Ολα για την αιματουρία

Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται η πάθηση

Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται η πάθηση

Η παραγωγή ούρων που περιέχουν ίχνη ή αξιοσημείωτη ποσότητα αίματος είναι μια κατάσταση γνωστή στον ιατρικό χώρο ως αιματουρία.

Τα αίτια αυτής της κατάστασης μπορεί να είναι εκτός ουροποιητικού συστήματος (π.χ. αιμορραγικές διαθέσεις, δρεπανοκυτταρική αναιμία, λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων), συνηθέστερα όμως η αιτία βρίσκεται εντός του ουροποιητικού.

Ουσιαστικά, σχεδόν όλες οι ουρολογικές και οι νεφρολογικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν αιματουρία, όμως ποτέ η αιματουρία δεν πρέπει να θεωρείται αθώα και η πρώτη υποψία πρέπει πάντα να είναι κάποιο νεόπλασμα, επισημαίνει η Ελληνική Ουρολογική Εταιρία.
Ο ασθενής με αιματουρία μπορεί να μην έχει κανένα άλλο σύμπτωμα. Συχνά όμως αναφέρει πόνο κατά την ούρηση, συχνουρία, τσούξιμο, δυσκολία στην ούρηση ή αιματουρία έπειτα από κόπωση. Η εμφάνιση πηγμάτων αίματος στα ούρα είναι σημάδι μεγάλης αιματουρίας και χρειάζεται γρήγορη εκτίμηση και αντιμετώπιση.

Εξέταση

Για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη αιματουρίας, πρέπει να γίνει γενική εξέταση ούρων. Μερικές φορές το χρώμα των ούρων γίνεται ερυθρό από λήψη ορισμένων τροφών (παντζάρια), φαρμάκων (ριφαμπικίνη, παράγωγα ανθακινόνης) ή βιταμινών (Β12), ενώ σε ασθενείς με ίκτερο τα ούρα έχουν χρώμα που θυμίζει το κονιάκ. Επίσης, μπορεί να έχουμε αυτόματη έξοδο αίματος από την ουρήθρα (χωρίς ούρηση), οπότε μιλάμε για ουρηθρορραγία, που είναι μια διαφορετική κατάσταση από την αιματουρία.

Στις γυναίκες πρέπει επίσης να διευκρινίζεται αν το αίμα προέρχεται από τον κόλπο και απλώς αναμειγνύεται με την έξοδο των ούρων.

Βασικές εργαστηριακές εξετάσεις είναι η γενική αίματος, ουρία, κρεατινίνη, το PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο), γενική και καλλιέργεια ούρων, κυτταρολογική εξέταση ούρων (ή κάποια από τις νεότερες εξετάσεις, όπως το BTA test). Το υπερηχογράφημα νεφρών, κύστεως ή προστάτη αποτελεί την πρώτη απεικονιστική εξέταση που θα χρειαστεί.

Για την αντιμετώπιση της αιματουρίας υπάρχουν ορισμένα άμεσα μέτρα, όπως η άφθονη λήψη υγρών. Εφόσον υπάρχει λοίμωξη, χορηγείται το κατάλληλο αντιβιοτικό.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ