Μηχανή για το Αλτσχάιμερ

❱❱ Στην τεχνητή νοημοσύνη οι ελπίδες για την έγκαιρη διάγνωση της νόσουΤην τεχνητή νοημοσύνη επιστρατεύουν επιστήμονες από το Τμήμα Ακτινολογίας & Βιοϊατρικής Απεικόνισης του University of California (San Francisco) για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ, η οποία θεωρείται εξαιρετικά σημαντική προκειμένου η παρέμβαση να γίνει όσο η ασθένεια είναι ακόμα σε αρχικό στάδιο.

Παρά το γεγονός ότι η επιστήμη κάνει τεράστια βήματα στον εντοπισμό βιοδεικτών που μπορεί να καθορίσουν την πορεία συγκεκριμένων νοσημάτων, αυτό δεν ισχύει και για το Αλτσχάιμερ.

Το Αλτσχάιμερ οφείλεται σε διαταραχές του μεταβολισμού του εγκεφάλου, που είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν και να προσδιοριστούν. Σε μελέτη που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «Radiology», οι ειδικοί αναφέρουν ότι η πρόσληψη γλυκόζης (βασική μεταβολική διαδικασία) είναι καθολική και ανεπαίσθητη – και άρα εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστεί.

Οι επιστήμονες εναποθέτουν τώρα τις ελπίδες τους στη διαδικασία της μηχανικής μάθησης ενός τύπου τεχνητής νοημοσύνης, όπου μια μηχανή μαθαίνει ακριβώς όπως και ο άνθρωπος.

«Εκπαιδεύοντας» κατάλληλα έναν αλγόριθμο ώστε να μπορεί να διακρίνει τις μεταβολικές αλλαγές στον εγκέφαλο που συνδέονται με το Αλτσχάιμερ και εγχύοντας στο αίμα των ασθενών ραδιενεργή γλυκόζη, οι ειδικοί κατάφεραν να μετρήσουν και να ποσοτικοποιήσουν τη μεταβολική δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων.

Ο αλγόριθμος

Για την εκπαίδευση, οι ειδικοί χρησιμοποίησαν βάση δεδομένων με 2.100 εικόνες εγκεφάλων από 1.002 ασθενείς. Αφού «εκπαίδευσαν» τον αλγόριθμο κάνοντας χρήση του 90% των εικόνων, τέσταραν την «εκπαίδευση» στο υπόλοιπο 10% και σε 40 ασθενείς, και διαπίστωσαν ότι μπορούσε να ανιχνεύει τα μεταβολικά μοτίβα που συνδέονται με το Αλτσχάιμερ με ακρίβεια 100% – ακόμη και έξι ολόκληρα χρόνια προτού η νόσος αρχίσει να δίνει συμπτώματα.

Οπως εξήγησε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Jae Ho Sohn, όταν η διάγνωση του Αλτσχάιμερ γίνει μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, «η απώλεια του όγκου του εγκεφάλου που έχει ήδη επέλθει είναι τόσο σημαντική, που είναι πολύ αργά για να παρέμβει κανείς. Αν, όμως, εντοπιστεί νωρίς, θα έχουμε ενδεχομένως την ευκαιρία να αναπτύξουμε τρόπους για να την επιβραδύνουμε ή για να ανακόψουμε την εξέλιξή του».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ