«Ασπίδα» για τα μάτια

❱❱ Αντιδιαβητικό φάρμακο «στοχεύει»στην πρόληψη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδοςΤαϊβανέζικη μελέτη, που παρουσιάστηκε την Κυριακή 28 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του 122ου ετήσιου μίτινγκ της Αμερικανικής Οφθαλμολογικής Ακαδημίας, δημιουργεί ελπίδες για την πρόληψη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδος (ΗΕΩ), μιας χρόνιας, εκφυλιστικής νόσου του αμφιβληστροειδούς, που προκαλεί απώλεια της κεντρικής όρασης, αφήνοντας ανέπαφη την περιφερειακή ή την πλευρική όραση. 

Μελετώντας σχεδόν 68.000 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εκείνοι που λάμβαναν το αντιδιαβητικό μετφορμίνη είχαν μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης, που θεωρείται μία από τις κύριες αιτίες απώλειας της όρασης σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μυστικό φαίνεται να κρύβεται στην αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση της μετφορμίνης. H συγκεκριμένη ανακάλυψη συμφωνεί και με τα ευρήματα παλαιότερων μελετών, που έχουν δείξει ότι η φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της νόσου.

Η ΗΕΩ είναι μια εκφυλιστική ασθένεια που συμβαίνει όταν ένα μέρος του αμφιβληστροειδούς, εκείνο που είναι υπεύθυνο για την οξεία, κεντρική όραση που απαιτείται για να δούμε τα αντικείμενα τα οποία βρίσκονται ευθεία μπροστά μας, υποστεί βλάβη. Με την πάροδο του χρόνου η απώλεια της κεντρικής όρασης που προκαλεί η ΗΕΩ μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις καθημερινές μας δραστηριότητες, αφού μειώνει τις ικανότητες οδήγησης, ανάγνωσης, ακόμη και αναγνώρισης προσώπων που βρίσκονται μπροστά μας!

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να ξεδιαλύνουν πλήρως πώς αναπτύσσεται η πάθηση, ωστόσο δεκάδες μελέτες την έχουν συσχετίσει με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, αλλά και παράγοντες του τρόπου ζωής.

Τα ποσοστά

Στη μελέτη, από τους 68.000 ασθενείς με διαβήτη που εξετάστηκαν (και παρακολουθήθηκαν για 13 χρόνια), οι ειδικοί βρήκαν ότι στην ομάδα εκείνων που λάμβαναν μετφορμίνη τα ποσοστά εμφάνισης ΗΕΩ ήταν μικρότερα κατά τουλάχιστον 50%! «Η μελέτη μας είναι η πρώτη που αποκάλυψε την προστατευτική επίδραση της μετφορμίνης στην ανάπτυξη της ΗΕΩ» τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής Yu-Yen Chen και πρόσθεσε: «Αν και απαιτείται περισσότερη μελέτη για να προσδιορίσουμε πώς η μετφορμίνη προστατεύει από την ανάπτυξη της ΗΕΩ, σίγουρα πρόκειται για μια συναρπαστική εξέλιξη για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου».

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ