Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Χωρισμένη και λαμπερή η Λάσπα!

Λαμπερή και ανανεωμένη Κατερίνα Λάσπα σε μία από τις...

Ο πρίγκιπας Χάρι «έκοψε» επισήμως τους δεσμούς με τη Βρετανία

Να δίνει ο πατέρας σου μάχη με τον καρκίνο...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον...

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι...

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Κότσι στο πόδι: Συντηρητική θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση;

Τί είναι το κότσι στο πόδι;

Το κότσι είναι η πιο συχνή πάθηση στο πόδι. Πρόκειται για μία παραμόρφωση του πρώτου δαχτύλου του ποδιού που προκαλεί αισθητικά αλλά κυρίως λειτουργικά προβλήματα. Στην ουσία στο εσωτερικό τμήμα της άρθρωσης δημιουργείται ένας κάλος με αποτέλεσμα το μεγάλο δάχτυλο να παρεκκλίνει προς το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού και πολλές φορές και στο τρίτο. Τα δάχτυλα αυτά παραμορφώνονται και σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζεται και στα υπόλοιπα κάλος. Το κότσι του ποδιού δημιουργεί κάποιες δυσκολίες λόγω της παραμόρφωσης όπως πόνο, χάσιμο της ισορροπίας και δυσχέρεια στο βάδισμα και απαιτεί ειδικά υποδήματα για να διευκολύνει το περπάτημα.

Από τί δημιουργείται το κότσι στο πόδι;

Βασικό χαρακτηριστικό στην εμφάνιση του κότσι είναι τα στενά ψηλοτάκουνα αφού κρατάνε για πολλές ώρες τα δάχτυλα σε στενό χώρο σε βαθμό που δεν μπορούν να κουνηθούν. Γι’ αυτό το λόγο το κότσι εμφανίζεται στην πλειοψηφία σε γυναίκες και πολύ λιγότερο στους άνδρες. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η βλαισοπλατυποδία. Θεωρείται ακόμα επίκτητο κληρονομικό χαρακτηριστικό κυρίως από μητέρα σε κόρες. Το οικογενειακό ιστορικό συναντάται στις περισσότερες περιπτώσεις των ασθενών.

Πώς φαίνεται το κότσι στο πόδι;

Η εικόνα του είναι χαρακτηριστική. Σε πρώτη φάση το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού στρέφεται προς τα έξω με αποτέλεσμα να πιέζει το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού το οποίο στη συνέχεια παίρνει τη θέση του πάνω από το μεγάλο δάχτυλο. Αυτό συμβαίνει καθώς προσπαθεί να «βολευτεί» σε κάποια θέση όταν τα δάχτυλα πιέζονται στο εσωτερικό του παπουτσιού. Αυτή η παραμόρφωση λέγεται σφυροδακτυλία του δεύτερου δαχτύλου. Η πάθηση ολοκληρώνεται όταν εμφανίζεται ο κάλος ο οποίος δυσχεραίνει την κατάσταση καθώς προκαλείται έντονος πόνος ειδικά με την τριβή του στο παπούτσι. Αν ο ασθενής δεν προβεί σε κάποια θεραπεία τότε η άρθρωση του μεγάλου δαχτύλου οδηγείται σε σοβαρού βαθμού υπεξάρθρημα.

Ποια είναι η προτεινόμενη θεραπεία;

Υπάρχουν δύο τρόποι για να αντιμετωπίσει κανείς το κότσι: είτε με συντηρητική θεραπεία είτε με χειρουργική επέμβαση.

Συντηρητική θεραπεία: η μέθοδος αυτή επιλέγεται συνήθως στο αρχικό στάδιο της πάθησης, όπου η παραμόρφωση είναι μικρή. Τότε χρησιμοποιείται ειδικός νάρθηκας, κατά κύριο λόγο τις νυχτερινές ώρες. Επιπλέον, στην περίπτωση αυτή προτείνονται φαρδιά μαλακά παπούτσια προκειμένου να μην ασκείται πίεση στα δάχτυλα, ώστε να αποφευχθεί η άμεση επιδείνωση. Στη συντηρητική αγωγή σημαντικό ρόλο έχουν και τα επικάλια καθώς και σιλικονούχα μαξιλαράκια που τοποθετούνται ανάμεσα στα δάκτυλα. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην αγωγή αυτή το κότσι δεν εξαφανίζεται τελείως, απλώς καθυστερεί την εμφάνιση έντονων συμπτωμάτων που αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση.
•  Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική – Διαδερμική χειρουργική: Το χειρουργείο δεν γίνεται μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά και για λειτουργικούς. Όταν τα συμπτώματα εντείνονται και παρουσιάζονται σημαντικές δυσκολίες στο περπάτημα, τότε ο γιατρός επεμβαίνει χειρουργικά. Στόχος του χειρουργείου είναι η επαναφορά του άξονα της άρθρωσης και η απομάκρυνση της εξόστωσης με αποτέλεσμα την ανακούφιση από τον πόνο. Η διαδικασία πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία και η νοσηλεία του ασθενούς είναι βραχεία. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος, η κινητοποίηση του ασθενούς άμεση και η επαναφορά του στις καθημερινές του ασχολίες ταχεία.

Αποκατάσταση μετά το χειρουργείο

Η πλήρης αποκατάσταση εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης του κάθε περιστατικού. Σε κάθε περίπτωση οι πρώτες δύο εβδομάδες είναι η πιο σημαντικές καθώς πραγματοποιείται επούλωση του τραύματος μετά την επέμβαση. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής βαδίζει με ειδικό υπόδημα και θεωρητικά τον πρώτο μήνα μετά το χειρουργείο είναι κανείς έτοιμος να επιστρέψει πλήρως στην καθημερινότητα του μέχρι και σε αθλητικές δραστηριότητες. Στην περίπτωση όπου το πρόβλημα ήταν αρκετά σοβαρό ο ασθενής χρειάζεται περισσότερο χρόνο μέχρι την ολοκληρωτική ανάρρωση του.

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Λευτέρης Ζαμπάκος είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση των παθήσεων του άκρου ποδόςμε τη μέθοδο της διαδερμικής χειρουργικής. Για οποιαδήποτε απορία και προκειμένου να κλείσετε το ραντεβού σας επικοινωνήστε μαζί του στο 210 3632077.

zampakos 1

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Η έπαυλη-φάντασμα και η σεξουαλική κακοποίηση μαθητή σε εκδρομή

Ιστορίες με φαντάσματα, πνεύματα, ανεξήγητους θανάτους και δύο τρομακτικές...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...