«Φρένο» στη χοληστερόλη

❱❱ Νέο φάρμακο μπλοκάρει ένζυμο-κλειδί στον οργανισμόΜια νέα επιλογή έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι πάσχοντες από υπερχοληστερολαιμία, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με στατίνες, καθώς νέα διεθνής μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «New England Journal of Medicine», ήλθε να αποδείξει την αποτελεσματικότητα μιας νέας φαρμακευτικής αγωγής, ενός νέου «όπλου» στον πόλεμο κατά της χοληστερόλης. 

To νέο φάρμακο λειτουργεί μπλοκάροντας ένα ένζυμο-κλειδί στον οργανισμό, που χρησιμοποιείται στη σύνθεση της χοληστερόλης. «Το βεμπεδοϊκό οξύ θα μπορούσε να είναι ακόμη μία προσθήκη στο οπλοστάσιο των θεραπειών μείωσης της χοληστερόλης που είναι διαθέσιμες στους ασθενείς» τόνισε ο καθηγητής Kausik Ray του Imperial College London.

Στατίνες

Το βεμπεδοϊκό οξύ ενδείκνυται τόσο για τους ασθενείς που εξακολουθούν να έχουν υψηλές τιμές χοληστερόλης παρά τη λήψη στατινών όσο και για εκείνους που δεν μπορούν να λάβουν στατίνες λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών. Λαμβάνοντας καθημερινά ένα χάπι βεμπεδοϊκού οξέος, επιπλέον της αγωγής που λάμβαναν ήδη, οι ασθενείς εμφάνισαν μέσα σε μόλις τρεις μήνες μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης τους κατά 17%.

Οι στατίνες κάνουν σπουδαία δουλειά στη μείωση της χοληστερόλης. Ωστόσο, το νέο αυτό φάρμακο θα μπορούσε να προσφέρει πραγματικά οφέλη στους λίγους εκείνους ασθενείς που δεν μπορούν να τις λάβουν ή που χρειάζονται επιπρόσθετες θεραπείες ώστε η ρύθμιση να είναι αποτελεσματική.
Σύμφωνα μάλιστα με τα δεδομένα της μελέτης, που διεξήχθη σε δείγμα 1.000 ασθενών με καρδιαγγειακή νόσο ή γενετική υπερχοληστερολαιμία, το νέο χάπι έχει τη δυνατότητα να μειώνει τα καρδιαγγειακά συμβάντα και τα εγκεφαλικά χωρίς να προκαλεί σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Αν και η συχνότερη παρενέργεια που ανέφεραν όσοι το έλαβαν ήταν η ποδάγρα (ουρική αρθρίτιδα), το νέο χάπι έχει το πλεονέκτημα (σε αντίθεση με τις στατίνες) ότι δρα αποκλειστικά στο ήπαρ, χωρίς να φτάνει στους μυς. Ετσι, οι ασθενείς που το λαμβάνουν γλιτώνουν από τη συχνότερη ανεπιθύμητη ενέργεια των στατινών, που είναι οι μυϊκοί πόνοι.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ