Το μυστικό του zebrafish

❱❱ Η μάχη των επιστημόνων να βρουν νέες θεραπείες μέσω των έμβιων οργανισμώνΤο διάφανο ψαράκι-ζέβρα και η σχέση του με τις βαλβιδοπάθειες της ανθρωπινής καρδιάς, το σκουλήκι που αποκαλύπτει το μυστικό της νεότητας, τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια που φέρνουν τους ερευνητές ολοένα πιο κοντά στη θεραπεία του καρκίνου, αλλά και η γονιδιακή υπεροχή της ελληνικής φέτας απέναντι στα υπόλοιπα λευκά τυριά του κόσμου είναι μόνο ορισμένες από τις καινοτόμες έρευνες πάνω σε πασίγνωστα πειραματικά μοντέλα, στα οποία εργάζονται οι επιστήμονες του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Στόχος των ερευνητών είναι να ξεκλειδώσουν τους μυστικούς κώδικες ανάπτυξης των έμβιων οργανισμών, που μοιάζουν γονιδιακά με τον ανθρώπινο, και να ανακαλύψουν νέες θεραπείες για σοβαρές ασθένειες, όπως το Πάρκινσον, ο καρκίνος του μαστού, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ψωρίαση και πολλές άλλες.

Τα μονοπάτια

Οι επιστήμονες του ΙΙΒΕΑΑ έχουν βάλει σκοπό της ζωής τους να μάθουν τα μυστικά μονοπάτια των πρωτεϊνών, των γονιδίων και γενικά του συναρπαστικού μικρόκοσμου της ζωής. Και είναι πραγματικά υπέροχο να γνωρίζουμε ότι και στη χώρα μας οι επιστήμονές μας μοχθούν καθημερινά για να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη!

Το ψάρι-ζέβρα του γλυκού νερού, με μήκος μόλις πέντε εκατοστά και ελάχιστο πάχος, είναι ίσως ο πολυτιμότερος ζωντανός οργανισμός για τον άνθρωπο, καθώς έχει παρόμοιο γενετικό κώδικα με εμάς σε ποσοστό 70%! Είναι σχεδόν διάφανο και μπορεί να επανορθώσει τις βλάβες στην καρδιά του.

Αλλά το πιο θεαματικό είναι ότι αυτό το μικροσκοπικό πλάσμα κρατά τα κλειδιά που μπορεί να ξεκλειδώσουν τον ρόλο των 20.000 γονιδίων του ανθρώπου, γι’ αυτό άλλωστε είναι το αγαπημένο μοντέλο των επιστημόνων στη μάχη ενάντια σε πολλές σοβαρές και χρόνιες παθήσεις!

«O οργανισμός zebrafish είναι ένα μοντέλο σπονδυλωτών που χρησιμοποιείται εκτενώς στην αναπτυξιακή βιολογία, αλλά και στη μοντελοποίηση ανθρώπινων νόσων, καθώς έχει υψηλή γενετική ομολογία και παρόμοια φυσιολογία με τον άνθρωπο» μας είπε ο δρ Δημήτρης Μπέης, ερευνητής Γ΄ στο εργαστήριο Αναπτυξιακής Βιολογίας του Κέντρου Βασικής Ερευνας του ΙΙΒΕΑΑ.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ