Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Baby bloom για τον κανακάρη της Μαρίας Καρλάκη

Διπλό όνομα και νησιωτικό location στο baby bloom του...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η Τραϊάνα Ανανία για την υγεία του Δημήτρη Κόκοτα

Tην ώρα που η αγωνία για την υγεία του...

Χρήστος Τσικνιάς: Αγωνία για τον μίμο της πίστας

Δύσκολες ώρες για τον καλλιτέχνη Χρήστο Τσικνιά, ο οποίος...

Αλαλούμ από δύο έρευνες

❱❱ Aντιφατικά συμπεράσματα για το αν υπάρχει ωφέλεια από τη λήψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης DΕπιτείνουν τη σύγχυση που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα μεταξύ των επιστημόνων και των καταναλωτών σχετικά με την ωφέλεια των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D δύο νέες μεγάλες έρευνες. 

Οι μελέτες, που υπογράφονται από Αμερικανούς επιστήμονες και παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της αμερικανικής καρδιολογικής εταιρίας στο Σικάγο, κατέληξαν σε αντιφατικά συμπεράσματα ως προς το αν και κατά πόσον τα συμπληρώματα αυτά προστατεύουν από την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου ή καρκίνου. Ετσι ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα αν έχει νόημα να παίρνει κανείς τέτοια συμπληρώματα ή αν πετάει τα χρήματά του λαμβάνοντάς τα δεν υπάρχει ακόμη.

Στο Χάρβαρντ

Πιο αναλυτικά, η πρώτη μελέτη με την ονομασία VITAL, που διεξήχθη από επιστήμονες του πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε δείγμα 26.000 υγιών ανθρώπων άνω των 50 ετών οι οποίοι επί μία πενταετία έπαιρναν καθημερινά ένα γραμμάριο συμπληρώματος με συνδυασμό ΕΡΑ και DHΑ (τα πιο γνωστά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα), δεν διαπίστωσε μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό ή καρκίνο, παρά μόνο μείωση του κινδύνου για έμφραγμα, η οποία μάλιστα ήταν πιο ορατή σε ανθρώπους που δεν κατανάλωναν πιο συχνά ψάρια.

Η δεύτερη μελέτη (REDUCE -IT) του νοσοκομείου Brigham & Women’s της Βοστόνης στους 8.000 συμμετέχοντες που έπαιρναν επίσης επί πέντε χρόνια καθημερινά ένα πιο ισχυρό συμπλήρωμα διατροφής (που περιείχε ΕΡΑ σε πιο υψηλή συγκέντρωση) διαπίστωσε μείωση κατά 25% των καρδιαγγειακών προβλημάτων σε ανθρώπους υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, οι οποίοι είχαν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερίνης παρά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής και από τους οποίους μερικοί είχαν ήδη πάθει ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε 20% μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακής αιτιολογίας θάνατο, μείωση 31% του κινδύνου για έμφραγμα και κατά 28% του κινδύνου για εγκεφαλικό σε εκείνους που είχαν λάβει το συμπλήρωμα, σε σχέση με όσους είχαν λάβει το ψευδοφάρμακο (placebo).

Πιο απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα, από την πρώτη τουλάχιστον μελέτη, για τα οφέλη της βιταμίνης D, καθώς κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν μειώνουν τον κίνδυνο για την καρδιά ούτε για επιθετικό καρκίνο.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...