«Καθαριστής» αίματος

Ειδική συσκευή θα το φιλτράρει από μικρόβια, σώζοντας από φονικές λοιμώξεις

Ειδική συσκευή θα το φιλτράρει από μικρόβια, σώζοντας από φονικές λοιμώξεις

Η σήψη, η γενικευμένη φλεγμονώδης αντίδραση του οργανισμού σε κάποιον λοιμώδη παράγοντα (ιός, βακτήριο, παράσιτο ή μύκητας), προκαλεί βίαιη επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος σε όλα τα όργανα, με συνέπεια να εκδηλωθεί σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας, μη αναστρέψιμη πτώση της αρτηριακής πίεσης, οδηγώντας έτσι στον θάνατο.

Οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί νοσηλεύονται συνήθως επί μακρόν στις μονάδες εντατικής θεραπείας, καθώς αντιμετωπίζεται -με επιτυχία μόνο εφόσον η αγωγή ξεκινήσει σε αρχικό στάδιο- με πολύ ισχυρά αντιβιοτικά.

Ομως, τώρα οι ερευνητές του πανεπιστημίου UCL του Λονδίνου υπό τον δρα George Frodsham αναπτύσσουν μία συσκευή που θα «καθαρίζει» πλήρως το αίμα από τους εξωγενείς παράγοντες που προκαλούν τη λοίμωξη. Πρόκειται για ένα καινοτόμο «κόσκινο» υψηλής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, μέσα από το οποίο θα φιλτράρεται όλο το αίμα του ασθενούς και θα επιστρέφει στον οργανισμό απαλλαγμένο από τους παθογόνους οργανισμούς αλλά και τα κατάλοιπά τους σε αυτό -γνωστά ενδοτοξίνες-, που διευκολύνουν την εξάπλωση της λοίμωξης.

Το αίμα του ασθενούς θα αντλείται από τις αρτηρίες του κατά τρόπο ανάλογο με της αιμοκάθαρσης και θα παροχετεύεται στη συσκευή. Εκεί, όμως, θα εμπλουτίζεται με μαγνητικά σωματίδια ειδικά κατασκευασμένα, ώστε να αγκιστρώνονται στους παθογόνους οργανισμούς και στις ενδοτοξίνες που αιωρούνται στο αίμα.

«Κόσκινο»

Στη συνέχεια θα περνάει -όσο ακόμα βρίσκεται έξω από τον οργανισμό- από ένα μαγνητικό «κόσκινο» που θα εγκλωβίζει τα νανοσωματίδια με ό,τι έχουν αγκιστρώσει. Τέλος, το αίμα θα επιστρέφει στον οργανισμό απαλλαγμένο από τους μικροοργανισμούς, καθώς και από τα μαγνητικά σωματίδια. Η πλήρης «αιμοκάθαρση» με το μαγνητικό κόσκινο θα διαρκεί περίπου δύο ώρες. Η συσκευή που υπόσχεται θεραπεία ακόμα και αν ο ασθενής βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο λοίμωξης, ενώ διερευνώνται και πιθανές εφαρμογές της για τη θεραπεία άλλων νοσημάτων αιματολογικής φύσεως, όπως η λευχαιμία ή η ελονοσία, θα τεθεί σε κλινική δοκιμή στον άνθρωπο μέσα στον επόμενο χρόνο. Η MediSieve παρουσιάστηκε στη βασιλική ακαδημία, που προάγει την καινοτομία στον κλάδο της μηχανικής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ωτοπλαστική: Διορθώστε οριστικά τα πεταχτά αυτιά!

Τα αυτιά έχουν ένα μοναδικό σχήμα που διαφέρει από άνθρωπο σε...

Κονδυλώματα πρωκτού: η ανώδυνη αντιμετώπισή τους

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μια συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος που οφείλεται...

Αντιμετωπίστε το κότσι αναίμακτά και ανώδυνα

«Κράτα τα τακούνια σου, το κεφάλι σου και τα στάνταρ σου...

Στις ΗΠΑ αρχίζουν δοκιμές σε 30.000 εθελοντές για να αξιολογηθεί το εμβόλιο της Οξφόρδης

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η προσπάθεια της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για...

Ανακάλυψαν στέλεχος του κορονοϊού που είναι 10 φορές πιο επικίνδυνο

Σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο έχει προκαλέσει το δημοσίευμα του Bloomberg,...

204 Νέα Κρούσματα «Έχουμε πόλεμο με αόρατο εχθρό»

Η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει, λέει ο καθηγητής Μ. Δερμιτζάκης! Καμπανάκι κινδύνου...