπορεί να αποδειχθεί στρεπτόκοκκοςΗ εποχή των ιώσεων είναι προ των πυλών και ήδη πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι τους γδέρνει ο λαιμός τους ή ότι είναι ξερός. Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα περιστατικά όπου οι ασθενείς υποφέρουν γιατί δεν μπορούν να καταπιούν. 

Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, ο πόνος στον λαιμό συνδέεται τις περισσότερες φορές με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, αλλά μπορεί να κρύβει και σοβαρές αίτιες, όπως ο στρεπτόκοκκος.

«Για τον πονόλαιμο, παρά την καθιερωμένη άποψη ότι οφείλεται σε βακτήρια, έχει αποδειχθεί ότι η συχνότερη αιτία που του προκαλεί είναι οι ιοί. Τα βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν πονόλαιμο, αλλά έχει αποδειχθεί ότι ευθύνονται μόνο για το 20% των περιπτώσεων» επισημαίνει η Ανατολή Παταρίδου, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής και τραχήλου, και συνεχίζει: «Οταν τα βακτήρια ευθύνονται για την πρόκληση φαρυγγίτιδας, το πιο κοινό αίτιο είναι ο στρεπτόκοκκος. Εάν ο γιατρός υποψιαστεί κάτι τέτοιο, θα κάνει strep τεστ, όπως λέγεται, που θα δείξει σε λίγα λεπτά εάν υπάρχει στρεπτόκοκκος, ώστε να ξεκινήσει θεραπεία με αντιβίωση».

Πάντως, ξηρότητα στον λαιμό ή και φαρυγγίτιδα προκαλούν και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η υψηλή υγρασία και η χαμηλή θερμοκρασία, η θέρμανση εσωτερικού χώρου, η χρήση κλιματιστικού, τα αλλεργιογόνα και η μόλυνση του περιβάλλοντος. Επίσης, η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα είναι μια συνήθης βακτηριακή αιτία πονόλαιμου.

Επειδή η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα μπορεί περιστασιακά να οδηγήσει σε ρευματικό πυρετό, επιβάλλεται η χορήγηση αντιβιοτικών. Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα συχνά περιλαμβάνει πυρετό, λευκές πυώδεις πλάκες στον λαιμό και διογκωμένους ή ευαίσθητους τραχηλικούς λεμφαδένες.

Ελεγχος

«Ο πλήρης ενδοσκοπικός έλεγχος βοηθάει να ξεκαθαρίσουμε την αιτία του προβλήματος και να δώσουμε στον πάσχοντα την κατάλληλη αγωγή» αναφέρει η κυρία Ανατολή Παταρίδου. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να ξέρει ο κόσμος ότι αν κάποιος στο περιβάλλον του έχει στρεπτόκοκκο έχει 25% πιθανότητες να κολλήσει.

Το συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και με σαπούνι και η αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα επιβάλλονται.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...