Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες...

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...

«Next please» μόνο τα Σαββατοκύριακα

Τέλος η Αννίτα Πάνια τις καθημερινές από το ψυχαγωγικό...

Η Ναταλία ετοιμάζει εκπλήξεις για το «Secret song»

H Ναταλία θα δείξει τη δύναμή της! Ονόματα πρώτης...

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της...

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Φρένο στο Αλτσχάιμερ

Aντιεπιληπτικό μπορεί να επιβραδύνει την κάμψη της διανοητικής λειτουργίας

Aντιεπιληπτικό μπορεί να επιβραδύνει την κάμψη της διανοητικής λειτουργίας

Ενα αντιεπιληπτικό φάρμακο, που βοηθά στην επαναφορά της φυσιολογικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο έπειτα από μια κρίση, μπορεί να αναστείλει την κάμψη της διανοητικής λειτουργίας την οποία προκαλεί η νόσος Αλτσχάιμερ, υποστηρίζει νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Οι ερευνητές του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Χάρβαρντ «Beth Israel» διαπίστωσαν ότι σε ασθενείς με εξελισσόμενη άνοια ο εγκέφαλος εμφανίζει ασταθή εγκεφαλικά κύματα, παρόμοια με αυτά που καταγράφονται στη διάρκεια μιας επιληπτικής κρίσης. Γι’ αυτό οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ εμφανίζουν και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιληψίας. Τουλάχιστον στους μισούς, καταγράφεται ουσιαστικά επιληπτική δραστηριότητα στον εγκέφαλο -με τη μορφή της διακεκομμένης ηλεκτρικής δραστηριότητας, η οποία είναι ορατή στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα-, που όμως δεν εκδηλώνεται κλινικά.

Επιπλέον, δοκιμάζοντας τα παραδοσιακά φάρμακα που χορηγούνται στην αντιμετώπιση των επιληπτικών κρίσεων, διαπίστωσαν ευεργετικές επιπτώσεις στην επιβράδυνση της κάμψης λειτουργίας της μνήμης. Σε ασθενείς σε αρχικά στάδια διάγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ, οι Αμερικανοί ερευνητές χορήγησαν είτε υψηλή είτε περιορισμένη δόση του αντιεπιληπτικού φαρμάκου ή ψευδοφάρμακο και εν συνεχεία τους υπέβαλαν σε ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, ενώ εξασκούσαν ποικίλα καθήκοντα. Στις απεικονίσεις αυτές διαπίστωσαν, όπως επισημαίνουν στη σχετική δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Journal of Alzheimer’s Disease», αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας σε δραστηριότητες που εμφάνιζαν διαταραχή σε εκείνους τους ασθενείς οι οποίοι είχαν λάβει μεγάλη δόση του φαρμάκου.
Βλάβη

Στον βαθμό που αυτή η διαταραγμένη ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου προκαλεί περαιτέρω βλάβη, η αποκατάστασή της θεωρητικά θα μπορούσε να σημάνει επιβράδυνση στην εξέλιξη της νόσου, επισημαίνει ο υπογράφων τα συμπεράσματα της έρευνας δρ Daniel Press. Αντιθέτως, δεν καταγράφηκε πρόοδος στους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε περιορισμένη ποσότητα (μία δόση) του φαρμάκου.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα πριν ξεκινήσει η ευρεία κλινική χρήση του φαρμάκου για τον έλεγχο της Αλτσχάιμερ. Σε κάθε περίπτωση, η ανακάλυψή τους ανοίγει τον δρόμο στην έρευνα για νέες μεθόδους αντιμετώπισης της νευροεκφυλιστικής νόσου στα αρχικά στάδιά της.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...

Φωτογράφος ήρθε μια ανάσα με τον φακό της με το φερόμενο ως τέρας του Λοχ Νες

Την πιο καθαρή και πιο κοντινή φωτογραφία από το...