Θαυματουργή επέμβαση

❱❱ Την αποκατάσταση της λειτουργίας των άνω άκρων σε παραπληγικούς ασθενείς πέτυχαν Αυστραλοί επιστήμονες, με νέα χειρουργική τεχνική που περιελάμβανε τη μεταφορά νεύρων. Δεκατρείς νέοι ενήλικες με τετραπληγία είναι πλέον σε θέση να τρέφονται, να κρατούν ένα ποτό, να βουρτσίζουν τα δόντια τους και να γράφουν, μετά την επαναστατική επέμβαση σύνδεσης λειτουργικών με τραυματισμένα νεύρα.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τη Νατάσα βαν Ζιλ του νοσοκομείου Οστιν στη Μελβούρνη, συνέδεσαν λειτουργικά νεύρα πάνω από την περιοχή του τραυματισμού στη σπονδυλική στήλη με παράλυτα νεύρα κάτω από αυτήν.

Δύο χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση και ύστερα από εντατική φυσικοθεραπεία οι συμμετέχοντες ήταν πια σε θέση να απλώσουν το χέρι τους μπροστά τους και να το ανοίξουν για να πάρουν κάτι ή για να χειριστούν τα αντικείμενα.

Η αποκατάσταση του αγκώνα βελτίωσε επίσης την ικανότητά τους να σπρώξουν το αναπηρικό αμαξίδιο και να μεταφερθούν σε κρεβάτι ή αυτοκίνητο.

Μεταφορές νεύρων

Σε 10 συμμετέχοντες οι μεταφορές των νεύρων συνδυάστηκαν με μεταφορές τενόντων, για την πιθανή μεγιστοποίηση του οφέλους.

Τα νεύρα και οι τένοντες αποκαθιστούν διαφορετικές κινητικές λειτουργίες. Οι μεταφορές των νεύρων οδήγησαν σε πιο φυσική κίνηση και βελτίωση της λεπτής κινητικότητας στο ένα χέρι, ενώ οι μεταφορές του τένοντα αποκατέστησαν κυρίως τη δύναμη και την ικανότητα ανύψωσης βαρών στο άλλο χέρι.

Η μελέτη διενεργήθηκε σε 16 νέους ενήλικες με μέση ηλικία 27 ετών και με σχετικά πρόσφατο (λιγότερο από 18 μήνες) τραυματισμό του νωτιαίου μυελού στον αυχένα. Συνολικά έγιναν 59 μεταφορές νεύρων σε 16 συμμετέχοντες.

Στη συνέχεια έγινε αξιολόγηση σχετικά με το επίπεδο ανεξαρτησίας τους στις καθημερινές δραστηριότητές τους πριν από τη χειρουργική επέμβαση, ένα έτος μετά τη χειρουργική επέμβαση και πάλι δύο χρόνια αργότερα.

Σε 24 μήνες παρατηρήθηκαν σημαντικές βελτιώσεις στην ικανότητα των χεριών να σηκώνουν και να αφήνουν αντικείμενα, ενώ πριν από τη χειρουργική επέμβαση κανένας από τους συμμετέχοντες δεν ήταν σε θέση να κάνει δοκιμές δύναμης με τα χέρια του.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ