Κίνδυνοι από οικιακές συσκευές

Σίδερο ατμού, καφετιέρα, χύτρα ταχύτητας, ατμοκαθαριστές… Μια σειρά από οικιακές συσκευές, που έχουν γίνει απαραίτητες στην καθημερινότητά μας, κρύβουν κινδύνους για την υγεία μας…

Σίδερο ατμού, καφετιέρα, χύτρα ταχύτητας, ατμοκαθαριστές… Μια σειρά από οικιακές συσκευές, που έχουν γίνει απαραίτητες στην καθημερινότητά μας, κρύβουν κινδύνους για την υγεία μας, εφόσον επιτρέψουμε να δημιουργηθούν συνθήκες ώστε η υγρασία των υδρατμών τους να ευνοήσει την ανάπτυξη μυκήτων στον περιβάλλοντα χώρο. Αν, για παράδειγμα, οι υδρατμοί εγκλωβίζονται σε χώρο επενδυμένο με ταπετσαρία, εκεί μπορεί να αναπτυχθούν μύκητες που με τη σειρά τους απελευθερώνουν στον αέρα που εισπνέουμε επικίνδυνες τοξίνες (μυκοτοξίνες). Ενας ανεξήγητος βήχας, μια κρίση άσθματος ή φαγούρας, ακόμη και ένας έντονος πονοκέφαλος μπορεί να οφείλονται στην εισπνοή αυτών των τοξινών.

Σύγχρονα σπίτια

Σε πρόσφατη μελέτη του ο δρ Jean-Denis Bailly του πανεπιστημίου της Τουλούζης επισημαίνει ότι οι θερμοκρασιακές συνθήκες στα σύγχρονα σπίτια και τα υλικά κατασκευής τους (π.χ. τα αφρώδη) ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων. Τη δε κυκλοφορία τους από την εστία ανάπτυξής τους στον αέρα που εισπνέουμε την πυροδοτεί η ελάχιστη κίνησή μας μέσα στον χώρο. Η μελέτη εστίασε σε σειρά διαφορετικών μυκήτων που αναπτύσσονται στο οικιακό περιβάλλον και επικάθονται ακόμη και πάνω στη σκόνη. Αυτοί οι χώροι πρέπει να καθαρίζονται καλά προκειμένου να απομακρύνονται οι εστίες ανάπτυξης των μυκήτων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Αρθρίτιδα γόνατος – Τα πρώτα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός είναι ο κατάλληλος ιατρός για να δώσει απαντήσεις...

Η εφηβική συμπεριφορά καθορίζει την υγεία στη μετέπειτα ζωή, σύμφωνα με έρευνα!

Η ανάπτυξη των μη γνωστικών δεξιοτήτων είναι ένας από τους σημαντικότερους...

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι για άμεση διάγνωση του Covid-19

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι που θα μπορεί να κάνει διάγνωση του Covid-19 (έχει...

Ωτοπλαστική: Διορθώστε οριστικά τα πεταχτά αυτιά!

Τα αυτιά έχουν ένα μοναδικό σχήμα που διαφέρει από άνθρωπο σε...

Κονδυλώματα πρωκτού: η ανώδυνη αντιμετώπισή τους

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μια συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος που οφείλεται...

Αντιμετωπίστε το κότσι αναίμακτά και ανώδυνα

«Κράτα τα τακούνια σου, το κεφάλι σου και τα στάνταρ σου...