Κίνδυνος γένους θηλυκού

❱❱  Η καρδιακή ανεπάρκεια χτυπά πιο εύκολα τις διαβητικές γυναίκες.

Αυξημένος είναι, σύμφωνα με νέες έρευνες, ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας στις γυναίκες με διαβήτη, σε σύγκριση με τους άνδρες.

Αυστραλοί και Βρετανοί επιστήμονες αναφέρουν πως, σύμφωνα με 14 προοπτικές μελέτες, ο διαβήτης τύπου 1 συνδέεται με αύξηση 47% στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.

Στον διαβήτη τύπου 2 η διαφορά είναι 9%. «Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις ότι είναι σημαντικές οι διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών με διαβήτη, που αφορούν αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά από καρδιαγγειακά νοσήματα» γράφουν στο περιοδικό «Diabetologia ο Toshiaki Ohkuma» και οι συνάδελφοί του από το George Institute for Global Health στο University of New South Wales του Σίδνεϊ στην Αυστραλία.

Η τρέχουσα ανάλυση περιλάμβανε 14 μελέτες που παρείχαν πληροφορίες σχετικά με το φύλο και τη σχέση μεταξύ του διαβήτη και της καρδιακής ανεπάρκειας τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες.

Δύο από αυτές περιλάμβαναν στοιχεία για τον διαβήτη τύπου 1.

250.000 περιπτώσεις

Οι δύο ομάδες μελέτης συμπεριλάμβαναν περισσότερους από 3.000.000 συμμετέχοντες και περισσότερες από 95.000 περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας.

Τα στοιχεία για τον διαβήτη τύπου 2 και την καρδιακή ανεπάρκεια προέρχονται από 13 μελέτες με περισσότερους από 11.000.000 συμμετέχοντες και περίπου 250.000 περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας.

Ο διαβήτης τύπου 1 συσχετίστηκε με 5,15 φορές υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στις γυναίκες, ενώ στους άνδρες ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 3,47 φορές, αναφέρουν οι συγγραφείς.

Με άλλα λόγια, στις γυναίκες ο πρόσθετος κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας που σχετίζεται με διαβήτη τύπου 1 ήταν 47% υψηλότερος σε σχέση με τους άνδρες.

Στον διαβήτη τύπου 2 ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας ήταν 1,95 φορές περισσότερος στις γυναίκες και 1,74 φορές στους άνδρες.

Ως εκ τούτου, οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 είχαν 9% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας σε σχέση με τους άνδρες με διαβήτη τύπου 2.

Τέλος, οι ειδικοί σημειώνουν πως για τη στεφανιαία καρδιακή νόσο (CHD), το εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά και τις μη καρδιαγγειακές επιπλοκές, όπως η άνοια και ο καρκίνος, έχει αποδειχθεί ότι ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο νόσου στις γυναίκες περισσότερο συγκριτικά με τους άνδρες.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ