Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Η πρώτη συνέντευξη του Οδυσσέα Σταμούλη on camera μετά τον χαμό του...

Συνέντευξη στην εκπομπή «Mega Kαλημέρα» παραχώρησε ο Οδυσσέας Σταμούλης....

Η «ορμόνη της αγάπης» αποτελεί «φάρμακο» για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ και...

Αγαπήστε το ταίρι σας και δεν θα το... ξεχάσετε...

Συνέταιρος Χρήστου Γιαλιά: «Ποιο όφελος θα είχα να τον σκοτώσω;»

Την ώρα που οι έρευνες των διωκτικών Αρχών συνεχίζονται...

Εξιτήριο για την κόρη των Χατζίδου – Παύλου: «Δεν μπορεί να πάει...

Η Ελένη Χατζίδου μέσω μιας ιστορίας στον προσωπικό της...

Δισκοπλαστική με τζελ: Πλεονεκτήματα & Οφέλη για τον ασθενή

Ο πόνος στη μέση που προκύπτει ως σύμπτωμα της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι ένα από τα πιο κοινά προβλήματα όλων των διαταραχών της σπονδυλικής στήλης. Ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί και στα πόδια, ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί και ισχιαλγία. Η δισκοκήλη ή κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου συνιστά παθολογία που μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, αλλά πιο συχνά εμφανίζεται στο κατώτερο τμήμα της πλάτης. Για την αντιμετώπιση της πάθησης έχουν προταθεί πολλαπλές ελάχιστα επεμβατικές θεραπευτικές μέθοδοι. Από αυτές, η ελάχιστα επεμβατική δισκοπλαστική με τζελ (μέθοδος Discogel) αποτελεί την πιο σύγχρονη και αναίμακτη μέθοδο θεραπείας της δισκοπάθειας. Η δισκοπλαστική με τζελ και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει την έχουν τοποθετήσει στην κορυφή των προτιμήσεων των ορθοπαιδικών χειρουργών για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της δισκοκήλης.

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι εντοπίζονται ανάμεσα στους σπονδύλους, οι οποίοι διαθέτουν εύκαμπη σύσταση και απορροφούν τους κραδασμούς όταν τα άτομα περπατούν ή τρέχουν. Αποτελούνται από δύο μέρη, έναν σκληρό, εύκαμπτο εξωτερικό δακτύλιο, και έναν μαλακό σαν ζελέ πυρήνα. Όταν ο μεσοσπονδύλιος δίσκος παρουσιάζει μια κήλη, ο πυρήνας του που μοιάζει με ζελέ πιέζει τον εξωτερικό δακτύλιο λόγω φθοράς ή ξαφνικού τραυματισμού. Αυτή η πίεση στον εξωτερικό δακτύλιο μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση.

Εάν η πίεση συνεχιστεί, ο πυρήνας μπορεί να σπρώξει μέχρι τέρμα τον εξωτερικό δακτύλιο του δίσκου ή να προκαλέσει διόγκωση του δακτυλίου. Αυτό ασκεί πίεση στο νωτιαίο μυελό και τις κοντινές νευρικές ρίζες. Δεν πρόκειται μόνο για μια μηχανική συμπίεση των νεύρων, καθώς το υλικό του δίσκου απελευθερώνει επίσης χημικά συστατικά που συμβάλλουν στη φλεγμονή των νεύρων. Όταν μια νευρική ρίζα είναι ερεθισμένη, μπορεί να εκδηλωθεί πόνος, μούδιασμα και αδυναμία στο ένα ή και στα δύο πόδια, μια κατάσταση που ονομάζεται ισχιαλγία.

Τη λύση σε αυτή την επώδυνη κατάσταση έρχεται να δώσει η δισκοπλαστική με τζελ (μέθοδος Discogel). Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει τη διαδερμική έγχυση ειδικής γέλης εντός του πάσχοντος μεσοσπονδύλιου δίσκου. Δεν απαιτείται γενική αναισθησία ενώ η διαδικασία δεν είναι καθόλου επώδυνη. Στα σημεία εισόδου των ειδικών λεπτών βελόνων εφαρμόζεται τοπική αναισθησία, ενώ η εφαρμογή ακτινοσκοπικού ελέγχου διασφαλίζει ακρίβεια στην στόχευση και τοποθέτηση του υλικού εντός του δίσκου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Αυτό επιτρέπει στον ορθοπαιδικό χειρουργό να διατηρεί τον έλεγχο καθ’ όλη τη διάρκεια της συγκεκριμένης τεχνικής.

Το ειδικό υλικό που εγχύεται στο κέντρο του δίσκου λειτουργεί απορροφώντας σταδιακά το υγρό υλικό της κήλης από την περιφέρεια προς το κέντρο του πυρήνα. Με αυτόν τον τρόπο ανακατασκευάζεται ένας νέος πυρήνας, αποσυμπιέζοντας παράλληλα την κήλη και κατά συνέπεια την πίεση που αυτή ασκεί. Επιπλέον, το Discogel σφραγίζει κάθε ρωγμή του δακτυλίου του δίσκου που οφείλεται σε τυχόν εκφυλισμό του. Με αυτόν τον τρόπο αναστέλλεται η φλεγμονή των νευρικών ριζών που προκαλείται από εκκρινόμενες χημικές ουσίες του υλικού του δίσκου.

Η δισκοπλαστική με τζελ προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα αναφορικά με τη θεραπεία της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου όχι μόνο στην οσφυϊκή περιοχή αλλά και στην περιοχή του αυχένα. Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι ότι επιτρέπει την παράλληλη θεραπεία όχι μόνο ενός, αλλά δύο, τριών ή περισσότερων μεσοσπονδύλιων δίσκων, αν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι μπορεί να συνδυαστεί με την έγχυση αναισθητικού και κορτιζόνης στις σπονδυλικές αρθρώσεις, γεγονός που επιτρέπει στον ασθενή να αντιμετωπίσει σε μια συνεδρία περισσότερα ζητήματα που ασκούν αρνητικές επιπτώσεις στην προσωπική και επαγγελματική του καθημερινότητα.

Τα πλεονεκτήματα της διαδερμικής δισκοπλαστικής με τζελ (μέθοδος Discogel) για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου είναι πολυάριθμα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η τεχνική είναι διαδερμική και δεν περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση.
  • Ο ασθενής δε χρειάζεται να λάβει γενική, παρά μόνο τοπική αναισθησία.
  • Δεν υπάρχουν χειρουργικές τομές, αιμορραγία, κίνδυνος φλεγμονής ή τοποθέτηση ραμμάτων που πρέπει να αφαιρεθούν.
  • Ο ασθενής δεν χρειάζεται να νοσηλευτεί και μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο μετά την ολοκλήρωση της έγχυσης.
  • Αποφεύγονται σοβαρότερες και πιο επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις στο μέλλον, όπως η σπονδυλοδεσία.

Όταν η τεχνική εφαρμόζεται στο πλαίσιο των σωστών ενδείξεων τα ποσοστά επιτυχίας είναι πάνω από 75%. Το εξαιρετικά σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική, που επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια μέρα της επέμβασης. Ωστόσο, ακόμη κι αν η τεχνική αυτή δεν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, δεν επιδεινώνεται το προϋπάρχον πρόβλημα αφού η ουσία που εγχύεται δεν προκαλεί βλάβη στα νεύρα και στους ιστούς. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός στην Αθήνα Δρ. Γεώργιος Ποθητάκης εφαρμόζει τη συγκεκριμένη τεχνική με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έλληνας ηθοποιός πόζαρε μερικά χρόνια πριν φορώντας μπλούζα με τη «Μάγια τη μέλισσα»

Ο μικρούλης της φωτογραφίας είναι γνωστός ηθοποιός της χώρας...

Πένθος για τον Γιώργο Τσαλίκη

Δύσκολες ώρες περνάει ο Γιώργος Τσαλίκης καθώς έφυγε από...

Αλέξανδρος Μαρτίδης: Ο «αστυνόμος Κουράκος» έκανε έξοδο με τον παππού του

Ο Αλέξανδρος Μαρτίδης έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με το...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου

ΚΡΙΟΣΜάθετε να είστε πιο πρόθυμοι να υπακούσετε σε κανόνες...

Σπιτικά Πεϊνιρλί από τον Γιώργο Τσούλη

Ο Γιώργος Τσούλης ετοίμασε στην κουζίνα της εκπομπής «Ελένη»...

Ελπίδα Νίνου: Δείτε πού εργάζεται η σύζυγος του Πέτρου Φιλιππίδη

Ο Πέτρος Φιλιππίδης με την Ελπίδα Νίνου μετά τη...

Δύσκολες ώρες για την Άντζελα Δημητρίου! Πέθανε η μητέρα της

Βαρύ πένθος για τη μεγάλη τραγουδίστρια καθώς η μητέρα...

Το σχόλιο του Βασίλη Μπισμπίκη για την αποκαλυπτική εμφάνιση της Δέσποινας Βανδή στο «J2US»

Τον Βασίλη Μπισμπίκη «τσάκωσε» η κάμερα της εκπομπής «Breakfast@star»...