Θερινό «καμπανάκι»

❱❱  Ενας στους πέντε ανθρώπους θα προσβληθεί κάποια στιγμή από καρκίνο του δέρματος.

Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί τον πιο συχνό τύπο καρκίνου και τα κρούσματά του αυξάνονται στις χώρες με μεγάλη ηλιακή ακτινοβολία, όπως η Ελλάδα.

Σύμφωνα με μελέτες, ένας στους τρεις καρκίνους που ανιχνεύονται σε όλο τον κόσμο είναι καρκίνος του δέρματος και ένας στους πέντε ανθρώπους θα παρουσιάσει δερματικό καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή του!

Ποιοι είναι, όμως, οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος;

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, ακόμη κι αν το δέρμα είναι προστατευμένο με ρουχισμό ή αντηλιακό γαλάκτωμα, όπως μας είπε ο Γιώργος Τάχιας, δερματολόγος – αφροδισιολόγος (dermalaserclinic.gr).

παράγοντες

Επίσης, ο τύπος του δέρματος, το ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων και οι ελιές στο δέρμα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου.

Οσοι έχουν ανοιχτό χρώμα κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από δερματικό καρκίνο, διότι η μικρότερη ποσότητα μελανίνης στο δέρμα παρέχει και λιγότερη προστασία από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία, ενώ κάθε ηλιακό έγκαυμα καταστρέφει τα δερματικά κύτταρα και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Την ίδια ώρα, οι δερματικοί σπίλοι (ελιές) στο δέρμα, που είναι μεγαλύτερου μεγέθους από το φυσιολογικό, είναι πιο πιθανό να μετατραπούν σε καρκινωματώδεις.

Αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν μελάνωμα διατρέχουν όσοι έχουν στενό συγγενή με τη νόσο, καθώς η κληρονομικότητα παίζει ρόλο στο 1%-2% των κρουσμάτων μελανώματος, όσοι έχουν πάθει αρκετά ηλιακά εγκαύματα πριν από την ηλικία των 18 ετών, όσοι κάνουν συστηματικά σολάριουμ και όσοι λατρεύουν την ηλιοθεραπεία και υπερεκτίθενται στον ήλιο για να μαυρίσουν αρκετά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μαύρισμα από την ηλιοθεραπεία είναι η απόκριση του δέρματος στη βλάβη από την υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία.

Γι’ αυτό όσοι εκτίθενται χρονίως στον ήλιο χωρίς προστασία διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εκδηλώσουν βασικοκυτταρικό ή ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Το μελάνωμα μπορεί να αρχίσει ως μία απλή ελιά 

Υπάρχουν τρεις τύποι καρκίνου του δέρματος: το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το μελάνωμα, που αποτελεί και τον σοβαρότερο τύπο καρκίνου δέρματος.

Ωστόσο, και οι τρεις τύποι καρκίνου του δέρματος μπορεί να προληφθούν.
Οσο για το γνωστό σε όλους μας μελάνωμα, είναι ο καρκίνος που αρχίζει από τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που προμηθεύουν το χρώμα στο δέρμα. Εκδηλώνεται ως μια καφετιά κηλίδα, με μικρότερες κηλίδες σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί ως ένας δερματικός σπίλος σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, που αλλάζει χρώμα, μέγεθος, υφή ή αιμορραγεί.

Σε μελάνωμα μπορεί να εξελιχθεί και ένας μικρός σπίλος με ασαφή όρια και κόκκινα, λευκά, μπλε ή μπλε – μαύρα στίγματα στον κορμό ή στα άκρα του σώματος.

Το μελάνωμα εμφανίζεται και σε ασυνήθιστες περιοχές, όπως κάτω από το νύχι του χεριού ή του ποδιού, στον βλεννογόνο που καλύπτει τη στοματική κοιλότητα, στον κόλπο ή τον πρωκτό και αποτελεί έναν από τους πλέον κακοήθεις καρκίνους γενικώς.

Μπορεί να διασπαρεί σχεδόν σε κάθε όργανο ή ιστό του σώματος και να οδηγήσει στον θάνατο μέσα σε έναν χρόνο μετά την υποτροπή του σε απομακρυσμένα σημεία.

Αξίζει δε να τονιστεί ότι το 75% των θανάτων από καρκίνο του δέρματος οφείλεται στο μελάνωμα.

Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, κάθε άνδρας έχει μία στις 39 πιθανότητες να παρουσιάσει κακόηθες μελάνωμα, ενώ κάθε γυναίκα έχει μία στις 63 πιθανότητες να παρουσιάσει κακόηθες μελάνωμα.

Τα μέτρα προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία

Αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, κυρίως κατά τις πρωινές και τις μεσημεριανές ώρες. Μην κάνετε ηλιοθεραπεία ή σολάριουμ.

Κάνετε επάλειψη με αντηλιακό γαλάκτωμα τουλάχιστον 20΄ με 30΄ πριν από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και επαναλαμβάνετε την επάλειψη κάθε δύο ώρες ή μετά το κολύμπι.

Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου (UV) αντανακλάται στις λείες επιφάνειες (π.χ., άσφαλτος, μάρμαρα, άμμος, νερό) και μπορείτε να καείτε ακόμα κι αν κάθεστε κάτω από ομπρέλα ή τέντα.

Καλό είναι να καλύπτετε το σώμα σας με ανοιχτόχρωμα, φαρδιά και μακριά ρούχα και να φοράτε πλατύγυρο καπέλο και γυαλιά ηλίου.

Τα φάρμακα

Ενημερωθείτε από τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για τις παρενέργειες των φαρμακευτικών σκευασμάτων που λαμβάνετε.

Κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα κάνουν το δέρμα πιο ευάλωτο στην ηλιακή ακτινοβολία.

Μην εκθέτετε καθόλου στον ήλιο τα μωρά ηλικίας έως έξι μηνών. Ακόμα, μην ξεχνάτε να ελέγχετε το δέρμα σας τακτικά και απευθυνθείτε στον γιατρό σας σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποια αλλαγή σε αυτό.

Συνιστάται η κλινική εξέταση του δέρματος από γιατρό μετά την ηλικία των 50 ετών (κάθε δύο χρόνια), ενώ για τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 40 ετών.

 

 

{{-PCOUNT-}}37{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Super path & MAKO: Μάθετε για τις ελάχιστα παρεμβατικές μεθόδους αρθροπλαστικής ισχίου

Το ισχίο αποτελεί από τις πιο ρωμαλέες και σταθερές αρθρώσεις του...

Αρθρίτιδα γόνατος – Τα πρώτα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός είναι ο κατάλληλος ιατρός για να δώσει απαντήσεις...

Η εφηβική συμπεριφορά καθορίζει την υγεία στη μετέπειτα ζωή, σύμφωνα με έρευνα!

Η ανάπτυξη των μη γνωστικών δεξιοτήτων είναι ένας από τους σημαντικότερους...

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι για άμεση διάγνωση του Covid-19

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι που θα μπορεί να κάνει διάγνωση του Covid-19 (έχει...

Ωτοπλαστική: Διορθώστε οριστικά τα πεταχτά αυτιά!

Τα αυτιά έχουν ένα μοναδικό σχήμα που διαφέρει από άνθρωπο σε...

Κονδυλώματα πρωκτού: η ανώδυνη αντιμετώπισή τους

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μια συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος που οφείλεται...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Espresso Girl: Μαρία Βασιλειάδου

Αισθητικός με δυναμισμό Γυμνάζεται πολύ, λατρεύει την Κέρκυρα και είναι άνθρωπος «έξω καρδιά» Δυναμική και με όνειρα, η Μαρία που έχει σπουδάσει αισθητικός φιλοδοξεί να ανοίξει...

Θρίλερ με το κορίτσι «φάντασμα» – Τη «βλέπουν» αλλά δεν την «αγγίζουν»!

Όσο περνάει ο χρόνος από την ημέρα της εξαφάνισης-θρίλερ της 19χρονης Αρτεμης Βασίλη, της οποίας τα ίχνη χάθηκαν από την περιοχή του Κορωπίου το...

Έσπασαν τα ισόβια σε όσους είχαν καταδικαστεί για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το «Noor 1»

Σοκ προκαλεί στον νομικό κόσμο της χώρας η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά να σπάσει τα ισόβια στους καταδικασθέντες για τη μεγαλύτερη ποσότητα...

Η χήρα του Γραικού ξέσπασε! Το «κατηγορώ» στην κοινωνία και η ρετσινιά για ένα έγκλημα που δεν έκανε ποτέ

Την ώρα που η οικογένεια του αδικοχαμένου Δημήτρη Γραικού αναμένει με αγωνία την ετυμηγορία των δικαστών, η σύζυγος του 59χρονου ξεσπά εναντίον όσων όλο...

Γιάννης Παρασκάκης: «Για όλα φταίει μια μορφή που μπήκε μέσα μου»

Μια ανορθόγραφη επιστολή γεμάτη... ορνιθοσκαλίσματα είχε το θράσος να στείλει ο killer των Χανίων στην οικογένεια της Σούζαν Ιτον, της Αμερικανίδας βιολόγου που βίασε,...

Παγίδα μαστροπείας στη νύφη από πεθερά μέγαιρα

Από την Εύα Παπαδάτου Επί σχεδόν μία δεκαετία έκανε κόλαση τη ζωή της νύφης της μια σατανική πεθερά σε χωριό της Μαγνησίας, η οποία μάλιστα...

Αυτοκτόνησε ο ιδιοκτήτης γηροκομείου με κρούσματα Δημήτρης Καμπανάρος

Η αφόρητη πίεση λόγω της έξαρσης του κορονοϊού και το ψυχολογικό βάρος που ένιωσε πριν από λίγες ημέρες, όταν εντοπίστηκαν κρούσματα στη μονάδα του...

SILVER βραβείο για το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» Healthcare Business Awards 2020

Η «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» διακρίθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά στο θεσμό των Healthcare Business Awards 2020 που διοργάνωσε η Boussias Communications και το Health...

Ένωση «Μαζί για το Παιδί»: Αγκαλιάζοντας περισσότερα από 2.000 παιδιά στον Έβρο

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί», για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, βρίσκεται στον ακριτικό Έβρο στο πλαίσιο της δράσης της «Ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά:...

Παραίτηση Νο 3 από την εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη! H Κάλλια Καρτσάκη δεν άντεξε το βαρύ κλίμα!

Δεν έχουν τέλος οι αποχωρήσεις από την εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη στον Alpha. Την αρχή έκανε η δημοσιογράφος Τίνα Μιχαηλίδου την προηγούμενη εβδομάδα, η...