Εμβόλιο κατά της αρθρίτιδας

❱❱ Τα πρώτα πειράματα έδειξαν ότι μπορεί να απαλλάξει τους ασθενείς από τον πόνοΕλπίδα σε εκατομμύρια ασθενείς με αρθρίτιδα δίνουν οι επιστήμονες, που ανακοίνωσαν ότι παρασκεύασαν ένα εμβόλιο το οποίο μπορεί να τους απαλλάξει από την καθημερινή δυσκολία και τον πόνο. 

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατάφεραν να μπλοκάρουν την αιτία της νόσου, που είναι ο νευρικός αυξητικός παράγοντας (NGF). Το εμβόλιο ενεργοποίει το ανοσοποιητικό σύστημα ποντικιών να παράγει αντισώματα εναντίον του φυσικά παραγόμενου αυξητικού αυτού παράγοντα, καταπραΰνοντας έτσι τον πόνο τους. «Είναι ο πρώτος επιτυχής εμβολιασμός που στοχοποιεί τον πόνο στην οστεοαρθρίτιδα, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στον τομέα των παροχών υγείας για τη γενιά μας» σχολίασε η καθηγήτρια Tonia Vincent που συμμετείχε στη σχετική έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Annals of Rheumatic Disease».

Τα πειραματόζωα

Το εμβόλιο, που προς το παρόν φέρει την ερευνητική ονομασία CuMVttNGF, χαρακτηρίζεται πολλά υποσχόμενο από όσους ασχολούνται με τη νόσο, επειδή έδειξε να μειώνει εμφανώς τον πόνο. Τα πειραματόζωα, αντί να γέρνουν στη μία πλευρά τους εξαιτίας του πόνου στο πόδι τους, άρχισαν να στέκονται, με το βάρος τους πιο ομοιόμορφα κατανεμημένο σε όλα τα άκρα τους.

Τα ποντίκια που εμβολιάστηκαν εμφάνισαν, επίσης, υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων, κάτι που φάνηκε να συνδέεται με μια «αναλγητική απάντηση» του οργανισμού. «Αν και υπάρχουν ακόμα ζητήματα ασφάλειας του φαρμάκου που πρέπει να εξεταστούν πριν εφαρμοστούν αυτού του είδους οι προσεγγίσεις σε ασθενείς, είμαστε σίγουροι ότι αυτό το εμβόλιο μας επιτρέπει να ελέγξουμε τα επίπεδα των αντισωμάτων και να προσαρμόσουμε τη θεραπεία στις ανάγκες κάθε ασθενούς» εξήγησε η Vincent.

Οι πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα βασίζονται στα αναλγητικά για να αντιμετωπίζουν τους πόνους που κάποιες φορές είναι πολύ έντονοι, ενώ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής θεραπεία.

Η νόσος αυτή προκαλεί βλάβες στις επιφάνειες των αρθρώσεων, αφού ο προστατευτικός χόνδρος σταδιακά λεπταίνει και το οστό αρχίζει να καταστρέφεται διά της τριβής. Η αντικατάσταση αρθρώσεων είναι συχνά απαραίτητη, καθώς είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του πόνου.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ