Γερή καρδιά από τα 20!

Οι έλεγχοι από μικρή ηλικία «κρύβουν» οφέλη

Φροντίστε την καρδιά σας στα 20 σας και δεν θα χάσετε! Μπορεί η συγκεκριμένη ηλικία να είναι πολύ μικρή ώστε να θεωρήσετε ότι θα πρέπει να υποβάλλεστε σε συστηματικούς ελέγχους υγείας ή να προσέχετε τη διατροφή σας, όμως τα κέρδη από αυτή τη συμπεριφορά θα φανούν στο μέλλον – δεν θα περιοριστούν μάλιστα στην καρδιά, αλλά θα είναι εμφανή εξίσου και στην υγεία του εγκεφάλου σας!

Νευροεπιστήμονες από το Σικάγο παρακολούθησαν 518 ανθρώπους από την ηλικία των 20 ετών και για τρεις ολόκληρες δεκαετίες, και βρήκαν ότι όσοι φρόντιζαν την καρδιά τους στα 20 τους, καταναλώνοντας μικρότερες ποσότητες ζάχαρης, ακολουθώντας μια διατροφή φτωχή σε χοληστερόλη, διακόπτοντας το κάπνισμα και βάζοντας την τακτική άσκηση στη ζωή τους, είχαν πιο δυνατό εγκέφαλο στην ηλικία των 40 ετών.

«Ξέρουμε πως, όταν οι άνθρωποι κάνουν συγκεκριμένες κινήσεις, π.χ. όταν ασκούνται και τρώνε καλά, έχουν πιο υγιή καρδιά. Θελήσαμε να δούμε αν μια υγιής καρδιά επιδρά και στη φυσική κατάσταση του εγκεφάλου» τόνισε ο δρ Michael Bancks από την Ιατρική Σχολή του Northwestern University του Σικάγου. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία δημιούργησε ένα σύνολο επτά απλών βημάτων, που μπορεί να ακολουθήσει κανείς για να βελτιώσει την καρδιακή υγεία του, το οποίο λέγεται «Η ζωή είναι απλή 7» και περιλαμβάνει: διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης, έλεγχο της χοληστερόλης, μείωση του σακχάρου στο αίμα, άσκηση, καλύτερη διατροφή, απώλεια βάρους και διακοπή του καπνίσματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν ικανοποιητικά αποτελέσματα στα συγκεκριμένα βήματα είχαν και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ σκέψης και μεγαλύτερο μέσο όγκο εγκεφάλου (που εκφραζόταν ως ποσοστό επί του μεγέθους της κεφαλής τους στη μέση ηλικία).

To κάπνισμα, μάλιστα, φάνηκε ότι είχε την πιο ισχυρή διασύνδεση με την εμφάνιση μικρότερου εγκεφαλικού όγκου στο μέλλον – περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον παράγοντα.

«Τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι συναρπαστικά, επειδή όλες αυτές οι αλλαγές -που μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει σε νεαρή ηλικία- μπορούν να μας βοηθήσουν να ζήσουμε μια μακρά ζωή με υγεία» σημειώνει ο Bancks.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ