Κολύμπι διά πάσαν νόσον

Ιδανικό για τις αρθρίτιδες! Σε ποιες παθήσεις ενδείκνυται ξεχωριστά κάθε στιλ

Το κολύμπι δεν προσφέρει μόνο αναψυχή και ταχύτερη ανάρρωση από ένα ευρύ φάσμα τραυματισμών, όπως στα γόνατα και στην πλάτη ή έπειτα από κάποια χειρουργική επέμβαση.

Πρόσφατη επιστημονική έρευνα της Mayo Clinic έδειξε ότι η κολύμβηση και η υδρόβια αεροβική άσκηση (π.χ. το aqua aerobic) βοηθούν ασθενείς να ανακτήσουν τη δύναμή τους, να αυξήσουν το εύρος της κίνησής τους και να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία τους. «Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το κολύμπι στη θάλασσα συνιστάται από σχεδόν όλες τις ιατρικές ειδικότητες και κυρίως για μυοσκελετικά προβλήματα, λόγω της άνωσης, καθώς οι κινήσεις γίνονται εύκολα κι ευχάριστα» μας λέει ο Γιώργος Η. Γουδέβενος, φυσιοθεραπευτής, Dr manual medicine, επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης, και μας εξηγεί τα είδη κολύμβησης που βοηθούν σε διάφορες παθήσεις.

Το ελεύθερο ή κρόουλ: Γυμνάζει τον θώρακα, τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους, τα πόδια, τα χέρια και τις ωμοπλάτες, και δυναμώνει την καρδιά και τους πνεύμονες. Συνιστάται στα άτομα με ήπιες μορφές αρθρίτιδας (σπονδυλοαρθρίτιδες, οστεοαρθρίτιδες κ.λπ.) σε όλες τις αρθρώσεις, καθώς και σε μυοσυνδεσμικού τύπου οσφυαλγίες. Ωστόσο, πρέπει να αποφεύγεται από όσους πάσχουν από πρόσφατο (οξύ) αυχενικό σύνδρομο, καθώς και από οξεία περιαρθρίτιδα του ώμου.

Το ύπτιο: Το ύπτιο γυμνάζει τους κοιλιακούς, τους γλουτιαίους, τους μηριαίους, τους τετρακεφάλους, καθώς και τις μυϊκές ομάδες των άνω άκρων, των ώμων και της ράχης. Συνιστάται στα άτομα με χρόνια οσφυαλγία, με ιστορικό κάκωσης στα γόνατα, στα ισχία και στην ποδοκνημική, καθώς και σε όσους πάσχουν από ήπιας μορφής αυχενικό σύνδρομο και σε όσους υποφέρουν από χρόνια περιαρθρίτιδα του ώμου ή επικονδυλίτιδα του αγκώνα, καθώς και στην κύφωση και τη σκολίωση.Πρέπει να αποφεύγεται από όσους πάσχουν από οσφυοϊσχιαλγίες, ριζίτιδες και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος.

Το πρόσθιο: Είναι ιδανικό για τις αρθρίτιδες, τις ισχιαλγίες, τις ραχιαλγίες, καθώς και τις περιαρθρίτιδες, την κύφωση και τη σκολίωση. Πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν δύσκαμπτο αυχένα και σπονδυλολίσθηση στην οσφυϊκή μοίρα. Το πρόσθιο εξασκεί τους θωρακικούς μυς, δίνει σωστή κίνηση και ευλυγισία στη σπονδυλική στήλη και συσφίγγει όλο το επάνω μέρος του σώματος.

Οσον αφορά την «πεταλούδα», οι ειδικοί εκτιμούν ότι, επειδή είναι σκληρή άσκηση, δεν βοηθάει στις μυοσκελετικές παθήσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ωτοπλαστική: Διορθώστε οριστικά τα πεταχτά αυτιά!

Τα αυτιά έχουν ένα μοναδικό σχήμα που διαφέρει από άνθρωπο σε...

Κονδυλώματα πρωκτού: η ανώδυνη αντιμετώπισή τους

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μια συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος που οφείλεται...

Αντιμετωπίστε το κότσι αναίμακτά και ανώδυνα

«Κράτα τα τακούνια σου, το κεφάλι σου και τα στάνταρ σου...

Στις ΗΠΑ αρχίζουν δοκιμές σε 30.000 εθελοντές για να αξιολογηθεί το εμβόλιο της Οξφόρδης

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η προσπάθεια της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για...

Ανακάλυψαν στέλεχος του κορονοϊού που είναι 10 φορές πιο επικίνδυνο

Σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο έχει προκαλέσει το δημοσίευμα του Bloomberg,...

204 Νέα Κρούσματα «Έχουμε πόλεμο με αόρατο εχθρό»

Η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει, λέει ο καθηγητής Μ. Δερμιτζάκης! Καμπανάκι κινδύνου...