Γονίδια με δύο ρόλους

Προστατεύουν τον εγκέφαλο και συνδέονται με το Αλτσχάιμερ

Πρωτοποριακή έρευνα επιστημόνων του πανεπιστημίου του Cardiff ανέδειξε τον διπλό ρόλο δύο γονιδίων, έναν προστατευτικό για τον εγκέφαλο και έναν που συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Με βάση προηγούμενη μελέτη τους για τον εντοπισμό 24 γονιδίων ευαισθησίας, οι επιστήμονες συνέκριναν δείγμα DNA δεκάδων χιλιάδων ατόμων με Αλτσχάιμερ με δείγμα DNA ηλικιωμένων που δεν είχαν τη νόσο.

Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι τα συγκεκριμένα δύο γονίδια, που ήταν γνωστά για την προστατευτική δράση τους στην ενίσχυση του ρόλου των μικρογλοιακών κυττάρων, των ειδικών μακροφάγων κυττάρων που καθαρίζουν το νευρικό σύστημα από τα κύτταρα που το ανοσοποιητικό σύστημα κρίνει ως μη λειτουργικά, τελικά διαδραματίζουν και έναν αιτιώδη ρόλο στην εμφάνιση της νόσου.

Τα δύο γονίδια που θεωρούνταν ακίνδυνα και υπεράνω κάθε υποψίας για την πρόκληση της νόσου, επειδή αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του εγκεφάλου, τελικά δημιουργούν γόνιμο έδαφος για τη νευροεκφυλιστική ασθένεια.

Οπως διευκρίνισαν ο δρ Doug Brown, διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης στην Alzheimer’s Society, και η επικεφαλής έρευνας στην Alzheimer’s Research της Βρετανίας δρ Rosa Sancho, η ανακάλυψη των δύο νέων επικίνδυνων για την πρόκληση της νόσου γονιδίων βοηθά στην εμβάθυνση της κατανόησης του τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ασθενών, συμπληρώνοντας με ακόμη ένα κομμάτι το παζλ της εικόνας της ασθένειας.

Τόνισαν, επίσης, ότι υπάρχουν σαφείς τρόποι να στοχεύσουν αυτά τα γονίδια, ενδεχομένως και αναστέλλοντας το επικίνδυνο σκέλος της δράσης τους. Το θετικό είναι ότι τα γονίδια βοηθούν περαιτέρω τους ερευνητές να εστιάσουν τις προσπάθειές τους στην αναζήτηση νέων αποτελεσματικών θεραπειών, δεδομένου ότι αποτελούν πλέον δύο πολύ καλούς στόχους για πιθανή φαρμακευτική αγωγή.

Γενικότερα, ωστόσο, η έρευνα, που δημοσιεύεται στο «Nature Genetics», εκτός από τον εντοπισμό των δύο γονιδίων που επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Αλτσχάιμερ, αποκάλυψε, σύμφωνα με τους ερευνητές, και «αρκετά άλλα γονίδια και πρωτεΐνες ενός δικτύου σημαντικού για την ανάπτυξή της».

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ