Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Μηχανή για το Αλτσχάιμερ

❱❱ Στην τεχνητή νοημοσύνη οι ελπίδες για την έγκαιρη διάγνωση της νόσουΤην τεχνητή νοημοσύνη επιστρατεύουν επιστήμονες από το Τμήμα Ακτινολογίας & Βιοϊατρικής Απεικόνισης του University of California (San Francisco) για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ, η οποία θεωρείται εξαιρετικά σημαντική προκειμένου η παρέμβαση να γίνει όσο η ασθένεια είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο.

Παρά το γεγονός ότι η επιστήμη κάνει τεράστια βήματα στον εντοπισμό βιοδεικτών που μπορεί να καθορίσουν την πορεία συγκεκριμένων νοσημάτων, αυτό δεν ισχύει και για το Αλτσχάιμερ.

Το Αλτσχάιμερ οφείλεται σε διαταραχές του μεταβολισμού του εγκεφάλου, που είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν και να προσδιοριστούν. Σε μελέτη που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «Radiology», οι ειδικοί αναφέρουν ότι η πρόσληψη γλυκόζης (βασική μεταβολική διαδικασία) είναι καθολική και ανεπαίσθητη – και άρα εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστεί.

Οι επιστήμονες εναποθέτουν τώρα τις ελπίδες τους στη διαδικασία της μηχανικής μάθησης ενός τύπου τεχνητής νοημοσύνης, όπου μια μηχανή μαθαίνει ακριβώς όπως και ο άνθρωπος.

«Εκπαιδεύοντας» κατάλληλα έναν αλγόριθμο ώστε να μπορεί να διακρίνει τις μεταβολικές αλλαγές στον εγκέφαλο που συνδέονται με το Αλτσχάιμερ και εγχύοντας στο αίμα των ασθενών ραδιενεργή γλυκόζη, οι ειδικοί κατάφεραν να μετρήσουν και να ποσοτικοποιήσουν τη μεταβολική δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων.

Ο αλγόριθμος

Για την εκπαίδευση, οι ειδικοί χρησιμοποίησαν βάση δεδομένων με 2.100 εικόνες εγκεφάλων από 1.002 ασθενείς. Αφού «εκπαίδευσαν» τον αλγόριθμο κάνοντας χρήση του 90% των εικόνων, τέσταραν την «εκπαίδευση» στο υπόλοιπο 10% και σε 40 ασθενείς, και διαπίστωσαν ότι μπορούσε να ανιχνεύει τα μεταβολικά μοτίβα που συνδέονται με το Αλτσχάιμερ με ακρίβεια 100% – ακόμη και έξι ολόκληρα χρόνια προτού η νόσος αρχίσει να δίνει συμπτώματα.

Οπως εξήγησε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Jae Ho Sohn, όταν η διάγνωση του Αλτσχάιμερ γίνει μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, «η απώλεια του όγκου του εγκεφάλου που έχει ήδη επέλθει είναι τόσο σημαντική, που είναι πολύ αργά για να παρέμβει κανείς. Αν, όμως, εντοπιστεί νωρίς, θα έχουμε ενδεχομένως την ευκαιρία να αναπτύξουμε τρόπους για να την επιβραδύνουμε ή για να ανακόψουμε την εξέλιξή του».

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...