Θεραπεία με κανιβαλισμό

❱❱ «Οπλο» κατά του καρκίνου οι… σχέσεις των κυττάρων

Στον κανιβαλισμό των κυττάρων, ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, αναζητούν οι επιστήμονες μια μελλοντική «θεραπεία» κατά του καρκίνου.

Βρετανοί ερευνητές από το Babraham Institute του Κέμπριτζ, σε συνεργασία με επιστήμονες από το Francis Crick Institute του Λονδίνου και το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering των ΗΠΑ, ανακάλυψαν έναν νέο μηχανισμό πίσω από τον κυτταρικό κανιβαλισμό (γνωστός ως έντωση), που πιστεύουν ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Βρήκαν ότι η έντωση εκκινείται συνήθως κατά τη διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης – με δεδομένο, μάλιστα, ότι στον καρκίνο έχουμε ανεξέλεγκτο κυτταρικό πολλαπλασιασμό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι όταν έχουμε καρκίνο, κάπου εκεί κοντά υπάρχει και έντωση, κατά την οποία ένα κύτταρο περικυκλώνει, σκοτώνει και κατατρώει ένα άλλο κύτταρο του οργανισμού.

«Το πρώτο βήμα μας ήταν να αναγνωρίσουμε τις πρωτεΐνες που ελέγχουν τον κυτταρικό κανιβαλισμό στα ογκοκύτταρα. Ανακαλύψαμε, όμως, έναν πραγματικά αναπάντεχο μηχανισμό. Η σχέση του κανιβαλισμού με την κυτταρική διαίρεση είναι πραγματικά συναρπαστική σε σχέση με τον καρκίνο» τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής, δρ Τζο Ντούργκαν. Η δεύτερη διαπίστωση των ερευνητών ήταν ότι τα κύτταρα με τη χαμηλότερη προσκόλληση μεταξύ τους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης κανιβαλισμού. Αυτό που καλούνται τώρα να πράξουν οι επιστήμονες είναι να καταφέρουν να κάνουν τα καρκινικά κύτταρα να καταστρέφονται από τα γειτονικά υγιή. Ο τρόπος για να το πετύχουν είναι χαλαρώνοντας τους δεσμούς που συνδέουν τα κύτταρα μεταξύ τους.

Το μυστικό

Ισως εκεί να κρύβεται και το μυστικό της επιτυχίας ορισμένων αντικαρκινικών φαρμάκων – κάποιοι από τους πιο επιτυχημένους αντικαρκινικούς παράγοντες έχουν την ικανότητα να αποδυναμώνουν την κυτταρική προσκόλληση. Μελετώντας διεξοδικότερα την έντωση, οι ερευνητές φιλοδοξούν να μάθουν περισσότερα για την κυτταρική βιολογία και τη βιολογία του καρκίνου, ανοίγοντας νέους δρόμους στην έρευνα και τη θεραπεία της νόσου.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ