Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Βιταμίνη D για το ηλιακό έγκαυμα

Πολεμά τη φλεγμονή και αποκαθιστά την επιδερμίδα

Η βιταμίνη D μειώνει σημαντικά την κοκκινίλα και το πρήξιμο του δέρματος έπειτα από έγκαυμα. Οπως διαπιστώθηκε σε νέα έρευνα, η βιταμίνη του ήλιου όχι μόνο καταπολεμά αποτελεσματικά τη φλεγμονή, αλλά και ενεργοποιεί τα γονίδια που επιτελούν το έργο της αποκατάστασης της επιδερμίδας.

Εθελοντές, οι οποίοι πήραν συμπλήρωμα βιταμίνης D μία ώρα μετά το έγκαυμα, διαπίστωσαν ότι όσο πιο υψηλά ήταν τα επίπεδα της βιταμίνης στο συμπλήρωμα τόσο περισσότερο είχε υποχωρήσει το έγκαυμα 48 ώρες αργότερα.

Τα ευρήματα της έρευνας, που είναι η πρώτη στο είδος της, δείχνουν ότι η βιταμίνη D αυξάνει τα επίπεδα ενός αντιφλεγμονώδους ενζύμου στην επιδερμίδα, της αργινάσης 1, η οποία ενισχύει την αποκατάσταση του ιστού έπειτα από βλάβη. «Διαπιστώσαμε ότι τα οφέλη από τη βιταμίνη D συνδέονταν με τη δοσολογία» εξήγησε ο επικεφαλής της σχετικής έρευνας, καθηγητής Kurt Lu. «Υποθέτουμε ότι η βιταμίνη D βοηθάει στην ενίσχυση του προστατευτικού φράγματος της επιδερμίδα, μειώνοντας γρήγορα τα επίπεδα της φλεγμονής» συμπλήρωσε, ενώ παραδέχθηκε ότι αυτός και η ομάδα του δεν περίμεναν ότι σε συγκεκριμένη δόση θα μπορούσε επίσης να ενεργοποιήσει και τα γονίδια αποκατάστασης του δέρματος.

Στην έρευνά τους 20 εθελοντές υπέστησαν ένα μικρό έγκαυμα από λάμπα UV στο εσωτερικό μέρος του χεριού τους. Στη συνέχεια άλλοι έλαβαν τυχαία ψευδοφάρμακο και άλλοι συμπληρώματα βιταμίνης D των 50.000, των 100.000 ή των 200.000. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές για 24, 48, 72 ώρες και μία εβδομάδα μετά το πείραμα, και συνέλεξαν δείγματα δέρματος για περαιτέρω μελέτη.

υψηλές δοσολογίες

Παρά το εντυπωσιακό συμπέρασμα ο καθηγητής Lu υπογραμμίζει ότι στην έρευνα δοκιμάστηκαν πολύ υψηλές δοσολογίες βιταμίνης D, που ξεπερνούν την ενδεικνυόμενη καθημερινή δοσολογία, και ότι αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να δοκιμαστεί από οποιονδήποτε.

Επιπλέον, σύμφωνα με την κλινική Mayo, η λήψη βιταμίνης D των 50.000 καθημερινά για αρκετούς μήνες φαίνεται να προκαλεί τοξικότητα στον οργανισμό! Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το συμπέρασμα της έρευνας έχει επιστημονική αξία που θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω, ώστε να οδηγήσει σε ένα σκεύασμα που θα λαμβάνεται με ασφάλεια.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...