Φίμωση και κιρσοκήλη – Σημεία, συμπτώματα και επιπλοκές

Ο ουρολόγος είναι ο γιατρός που μπορεί να προσφέρει πολύτιμη θεραπεία σε πολλές παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος που εμφανίζονται είτε εκ γενετής είτε επίκτητα.Η φίμωση και η κιρσοκήλη είναι δύο από τις συχνές παθήσεις που θα απασχολήσουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό ανδρών.

Φίμωση

Η φίμωση αφορά την στένωση της ακροποσθίας (του δέρματος που καλύπτει την βάλανο) που καθιστά δύσκολη έως ακατόρθωτη την αποκάλυψη της βαλάνου. Η κατάσταση της φίμωσης μπορεί να είναι ορατή είτε σε στύση είτε και στην χαλαρότητα του πέους.

Για την διόρθωση της φίμωσης είναι απαραίτητη η χειρουργική αφαίρεση της ακροποσθίας, που ονομάζεται περιτομή. Εκτός από γνωστούς θρησκευτικούς λόγους της εβραϊκής θρησκείας, η περιτομή πραγματοποιείται για λόγους υγείας του ανδρός όπως είναι η μείωση του κινδύνου διαφόρων λοιμώξεων, η βελτίωση της πρόωρης εκσπερμάτισης κ.τ.λ.

Πριν την επέμβαση πρέπει να αξιολογηθεί σωστά η κατάσταση για να αποφευχθούν λοιμώξεις και αιμορραγίες. Σημαντικό ρόλο παίζει και η κατάρτιση του γιατρού.

Το χειρουργείο είναι αναπόφευκτο ειδικά όταν υπάρχει επαναλαμβανόμενη βαλανοποσθίτιδα, όταν συμβαίνει πρόωρη εκσπερμάτωση και φυσικά για να μειωθεί ο κίνδυνος σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Κιρσοκήλη

Η κιρσοκήλη είναι η παρουσία κιρσών στον σπερματικό τόνο που συνδέει τους όρχεις με όλο το σώμα και περιέχει τα αγγεία, είναι το πέρασμα για πολλά νεύρα κ.α.

Η ανεπάρκεια των φλεβών λοιπόν δημιουργεί κιρσούς, οι οποίοι εμποδίζουν την κανονική ροή του αίματος και της επιστροφής του προς την καρδιά.

Υπάρχουν περιστατικά ανδρών που έχουν κιρσοκήλη και δεν το γνωρίζουν. Η όρθια θέση, η θερμότητα (π.χ. καλοκαίρι), η έντονη άσκηση είναι συνθήκες που μπορεί να κάνουν την κιρσοκήλη περισσότερο έντονη.

Η ανάπτυξή της αναμένεται αργή και δεν προκαλεί συμπτωματολογία. Μόνο εμφανίζεται σαν μία μάζα στο πάνω μέρος του όσχεος, με τις φλέβες να προβάλλουν σε κάποιες περιπτώσεις.

Η κιρσοκήλη μπορεί να προκαλέσει ανδρική στειρότητα, επειδή μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή σπέρματος. Όταν ένα έφηβος άνδρας αισθανθεί ότι εκδηλώνεται πόνος ή οίδημα στο όσχεο πρέπει να συμβουλεύεται πάντα τον γιατρό.

Πέτρος Δρέττας

Ουρολόγος – Ανδρολόγος Αθήνα – Πειραιάς

andrologikopeiraia.gr

 

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Αρθρίτιδα γόνατος – Τα πρώτα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός είναι ο κατάλληλος ιατρός για να δώσει απαντήσεις...

Η εφηβική συμπεριφορά καθορίζει την υγεία στη μετέπειτα ζωή, σύμφωνα με έρευνα!

Η ανάπτυξη των μη γνωστικών δεξιοτήτων είναι ένας από τους σημαντικότερους...

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι για άμεση διάγνωση του Covid-19

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι που θα μπορεί να κάνει διάγνωση του Covid-19 (έχει...

Ωτοπλαστική: Διορθώστε οριστικά τα πεταχτά αυτιά!

Τα αυτιά έχουν ένα μοναδικό σχήμα που διαφέρει από άνθρωπο σε...

Κονδυλώματα πρωκτού: η ανώδυνη αντιμετώπισή τους

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μια συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος που οφείλεται...

Αντιμετωπίστε το κότσι αναίμακτά και ανώδυνα

«Κράτα τα τακούνια σου, το κεφάλι σου και τα στάνταρ σου...