Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γιάννης Καλλιάνος: Το οικογενειακό δράμα πίσω από τον χαμό-θρίλερ του πατέρα...

Χάθηκαν το πρωινό της Πέμπτης οι ελπίδες του βουλευτή...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Μετά τον 7χρονο που κατέληξε στη ΜΕΘ, ακόμα επτά παιδιά στη Νάουσα προσβλήθηκαν από τον στρεπτόκοκκο

Στρεπτόκοκκος SOS

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές της χώρας μετά τον θάνατο του 7χρονου αγοριού που κατέληξε στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης από λοίμωξη του αναπνευστικού, η οποία προκλήθηκε από στρεπτόκοκκο. Το κλίμα ανησυχίας, που έχει αρχίσει να καλλιεργείται τα τελευταία 24ωρα, επιτείνει έτι περαιτέρω το γεγονός ότι άλλα επτά παιδιά στη Νάουσα έχουν προσβληθεί από τον ιό!

Μάλιστα, τα τρία εξ αυτών, ανάμεσά τους και ο 9χρονος εξάδελφος του 7χρονου Κωνσταντίνου, που άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Κυριακή, προέρχονται από το περιβάλλον του άτυχου αγοριού. Σύμφωνα με το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ Πέτρο Κετικίδη, ο εξάδελφος του 7χρονου νοσηλεύεται μόνος του σε θάλαμο με συμπτώματα στρεπτόκοκκου και λαμβάνει εξειδικευμένη θεραπεία.

«Οι γιατροί τον παρακολουθούν, του δίνουν θεραπεία. Νοσηλεύεται μόνος του σε θάλαμο και ελπίζουμε όλα να πάνε καλά» δήλωσε ο κ. Κετικίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ. Περιγράφοντας την κατάσταση του 7χρονου Κωνσταντίνου, ο ίδιος ανέφερε ότι ήταν μη αναστρέψιμη όταν έφτασε στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». «Το παιδί ήρθε γύρω στις 4 το απόγευμα. Διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, με συνοδεία ειδικού γιατρού – παιδιάτρου. Δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Το πήγαν στο χειρουργείο, όπου προσπαθούσαν να του κάνουν ανάνηψη. Δυστυχώς, η κατάσταση ήταν άσχημη. Το διασωλήνωσαν, οι γιατροί και το προσωπικό έδωσαν μάχη για πέντε ώρες. Εγιναν προσπάθειες να το επαναφέρουν. Χρειαζόταν επειγόντως ΜΕΘ και έπρεπε να μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο» τόνισε.

Σταθερή καλή κατάσταση

Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα παιδιά στη Νάουσα, που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής θετικά στον στρεπτόκοκκο Α, προέρχονται από την τάξη του 7χρονου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, τους χορηγήθηκε αντιβίωση και επέστρεψαν στα σπίτια τους, καθώς κάποια εξ αυτών δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και κάποια άλλα έχουν ήπια συμπτώματα. «Εως τώρα στο Νοσοκομείο της Νάουσας έχουν προσέλθει 21 παιδιά και έκαναν το τεστ για στρεπτόκοκκο (Strep Test) και βρέθηκαν τα επτά θετικά. Τα τρία από το περιβάλλον του 7χρονου παιδιού. Τους χορηγήθηκε αντιβίωση και πήγαν σπίτι τους.

Νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο “Γεννηματάς” ένα 9χρονο παιδί, συγγενής του 7χρονου, που διεκομίσθη από τη Νάουσα με ασθενοφόρο σε σταθερή καλή κατάσταση, θετικό στον στρεπτόκοκκο» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ (Strep Test). Σε άλλο σημείο της τίθεται το πολύ σοβαρό ζήτημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων: «Ο θάνατος του 7χρονου είναι ένα τραγικό γεγονός που έχει συγκλονίσει όλους μας. Αρκετές φορές έχουμε καταγγείλει τις τραγικές ελλείψεις γιατρών βασικών ειδικοτήτων στα περιφερειακά νοσοκομεία. Ομως, το Νοσοκομείο της Νάουσας διαθέτει επαρκή στελέχωση σε παιδιάτρους. Υπηρετούν πέντε παιδίατροι στο νοσοκομείο και λειτουργεί τμήμα βραχείας νοσηλείας τεσσάρων κλινών για παρακολούθηση των παιδιών που προσέρχονται.

Εάν τα παιδιά που προσέρχονται χρήζουν νοσηλείας διακομίζονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης ΜΕΘ Παίδων, όπου για όλη τη βόρεια Ελλάδα έχουμε οκτώ κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης» επισημαίνεται.

Τέλος, τονίζεται πως «είναι σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα (ενν. για τον θάνατο του 7χρονου), το πόρισμα της οποίας αναμένουμε. Θα πρέπει, όμως, να πούμε ότι οι πέντε παιδίατροι ιατροί του Νοσοκομείου Νάουσας είναι εξαίρετοι επιστήμονες, που έχουν σώσει πολλά παιδιά της περιοχής».

Στην περίπτωση του 7χρονου μαθητή από τη Στενήμαχο Ημαθίας η εξέλιξη της νόσου ήταν ραγδαία. Η περιπέτειά του άρχισε την Παρασκευή. Την επόμενη ημέρα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», καθώς ο πυρετός του δεν υποχωρούσε. Εκεί, οι γιατροί έκριναν απαραίτητη την εισαγωγή του αγοριού, καθώς, εκτός από τους εμετούς και τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας, άρχισε να αποκτά και μελανό χρώμα.

Οταν το άτυχο αγοράκι μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ήταν ήδη αργά. Υπέστη ανακοπή και, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, άφησε την τελευταία του πνοή. Ο θάνατος του 7χρονου από στρεπτόκοκκο προκάλεσε την παρέμβαση εισαγγελέα, ο οποίος έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν ιατρική αμέλεια.

Τα συμπτώματα που οδηγούν στον γιατρό

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα, όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους στην περίπτωση που τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση, τρώει λιγότερο από το κανονικό, παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης ή φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο.

Επίσης, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή των γονιών όταν το παιδί τους είναι κάτω των τριών μηνών και έχει θερμοκρασία 38 ή είναι μεγαλύτερο από τριών μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ή υψηλότερη. Η καλή υγιεινή των χεριών και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας είναι σημαντικές για να σταματήσει η εξάπλωση του παθογόνου.

Μαθαίνοντας στο παιδί πώς να πλένει σωστά τα χέρια του με σαπούνι και ζεστό νερό για 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα, να χρησιμοποιεί χαρτομάντιλο για τον βήχα και το φτάρνισμα και να μένει μακριά από τους άλλους όταν αισθάνεται αδιαθεσία, μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης και νόσησης από λοιμώξεις.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...