Δυσβάσταχτη ημικρανία

❱❱ Η επιβάρυνση στην Ελλάδα από τα προβλήματα που προκαλεί υπολογίζεται σε 500.000.000 ευρώΓια την πλειονότητα των Ελλήνων η ημικρανία αποτελεί συνώνυμο του δυνατού πονοκεφάλου, αντίληψη σαφώς εσφαλμένη, που δυστυχώς εξακολουθεί να κυριαρχεί, δυσχεραίνοντας την προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή των ασθενών.

Πρόκειται για μια σοβαρή νευρολογική διαταραχή, που στη χώρα μας επηρεάζει περίπου 1.200.000 ενηλίκους. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς καθυστερούν να διαγνωστούν, καθώς επισκέπτονται διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες πριν καταλήξουν στον νευρολόγο, ο οποίος είναι αρμόδιος για τη διαχείριση της νόσου.

Η ημικρανία έχει χαρακτηριστεί η δεύτερη αιτία αναπηρίας (DALYs) παγκοσμίως λόγω της σημαντικής επιβάρυνσής της στην προσωπική και την κοινωνική ζωή των ασθενών. Ειδικότερα, πολλοί πάσχοντες αναγκάζονται να χάνουν σημαντικές στιγμές με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να περιορίζουν τη συμμετοχή τους σε καθημερινές δραστηριότητες. Οσον αφορά την επαγγελματική ζωή, η ημικρανία προκαλεί μείωση της παραγωγικότητας, ενώ ορισμένες φορές οι ασθενείς αναγκάζονται να χάνουν ημέρες εργασίας.

Απουσίες

Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι χάνονται κατά μέσο όρο 25,3 εργάσιμες ημέρες ανά ασθενή με ημικρανία λόγω απουσίας από την εργασία και μειωμένης παραγωγικότητας. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικές μελέτες, το 2017 η συνολική οικονομική επιβάρυνση της ημικρανίας στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 500.000.000 ευρώ, με το 1/3 του συνολικού κόστους, για την ακρίβεια 145.000.000 ευρώ, να οφείλεται στην απώλεια παραγωγικότητας των ασθενών εξαιτίας μειωμένης απόδοσης στην εργασία τους.

Το άμεσο ιατρικό κόστος, δηλαδή της περίθαλψης, όπως και το αντίστοιχο της φαρμακευτικής αγωγής ανέρχονται στα 302.000.000 ευρώ, εκ των οποίων ποσοστό 74% αφορά κυρίως τις συχνές επισκέψεις των ασθενών σε ιατρούς, τακτικά εξωτερικά ιατρεία και Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) νοσοκομείων.

Με στόχο, λοιπόν, να γίνουν γνωστές στην κοινωνία οι πραγματικές διαστάσεις της νόσου, η εκστρατεία «Μίλα για την ημικρανία σου» επιχειρεί να δώσει φωνή σε όσους υποφέρουν από ημικρανία, παρακινώντας τους να μοιραστούν την εμπειρία τους και να μιλήσουν για τις επιπτώσεις της στη ζωή τους. 

Η εκστρατεία είναι υπό την επιστημονική αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας και της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, με τη στήριξη της φαρμακευτικής εταιρίας Novartis Hellas.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Η εφηβική συμπεριφορά καθορίζει την υγεία στη μετέπειτα ζωή, σύμφωνα με έρευνα!

Η ανάπτυξη των μη γνωστικών δεξιοτήτων είναι ένας από τους σημαντικότερους...

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι για άμεση διάγνωση του Covid-19

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι που θα μπορεί να κάνει διάγνωση του Covid-19 (έχει...

Ωτοπλαστική: Διορθώστε οριστικά τα πεταχτά αυτιά!

Τα αυτιά έχουν ένα μοναδικό σχήμα που διαφέρει από άνθρωπο σε...

Κονδυλώματα πρωκτού: η ανώδυνη αντιμετώπισή τους

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μια συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος που οφείλεται...

Αντιμετωπίστε το κότσι αναίμακτά και ανώδυνα

«Κράτα τα τακούνια σου, το κεφάλι σου και τα στάνταρ σου...

Στις ΗΠΑ αρχίζουν δοκιμές σε 30.000 εθελοντές για να αξιολογηθεί το εμβόλιο της Οξφόρδης

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η προσπάθεια της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για...