Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Τρεις παραπληγικοί περπάτησαν χάρη σε πρωτοποριακή νευροτεχνολογική μέθοδο

❱❱ Και στους τρεις οι γιατροί είχαν πει ότι δεν θα περπατούσαν ξανά ύστερα από τους σοβαρούς τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη που τους άφησαν παράλυτουςΚι όμως, χάρη σε πρωτοποριακή νευροτεχνολογική μέθοδο αποκατάστασης, η οποία ενεργοποιεί με ηλεκτρικά ερεθίσματα τον νωτιαίο μυελό μέσω ασύρματου εμφυτεύματος, ο Ντέιβιντ Μζι, ο Σεμπάστιαν Τόβλερ και ο Γκερτ-Ζαν Όσκαμ έκαναν ήδη τα πρώτα βήματά τους.

Οι ερευνητές της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λοζάνης (EPFL) και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της πόλης (CHUV/Unil), με επικεφαλής τους νευροεπιστήμονες Γκρεγκουάρ Κερτίν και Ζοσελίν Μπλοχ, παρουσίασαν τη μέθοδό τους με δημοσιεύσεις στα περιοδικά «Nature» και «Nature Neuroscience».

f4 david mzee

Οι τρεις άντρες ήταν παράλυτοι στα κάτω άκρα για πάνω από τέσσερα χρόνια. Υστερα από μερικούς μήνες συνδυασμένης θεραπείας που περιελάμβανε ηλεκτρική επισκληρίδια διέγερση και φυσικοθεραπεία με βάρη, κατάφεραν για πρώτη φορά να ελέγξουν τους προηγουμένως τελείως παράλυτους μυς τους. Βάδισαν έως για μία ώρα χρησιμοποιώντας πατερίτσες ή περιπατητήρα, ακόμη και όταν δεν υπήρχε πλέον η τεχνητή ηλεκτρική διέγερση στον οσφυικό νωτιαίο μυελό τους.

Ηλεκτρόδια

Η νέα θεραπεία με την ονομασία STimulation Movement Overground (STIMO) εμφυτεύει στον νωτιαίο μυελό μια διάταξη ηλεκτροδίων, η οποία στέλνει ηλεκτρικά ερεθίσματα στους μυς των κάτω άκρων, μιμούμενη τα ηλεκτρικά σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος ενός υγιούς ανθρώπου στα πόδια του. Υστερα από πέντε εβδομάδες εκπαίδευσης, οι τρεις παραπληγικοί κατάφεραν να κινούν εθελούσια τους μυς των ποδιών τους και στη συνέχεια να περπατούν με εξωτερικό βοήθημα, αλλά χωρίς την ανάγκη εξωσκελετού, όπως σε άλλες θεραπευτικές μεθόδους.

Μάλιστα, ακόμη και όταν σταματούσε η αποστολή των ηλεκτρικών σημάτων από το εμφύτευμα, οι ασθενείς μπορούσαν να περπατούν, αντίθετα με παλαιότερες περιπτώσεις που μόλις σταματούσε η ηλεκτρική διέγερση ο ασθενής αδυνατούσε πλέον να κινηθεί μόνος του. Αυτό σημαίνει ότι χάρη στη νέα μέθοδο ο εγκέφαλος συνεργάζεται πλέον με τον νωτιαίο μυελό, έχοντας αποκαταστήσει σε έναν βαθμό τη νευρική σύνδεση μαζί του.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...