Ελπίδα χ 2

 ❱❱ Συνδυασμός φαρμάκων για τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα «χτυπά» άλλους κακοήθεις όγκους

Δύο φάρμακα που χορηγούνται στον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα μπορεί να συνδυαστούν για να ξεπεράσουν την ανθεκτικότητα των όγκων διάφορων τύπων καρκίνου.

Οταν αυτό το φαρμακευτικό «ντουέτο» δοκιμάστηκε τόσο σε καρκινικά κύτταρα στο εργοστάσιο όσο και σε ποντίκια με διάφορους κακοήθεις όγκους, διαπιστώθηκε ότι ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματικό σε σύγκριση με τα φάρμακα μεμονωμένα.

To Palbociclib χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, ο οποίος είναι θετικός στους υποδοχείς ορμόνης.

Το φάρμακο αυτό μπλοκάρει δύο πρωτεΐνες, τη CDK4 και τη CDK6, που προάγουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Θεραπεία

Οι όγκοι μπορεί να γίνουν ανθεκτικοί σε αυτό το φάρμακο, ενεργοποιώντας την ουσία CDK2, η οποία προάγει τον πολλαπλασιασμό των όγκων ακόμα και όταν οι CDK4 και CDK6 είναι ανενεργές.

Πιστεύεται ότι η CDK2 το καταφέρνει αυτό μέσω ενός μονοπατιού που εμπλέκει τις ουσίες ΜΕΤ και FAK. Το Crizotinib έχει αποδειχθεί ότι μπλοκάρει τη ΜΕΤ.

Η συνδυαστική θεραπεία μπλόκαρε τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και τους προκαλούσε πρόωρη γήρανση, η οποία επέρχεται όταν ένα κύτταρο χάνει την ικανότητά του να πολλαπλασιάζεται και να αναπτύσσεται.

Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν από έρευνα του Institute of Cancer Research στο Λονδίνο και του University College London’s Cancer Institute.

«Τα στοιχεία μάς δείχνουν ότι υπάρχοντα φάρμακα μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να ξεπεραστεί η ανθεκτικότητα στη θεραπεία σε μια συχνή μορφή καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Επιπλέον, η χρήση ενός υπάρχοντος φαρμάκου κατά του καρκίνου του μαστού μαζί με τα άλλα φάρμακα μπορεί να είναι ένας νέος, πολλά υποσχόμενος δρόμος για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα και άλλων καρκίνων» σχολίασε ο καθηγητής Paul Workman που συμμετείχε στην έρευνα.

Αν και οι περαιτέρω έρευνες αποδειχθούν εξίσου επιτυχείς, μπορεί να αναπτυχθούν εργαστηριακά τεστ που θα εντοπίζουν ποιοι ασθενείς θα επωφελούνταν από τη χρήση του Crizotinib, ενώ υπάρχει η αισιοδοξία ότι κάποια στιγμή θα δημιουργηθούν φάρμακα που θα μπλοκάρουν και την ουσία FAK, η οποία επίσης παίζει ρόλο στην ανθεκτικότητα των όγκων στα φάρμακα.

offer

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ