Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Αναδρομικά, του… χρόνου

❱❱ Οι γιατροί του ΕΣΥ διαμαρτύρονται για τη μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολήΠαράταση για τον νέο χρόνο φαίνεται ότι παίρνει το θέμα των αναδρομικών που δικαιούνται οι γιατροί του ΕΣΥ, γιατί η κυβέρνηση επιχειρεί να ολοκληρώσει τις διαδικασίες μέσω του υπουργείου Οικονομικών, όμως τα κονδύλια καθυστερούν. 

Αλλωστε, «ο δρόμος του χρήματος» περνά πάντα πρώτα από το υπουργείο Οικονομικών και έπειτα από το υπουργείο Υγείας. Και, ως γνωστόν, το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι «το ταμείο είναι μείον». Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), «ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε εκφράσει την πρόθεση για καταβολή των αναδρομικών έως τις 27 Δεκεμβρίου, έως το τέλος Νοεμβρίου δεν είχαν καθοριστεί ούτε ο αριθμός των δικαιούχων ούτε το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε βαθμίδα».

Οι γιατροί ανησυχούν και γι’ αυτό σκοπεύουν να απευθυνθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις, ενώ εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως τα αναδρομικά που θα τους επιστραφούν δεν αντιστοιχούν στα πραγματικά οφειλόμενα ποσά.

Επίσης, το ενδεχόμενο παράτασης των αναδρομικών ενισχύεται και από τις απαντήσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, που πήραν οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) σε συνάντηση που είχαν μαζί του στις 13 Νοεμβρίου. Ο ίδιος τούς δήλωσε ότι γίνονται προσπάθειες μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών να καταβληθούν τα χρήματα ακόμη και στις 27 Δεκεμβρίου, οπότε είναι η τελευταία ημέρα του χρόνου που γίνονται πληρωμές στο Δημόσιο. Ωστόσο, δεν μπορούσε να τους διαβεβαιώσει ότι αυτό θα επιτευχθεί, αφού δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα χρήματα να δοθούν στους γιατρούς ακόμη και από το 2019.

Την ίδια ώρα, η ομοσπονδία διαπιστώνει ότι το κονδύλι για την αποπληρωμή των εφημεριών του τελευταίου τριμήνου του 2018 δεν έχει πιστωθεί ακόμα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκδοθούν τα εντάλματα πληρωμής για τις δεδουλευμένες εφημερίες του Οκτωβρίου. Με αυτά τα δεδομένα, οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι «στα κάγκελα» και η ΟΕΝΓΕ έχει ήδη εξαγγείλει πανελλαδική στάση εργασίας για τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, 12.00-15.00, και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Στα βασικά αιτήματα της κινητοποίησης περιλαμβάνεται το ζήτημα των επικουρικών γιατρών, εκ των οποίων 1.100 αναμένεται να αποχωρήσουν τους επόμενους δύο μήνες από το ΕΣΥ. Σύμφωνα με την oμοσπονδία, με τις αποχωρήσεις αυτές, τμήματα και κλινικές θα απειληθούν ακόμη και με «λουκέτο». Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν τη μονιμοποίηση των επικουρικών.

Τι λέει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Τον δρόμο για τα αναδρομικά των γιατρών του ΕΣΥ άνοιξαν τέσσερις μάχιμοι συνάδελφοί τους, που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ με αίτημα να λάβουν τα χρήματα που τους έκοψαν από το 2012.
Ωστόσο, η απόφαση που εξέδωσε το ΣτΕ δεν προβλέπει αναδρομικά για το χρονικό διάστημα από την 1η/8/2012 έως την 28η/2/2018, αλλά μόνο από τον Μάρτιο του 2018 έως σήμερα.

Συγκεκριμένα, η απόφαση του ΣτΕ ορίζει ότι η αποκατάσταση των αποδοχών στα επίπεδα προ των περικοπών του ν. 4093/2013 πρέπει να γίνει για όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ μετά την 26η Φεβρουαρίου 2018, που είναι η ημερομηνία δημοσίευσης της συγκεκριμένης απόφασης! Οι μόνοι που δικαιούνται αναδρομικά για μεγαλύτερο διάστημα είναι, σύμφωνα με το ΣτΕ, οι τέσσερις που προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Τα αναδρομικά αυτών «μετρούν» από τον Οκτώβριο του 2014 έως σήμερα.

Τα οφειλόμενα ποσά ανάλογα με τον βαθμό του δικαιούχου

Σύμφωνα πάντως με τους υπολογισμούς της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών, ανά μήνα τα κονδύλια θα είναι άκρως «κουρεμένα». Με βάση την ανεπίσημη εκτίμηση της ΟΕΝΓΕ, τα ποσά (μεικτές τακτικές αποδοχές ανά μήνα για όσο διάστημα εργάστηκε ο/η γιατρός από 13 Νοεμβρίου 2014 ως 31 Δεκεμβριου 2016) έχουν ως εξής:

● Συντονιστής διευθυντής με 60% χρονοεπίδομα: 760 ευρώ/μήνα
● Διευθυντής με 60% χρονοεπίδομα: 875,2 ευρώ/μήνα
● Επιμελητής Α’ με 36% χρονοεπίδομα: 423,7 ευρώ/μήνα
● Επιμελητής Β’ και Επικουρικός με 16% χρονοεπίδομα: 244 ευρώ/μήνα
● Ειδικευόμενος με 8% χρονοεπίδομα: 88,3 ευρώ/μήνα.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι γιατροί του ΕΣΥ ζητούν την καταβολή του συνόλου των αποδοχών που χάθηκαν από το 2012 έως σήμερα.

Πάντως, η κυβέρνηση για την ώρα δεν έχει στη διάθεσή της για τους γιατρούς 300.000.000 ευρώ, τα οποία βέβαια με τις κρατήσεις θα φθάσουν κοντά στα 120.000.000 ευρώ, όπως υπολογίζουν τα στελέχη της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) – ποσά που θα πρέπει να μοιραστούν σε περίπου 20.000 με 25.000 γιατρούς.

Η δέσμευση του Ανδρέα Ξανθού

Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, τα αναδρομικά που θα πρέπει να μοιραστούν στους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι σήμερα εργάζονται στο δημόσιο σύστημα, υπολογίζονται στα 115.000.000 ευρώ καθαρά (188.000.000 ευρώ μεικτά) όπως είχε δεσμευτεί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στο προεδρείο της ένωσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στις 13 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας είπε στους εκπρόσωπους της ΕΙΝΑΠ ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει εφάπαξ αναδρομικά 188.000.000 ευρώ μεικτά, δηλαδή 115.000.000 ευρώ καθαρά, στους εν ενεργεία γιατρούς και 32.000.000 ευρώ μεικτά, δηλαδή 25.000.000 ευρώ καθαρά, στους συνταξιούχους.
Να σημειωθεί ότι στους εν ενεργεία γιατρούς περιλαμβάνονται και οι ειδικευόμενοι και οι επικουρικοί για όσο διάστημα υπηρετούσαν, από τον Νοέμβριο του 2014 έως τις 31 Δεκεμβριου 2016.

Χρονοδιάγραμμα

Ομως, έως το τέλος Νοεμβρίου το υπουργείο Υγείας, εβδομάδες μετά τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλει τα αναδρομικά, δεν είχε ακόμη μετρήσει τον αριθμό των γιατρών που τα δικαιούνται.
Γι’ αυτό και δεν απεφάνθη ο υπουργός Υγείας σε πόσους συνολικά θα αποδοθούν, πόσοι είναι σε κάθε βαθμίδα και ποιο ποσό αντιστοιχεί σε κάθε βαθμίδα, ενώ υποσχέθηκε στους εκπροσώπους της ΕΙΝΑΠ ότι τα στοιχεία θα αποσαφηνιστούν άμεσα.

offer

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...