Βιταμίνη D για το ηλιακό έγκαυμα

Πολεμά τη φλεγμονή και αποκαθιστά την επιδερμίδα

Η βιταμίνη D μειώνει σημαντικά την κοκκινίλα και το πρήξιμο του δέρματος έπειτα από έγκαυμα. Οπως διαπιστώθηκε σε νέα έρευνα, η βιταμίνη του ήλιου όχι μόνο καταπολεμά αποτελεσματικά τη φλεγμονή, αλλά και ενεργοποιεί τα γονίδια που επιτελούν το έργο της αποκατάστασης της επιδερμίδας.

Εθελοντές, οι οποίοι πήραν συμπλήρωμα βιταμίνης D μία ώρα μετά το έγκαυμα, διαπίστωσαν ότι όσο πιο υψηλά ήταν τα επίπεδα της βιταμίνης στο συμπλήρωμα τόσο περισσότερο είχε υποχωρήσει το έγκαυμα 48 ώρες αργότερα.

Τα ευρήματα της έρευνας, που είναι η πρώτη στο είδος της, δείχνουν ότι η βιταμίνη D αυξάνει τα επίπεδα ενός αντιφλεγμονώδους ενζύμου στην επιδερμίδα, της αργινάσης 1, η οποία ενισχύει την αποκατάσταση του ιστού έπειτα από βλάβη. «Διαπιστώσαμε ότι τα οφέλη από τη βιταμίνη D συνδέονταν με τη δοσολογία» εξήγησε ο επικεφαλής της σχετικής έρευνας, καθηγητής Kurt Lu. «Υποθέτουμε ότι η βιταμίνη D βοηθάει στην ενίσχυση του προστατευτικού φράγματος της επιδερμίδα, μειώνοντας γρήγορα τα επίπεδα της φλεγμονής» συμπλήρωσε, ενώ παραδέχθηκε ότι αυτός και η ομάδα του δεν περίμεναν ότι σε συγκεκριμένη δόση θα μπορούσε επίσης να ενεργοποιήσει και τα γονίδια αποκατάστασης του δέρματος.

Στην έρευνά τους 20 εθελοντές υπέστησαν ένα μικρό έγκαυμα από λάμπα UV στο εσωτερικό μέρος του χεριού τους. Στη συνέχεια άλλοι έλαβαν τυχαία ψευδοφάρμακο και άλλοι συμπληρώματα βιταμίνης D των 50.000, των 100.000 ή των 200.000. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εθελοντές για 24, 48, 72 ώρες και μία εβδομάδα μετά το πείραμα, και συνέλεξαν δείγματα δέρματος για περαιτέρω μελέτη.

υψηλές δοσολογίες

Παρά το εντυπωσιακό συμπέρασμα ο καθηγητής Lu υπογραμμίζει ότι στην έρευνα δοκιμάστηκαν πολύ υψηλές δοσολογίες βιταμίνης D, που ξεπερνούν την ενδεικνυόμενη καθημερινή δοσολογία, και ότι αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να δοκιμαστεί από οποιονδήποτε.

Επιπλέον, σύμφωνα με την κλινική Mayo, η λήψη βιταμίνης D των 50.000 καθημερινά για αρκετούς μήνες φαίνεται να προκαλεί τοξικότητα στον οργανισμό! Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το συμπέρασμα της έρευνας έχει επιστημονική αξία που θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω, ώστε να οδηγήσει σε ένα σκεύασμα που θα λαμβάνεται με ασφάλεια.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ