Μυαλό «ξυράφι»

❱❱ Ηλικιωμένοι απέκτησαν νεανική μνήμη με μαγνητική διέγερση του εγκεφάλου τουςΑμερικανοί επιστήμονες «ξανάνιωσαν» τη μνήμη ηλικιωμένων μέσω διέγερσης του εγκεφάλουτους, με αποτέλεσμα να επανέλθει στα επίπεδα της μνήμης νεαρών ενηλίκων. 

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Τζόελ Βος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, χρησιμοποίησε τη Διακρανιακή Μαγνητική Διέγερση (TMS) στον ιππόκαμπο, την περιοχή που θεωρείται υπεύθυνη για τις μνημονικές ικανότητες.

Στην έρευνα συμμετείχαν 16 άτομα 64-80 ετών με προβλήματα μνήμης, λόγω της ηλικίας τους. Σε πρώτη φάση, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας για να εντοπίσουν με ακρίβεια τον ιππόκαμπο του κάθε συμμετέχοντα.

Δοκιμασία

Δεδομένου ότι ο ιππόκαμπος βρίσκεται πολύ βαθιά στον εγκέφαλο και η ηλεκτρομαγνητική διέγερση είναι πολύ δύσκολο να φτάσει σε αυτόν, οι ερευνητές εντόπισαν επίσης μια δομή στον βρεγματικό λοβό, που βρίσκεται πιο κοντά στην επιφάνεια του κρανίου και στέλνει μηνύματα στον ιππόκαμπο, και άσκησαν διέγερση σε αυτήν.

«Προκαλέσαμε διέγερση στην περιοχή όπου η εγκεφαλική δραστηριότητα συγχρονίζεται με τη δραστηριότητα του ιππόκαμπου, υποθέτοντας ότι αυτές οι δύο περιοχές επικοινωνούν» τόνισε η Ανίσα Νιλακάνταν, απόφοιτος Νευροψυχολογίας που δουλεύει στο εργαστήριο του Βος.

Στη δοκιμασία οι συμμετέχοντες έπρεπε να απομνημονεύσουν τις σχέσεις μεταξύ διαφόρων αντικειμένων. Ενώ πριν από τις συνεδρίες της μαγνητικής διέγερσης οι νεαροί ενήλικες είχαν μεγαλύτερο ποσοστό σωστών απαντήσεων (50%) συγκριτικά με τους ηλικιωμένους, που είχαν κάτω από 40% σωστές απαντήσεις, ύστερα από πέντε διαδοχικές ημερήσιες εικοσάλεπτες συνεδρίες TMS το ποσοστό των σωστών απαντήσεων μεταξύ των δύο ομάδων εξομοιώθηκε.

Η μνήμη φθίνει σχεδόν σε όλους τους ανθρώπους καθώς μεγαλώνουν, και ιδιαίτερα η μνήμη που αφορά τη συσχέτιση δύο φαινομενικά άσχετων πραγμάτων, όπως το μέρος όπου άφησε κανείς τα κλειδιά, το όνομα του γείτονα κ.λπ. Ο Βος φιλοδοξεί να συνεχίσει τις έρευνες πάνω στα αποτελέσματα της TMS στη μνήμη με ασθενείς που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια Αλτσχάιμερ, εφαρμόζοντάς τη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ