Κύτταρα αίματος

Ανακάλυψη που ανοίγει τον δρόμο για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών!

Ανακάλυψη που ανοίγει τον δρόμο για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών!

Μια πρωτοποριακή μέθοδο μετατροπής των αγγειακών ενδοθηλιακών κυττάρων σε λειτουργικά αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα, ικανά να παράγουν συνεχώς και μάλιστα σε απεριόριστες ποσότητες υγιή κύτταρα αίματος όλων των ειδών (αιμοπετάλια, λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια), ανέπτυξαν οι ερευνητές της Ιατρικής του Weill Cornell, υπό τον δρα Shahin Rafii.

Η μέθοδος ανοίγει τον δρόμο για τη θεραπεία πλήθους ασθενειών που συνδέονται με το αιμοποιητικό σύστημα, ακόμα και γενετικής προέλευσης, η οποία πλέον γίνεται αποτελεσματικά μέσω μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων. Επίσης, η ανακάλυψη ανοίγει νέους ορίζοντες στην κυτταρολογική έρευνα.

Οπως εξηγούν οι ερευνητές, τα κύτταρα του αίματος δεν έχουν μεγάλο κύκλο ζωής και ο οργανισμός τα ανανεώνει συνεχώς. Αλλά σε κάποιες σοβαρές ασθένειες -όπως η αναιμία ή ακόμα και η λευχαιμία-, όπως και σε ακατάσχετη αιμορραγία ή λοίμωξη, ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει επαρκείς ποσότητες και αυτό θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ανθρώπου που εμφανίζει την πάθηση. Ομως, χάρη στη νέα ανακάλυψη, με μικρές ποσότητες αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων μπορεί να παραχθεί το σύνολο των κυττάρων του αίματος.

Εως σήμερα η έρευνα πάνω στη συγκεκριμένη οικογένεια βλαστοκυττάρων προσέκρουε στην αδυναμία των επιστημόνων να εξασφαλίσουν στα κύτταρα αυτά το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθούν σε νέα, υγιή και βιώσιμα κύτταρα. Η ομάδα του δρος Rafii το διασφάλισε χρησιμοποιώντας ως «γεννήτρια» τα ενδοθηλιακά κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία μετέτρεψε σε αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιούνται ως μόσχευμα και παράγουν στη συνέχεια εφ’ όρου ζωής υγιή κύτταρα αίματος.

Οπως απέδειξαν οι επιστήμονες με πειράματά τους σε ποντίκια, τα επαναπρογραμματισμένα αιμοποιητικά κύτταρα έφεραν όλα τα στοιχεία ενός λειτουργικού ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό, κατά τους ερευνητές, έχει εξαιρετική σημασία, καθώς τα επαναπρογραμματισμένα κύτταρα μπορούν να μεταμοσχευθούν σε ασθενείς που έχουν υποστεί μεταμόσχευση μυελού των οστών, ώστε να θωρακιστούν με ένα πλήρως λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα, χωρίς στο μεταξύ να κινδυνεύουν από λοιμώξεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Αρθρίτιδα γόνατος – Τα πρώτα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός είναι ο κατάλληλος ιατρός για να δώσει απαντήσεις...

Η εφηβική συμπεριφορά καθορίζει την υγεία στη μετέπειτα ζωή, σύμφωνα με έρευνα!

Η ανάπτυξη των μη γνωστικών δεξιοτήτων είναι ένας από τους σημαντικότερους...

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι για άμεση διάγνωση του Covid-19

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι που θα μπορεί να κάνει διάγνωση του Covid-19 (έχει...

Ωτοπλαστική: Διορθώστε οριστικά τα πεταχτά αυτιά!

Τα αυτιά έχουν ένα μοναδικό σχήμα που διαφέρει από άνθρωπο σε...

Κονδυλώματα πρωκτού: η ανώδυνη αντιμετώπισή τους

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μια συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος που οφείλεται...

Αντιμετωπίστε το κότσι αναίμακτά και ανώδυνα

«Κράτα τα τακούνια σου, το κεφάλι σου και τα στάνταρ σου...