Επιστήμονες δηλώνουν ότι δεν θα αλλάξουν τις… συνήθειες της καραντίνας, αν δεν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού

Κορυφαίοι επιστήμονες ανά τον κόσμο παραμένουν σε κατάσταση επιφυλακής, καθώς, παρά το γεγονός πως -με αρχή τη Βρετανία από την ερχόμενη Τρίτη- οι εμβολιασμοί αρχίζουν, δεν εκτιμούν πως θα επιστρέψουμε σύντομα στην κανονικότητα.

Σε μια άτυπη έρευνα των «New York Times» οι μισοί από τους 700 επιδημιολόγους στους οποίους απευθύνθηκε η αμερικανική εφημερίδα δήλωσαν ότι δεν θα αλλάξουν τη συμπεριφορά τους -ειδικά αυτή την περίοδο- έως ότου εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού.  Τρεις στους δέκα, συγκεκριμένα, ανέφεραν πως θα κάνουν κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητά τους όταν εμβολιαστούν και οι ίδιοι, ενώ ένα μικρό ποσοστό επισήμανε ότι θα μπορέσουμε να λειτουργούμε πιο ελεύθερα από το καλοκαίρι και αφού εμβολιαστεί η μεγάλη πλειονότητα.

«Αισιοδοξώ ότι με τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των εμβολίων θα ανακάμψουμε έως το καλοκαίρι του 2021 ή στη διάρκειά του» δήλωσε η επίκουρος καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν Κέλι Στρουτζ.

Επιδημιολόγοι

Οι περισσότεροι επιδημιολόγοι, ωστόσο, επισήμαναν ότι ακόμη και με τα εμβόλια θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος ή και περισσότερο για να επιστρέψουμε με ασφάλεια σε πολλές από τις παλιές μας δραστηριότητες. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του UCLA Kάριν Μάικλς εκτιμά δε ότι θα περάσουν ίσως αρκετά χρόνια προτού μπορέσουμε να γυρίσουμε περίπου στον τρόπο ζωής που είχαμε συνηθίσει.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότεροι επιδημιολόγοι συμφώνησαν ότι ανησυχούν λιγότερο για δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους και για το άγγιγμα επιφανειών, και περισσότερο για δραστηριότητες σε εσωτερικούς χώρους, ειδικά με την παρουσία και τον συγχρωτισμό μεγάλων ομάδων ατόμων. «Εφόσον εμβολιαστεί πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού, θα ένιωθα λιγότερο άγχος όταν βγαίνω έξω. Ίσως και να αισθανθώ πιο άνετα να γευματίσω σε εστιατόριο ή να ξαναδώ τους φίλους μου» λέει χαρακτηριστικά στους «ΝΥΤ» η Βιτζάγια Σιγκάλαμ, διευθύντρια ερευνητικού έργου του πανεπιστημίου της Βοστόνης.

Τέλος, αξίζει να υπογραμμιστεί πως οι επιδημιολόγοι ανησυχούν για πολλές άγνωστες παραμέτρους, όπως η διάρκεια της ανοσίας, οι πιθανές μεταλλάξεις του κορονοϊού και οι προκλήσεις στη διανομή του εμβολίου, όπως και για την πιθανή απροθυμία ορισμένων ομάδων του πληθυσμού να εμβολιαστούν.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ