Πολύποδες μήτρας: Είδη – Κίνδυνοι – Αντιμετώπιση με υστεροσκόπηση

Πολύ συχνά, κατά την προετοιμασία του ζευγαριού για την εξωσωματική γονιμοποίηση υπάρχουν πιθανότητες να εμφανιστούν διάφορα εμπόδια, τα οποία πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία.

Συνήθης είναι η εμφάνιση πολύποδα και κατ’ επέκταση η αφαίρεσή του με υστεροσκόπηση.

Τι είναι οι πολύποδες μήτρας και ποια τα συμπτώματα που προκαλούν;

Πρόκειται για καλοήθεις σχηματισμούς στο τοίχωμα ή τον τράχηλο της μήτρας που εμφανίζονται σε διάφορα μεγέθη. Γίνονται αντιληπτοί από τη γυναίκα εξαιτίας των προβλημάτων που προκαλούν, όπως είναι η αιμορραγία στα μέσα του κύκλου ή η ασυνήθιστη αιμορραγία κατά την περίοδο. Επίσης για την γυναίκα που προσπαθεί να κάνει ένα παιδί, ο πολύποδας μπορεί να είναι αιτία υπογονιμότητας.

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που οι πολύποδες δεν εμφανίζουν συμπτώματα παρά μόνο ανιχνεύονται στον υπέρηχο ή ανευρίσκονται κατά τη διάρκεια ελέγχου υπογονιμότητας.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ενδομητρικοί πολύποδες;

Οι ενδομητρικοί πολύποδες αντιμετωπίζονται με χειρουργική αφαίρεση μέσω επεμβατικής υστεροσκόπησης. Στην εποχή μας είναι μία επέμβαση ρουτίνας που γίνεται σε καθημερινή βάση, χωρίς να χρειάζεται νοσηλεία. Μέσω μιας μικρο-κάμερας, ο γιατρός ελέγχει το εσωτερικό της κοιλότητας της μήτρας και πραγματοποιείται η επεμβατική υστεροσκόπηση. Η υστεροσκόπηση γίνεται με μέθη προκειμένου η ασθενής να κοιμηθεί και να μη νιώσει ενόχληση.

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για την αφαίρεση πολύποδα;

Η καλύτερη στιγμή για την υστεροσκόπηση είναι μετά το τέλος της εμμήνου ρύσεως. Είναι μία σύντομη διαδικασία που δεν υπερβαίνει τα 30 λεπτά έως 1 ώρα. Μετά το τέλος της υστεροσκόπησης, η ασθενής παραμένει για λίγη ώρα στην ανάνηψη προκειμένου να σιγουρευτούμε ότι δεν την έχει επηρεάσει η μέθη, δηλαδή δεν έχει υπνηλία ή ζάλη. Την επόμενη ημέρα, η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει κανονικά στην καθημερινότητά της.

Γιατί πρέπει να αφαιρείται ο πολύποδας μήτρας;

Οι γυναικολόγοι θεωρούν ότι η αφαίρεση πολύποδα με υστεροσκόπηση είναι αναγκαία. Έτσι μόνο μπορεί η ασθενής να απαλλαχθεί από τα δυσάρεστα συμπτώματα. Εξίσου σημαντικό είναι όταν μια γυναίκα προσπαθεί να μείνει έγκυος. Σε αυτή την περίπτωση, κάθε εμπόδιο πρέπει να απομακρύνεται.

Περισσότερες πληροφορίες στο κέντρο εξωσωματικής Γέννημα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ