Δευτέρα, 18 Μαρτίου, 2024

Τα ιστορικά Κούλουμα του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου στο σπίτι ατελιέ κάτω από...

Καθαρά Δευτέρα του 1925. Ενας νεαρός σπουδαστής της Σχολής...

Γιώργος Σαμπάνης: Στο δυναμικό της Panik Records

Στο δυναμικό της Panik Records ανήκει πλέον (και) ο...

Η Κερασία Σαμαρά στο πλευρό του Βασιλόπουλου για το «Κουαρτέτο»

Η Κερασία Σαμαρά πήρε τη θέση της Νάντιας Μουρούζη...

Η «Ναυτεμπορική» έκλεισε 100 χρόνια ζωής, μένοντας πιστή στη δέσμευσή της για...

Τη συμπλήρωση των 100 ετών από την έκδοσή της...

Τι είναι οι πολύποδες χοληδόχου κύστης;

Οι πολύποδες χοληδόχου κύστης είναι συνήθως μικρά μορφώματα που δημιουργούνται στους ιστούς της χοληδόχου κύστης και στην πλειοψηφία τους είναι καλοήθη. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα να εξελιχθούν σε κακοήθεια και για αυτό η άμεση διάγνωση και θεραπεία τους κρίνεται απαραίτητη. Είναι περισσότερο επικίνδυνοι όταν το μέγεθός τους ξεπερνά τα 5 εκ. και σε αυτές τις περιπτώσεις ενδέχεται να γίνει χολοκυστεκτομή.

Πολύποδες χοληδόχου κύστης: Ταξινόμηση

 

Ψευδοπολύποδες

 

Αυτό το είδος πολυπόδων είναι το πλέον σύνηθες, είναι καλοήθεις και μικροί σε μέγεθος και σχετίζονται με την κένωση της χοληδόχου κύστης. Οι ψευδοπολύποδες είναι γνωστοί και ως χοληστερινικοί πολύποδες.

 

Φλεγμονώδεις πολύποδες

 

Εμφανίζονται σπανιότερα από τους ψευδοπολύποδες και αφορούν σε φλεγμονή του τοιχώματος της χοληδόχου κύστης. Είναι πιθανό ασθενείς με χολοκυστίτιδα να εμφανίζουν τελικά φλεγμονώδεις πολύποδες.

 

Αδενομυωματώδεις πολύποδες

 

Κι αυτό το είδος πολυπόδων αφορά σε καλοήθεις σχηματισμούς στην χοληδόχο κύστη. Το μέγεθός τους μπορεί να φτάνει τα 20 mm και σε περίπτωση που προκαλούν στένωση μπορεί να γίνει χολοκυστεκτομή.

 

Αληθή αδενώματα

 

Αποτελούν ένα εξαιρετικά σπάνιο τύπο πολυπόδων, το οποίο σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου χοληδόχου κύστης. Το μέγεθός τους μπορεί να ξεπερνά το 1 cm και τότε γίνεται χολοκυστεκτομή.

 

Ποια είναι τα αίτια;

Οι αιτίες που προκαλούν τους πολύποδες χοληδόχου κύστης σχετίζονται με την αδυναμία διάσπασης του λίπους. Μάλιστα, ασθενείς που έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης έχουν μεγαλύτερες πιθανότερες να εμφανίσουν πολύποδες. Σπανιότερα, η πάθηση σχετίζεται με κληρονομικούς ή γενετικούς παράγοντες, ενώ ενδέχεται οι πολύποδες να συνυπάρχουν με πέτρες στη χολή (χολολιθίαση).

Ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη ή παχυσαρκία πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί. Χωρίς να υπάρχει κάποια επιστημονική απόδειξη, έχει παρατηρηθεί πως είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πολύποδες από τους υπόλοιπους ασθενείς.

Οι πολύποδες χοληδόχου κύστης μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο;

Όταν οι πολύποδες είναι μεγάλοι σε μέγεθος, τότε η πιθανότητα να προκαλέσουν καρκίνο είναι πολύ αυξημένη. Ειδικά, όταν πρόκειται για αδενώματα, αυτά μπορεί να καταστούν εξαιρετικά επικίνδυνα για τη ζωή του ασθενούς. Δυστυχώς, οι πολύποδες χοληδόχου κύστης δεν διαγιγνώσκονται πάντοτε έγκαιρα, ώστε να θεραπευτούν. Για αυτό είναι σημαντικό, να επικοινωνήσετε άμεσα με τον ιατρό ήδη από τα πρώτα συμπτώματα. Ο Γενικός Χειρουργός προτείνει στους ασθενείς να μην παραμελούν τις απαραίτητες εξετάσεις ειδικά όταν η ηλικία τους ξεπερνά τα 50 έτη ή έχουν στην οικογένεια ιστορικό πολυπόδων.

Πώς διαγιγνώσκονται οι πολύποδες;

Η διάγνωση για τους πολύποδες χοληδόχου κύστης γίνεται συνήθως τυχαία, ενώ ο ασθενής πραγματοποιεί άλλες εξετάσεις. Ο ιατρός θα συλλέξει το ιατρικό σας ιστορικό και ίσως να σας θέσει κάποιες ερωτήσεις για να εντοπίσει τυχόν «κρυφά» συμπτώματα. Εφόσον υπάρχει υποψία ύπαρξής τους, τότε ο ιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει κάποιες περαιτέρω εξετάσεις που θα του δώσουν μια πλήρη εικόνα της πάθησης. Τέτοιες εξετάσεις είναι:

  • Κοιλιακός Υπέρηχος που εξετάζει γενικά τα όργανα της κοιλιακής χώρας, όπως τη χοληδόχο κύστη, τους νεφρούς, τον σπλήνα κ.α.
  • Ενδοσκόπηση που εξετάζει το εσωτερικό των οργάνων και αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία

Ποια είναι η θεραπεία για τους πολύποδες χοληδόχου κύστης;

Δεν χρειάζονται όλοι οι πολύποδες αντιμετώπιση. Όταν το μέγεθός τους είναι μικρό και δεν προκαλούν ενοχλητικά συμπτώματα, τότε αρκεί να παρακολουθούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Εάν διαγνωσθούν σε προχωρημένο βαθμό ή συνυπάρχει φλεγμονή, τότε ο ιατρός θα εξετάσει μαζί σας το ενδεχόμενο χειρουργείου. Σε κάποιες περιπτώσεις, γίνεται χολοκυστεκτομή. Φυσικά, ασθενείς με πολύποδες πρέπει να ακολουθούν τις συμβουλές που θα τους προτείνει ο Γενικός Χειρουργός και να πραγματοποιούν τους απαραίτητους επαναληπτικούς υπερήχους.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, αξίζει να συμβουλευτείτε τον ιατρό! Ο Αλέξανδρος Κυρίτσης είναι εξειδικευμένος Γενικός Χειρουργός με σπουδές και πολυετή εμπειρία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει μετεκπαιδευθεί στη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και μέχρι σήμερα συμμετέχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια. Ο ιατρός λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες των ασθενών και για αυτό επιλέγει να προσφέρει εξατομικευμένες θεραπείες υψηλής ποιότητας.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ελένη Προκοπίου αγκαζέ με τον Δημήτρη της

Μια σπάνια εμφάνιση από μια ακριβοθώρητη ηθοποιό. Τη σπουδαία...

Η διπλή gay ζωή γόνου εφοπλιστή

Νέος, όμορφος, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας και ιδιαίτερα προβεβλημένος όχι...

Ο Νίκος Γαρεφαλάκης, που εμφανίστηκε στο «Κωνσταντίνου και Ελένης», ήταν μέλος στη μαφία των 4 τροχών

«Εχει παρατήσει την υποκριτική κι έχει γίνει άλλος άνθρωπος»...

Ελένη Νταράλα: Στο ψυχιατρείο η αδελφή του Νταλάρα!

Ωρες αγωνίας για την ετεροθαλή αδελφή του Γιώργου Νταλάρα,...

Ζόρικα τα… πράγματα για τη Χατζίδου

«Δυστυχώς, τα πράγματα είναι λίγο πιο σοβαρά απ’ ό,τι...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Βικτώρια προσπαθεί να κρύψει την ταραχή

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...