Τα κύτταρα της… ανορεξίας

❱❱ Ελπίδες για αντιμετώπιση της παχυσαρκίας από ομάδα νευρώνων που κάνουν τον οργανισμό να «ξεχνά» την πείνα.

Την περιοχή του εγκεφάλου η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει την ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παχυσαρκίας, που θεωρείται ο νούμερο 1 κίνδυνος του μέλλοντος για την παγκόσμια υγεία, ανακάλυψαν ερευνητές του Rockefeller University στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για τα εγκεφαλικά κύτταρα, που κάνουν τον οργανισμό να «ξεχνά» ότι πεινάει, έτσι ώστε να καταφέρει κανείς να χάσει αποτελεσματικά κιλά.

Πρόκειται για μια ομάδα από νευρώνες, όπως αποκαλούνται τα εγκεφαλικά κύτταρα του εγκεφάλου, την οποία οι επιστήμονες αποκαλούν hD2R. Μελετώντας το συγκεκριμένο σύνολο από νευρώνες σε ποντικούς η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Estafania Azevedo παρατήρησε ότι ουσιαστικά μεταφέρει το μήνυμα στα πειραματόζωα πως δεν πρέπει να φάνε, παρόλο που γύρω τους υπάρχει άφθονη τροφή.

Συνδέσεις

Ειδικότερα, οι ερευνητές έβαλαν ποντικούς να περπατήσουν σε χώρο στον οποίο υπήρχε διάσπαρτη τροφή. Οταν ενεργοποίησαν τεχνητά τους νευρώνες hD2R στα πειραματόζωα, οι ποντικοί συμπεριφέρονταν σαν να είχαν ξεχάσει σε ποια σημεία βρισκόταν η τροφή, αντιδρώντας σαν να είχαν ξεχάσει την πείνα τους.

«Αυτοί οι νευρώνες αποτρέπουν κάποιο ζώο από το να φάει περισσότερη τροφή από όση χρειάζεται» εξηγεί η Azevedo, προσθέτοντας ότι στον εγκέφαλο δημιουργούνται συνδέσεις που αφορούν την τροφή και την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται. «Οι συνδέσεις αυτές είναι σημαντικές για την επιβίωση και το πόσο ισχυρές είναι εξαρτάται από το πόση επιβράβευση (γευστική απόλαυση) προσφέρει μια εμπειρία» σημειώνει η ερευνήτρια, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι νευρώνες hD2R επηρεάζουν τη σχέση που έχει κάποιο ζώο με την τροφή.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι, αν αλλάξουν τις συνδέσεις στους νευρώνες hD2R των ανθρώπων, πιθανώς θα επηρεαστεί και η αίσθηση της επιβράβευσης που θα λαμβάνουν τρώγοντας φαγητό, όπως συνέβη με τους ποντικούς.
Αυτό θα έχει ως συνέπεια να «ξεχνούν» κατά κάποιον τρόπο την πείνα τους και να ξεπερνούν την ανάγκη να λάβουν άμεσα παχυντικές τροφές, χάνοντας ευκολότερα τα παραπανίσια κιλά τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ