«Βλέπουν» το Αλτσχάιμερ

Οφθαλμολογική εξέταση εντοπίζει τη νόσο 20 χρόνια προτού εκδηλωθεί

Οφθαλμολογική εξέταση εντοπίζει τη νόσο 20 χρόνια προτού εκδηλωθεί

Τα μάτια μπορούν να αποκαλύψουν το μέλλον της υγείας του εγκεφάλου μας. Οφθαλμολογική εξέταση, όπως προκύπτει από νέα έρευνα, είναι σε θέση να διαγνώσει το Αλτσχάιμερ δύο δεκαετίες προτού εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα.

Ερευνητές από το Λος Αντζελες δοκίμασαν το τεστ σε 16 ασθενείς και, συγκρίνοντας τα αποτελέσματά τους με απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου, προέκυψε ότι η εξέταση ήταν αποτελεσματική στο να εντοπίζει τους ασθενείς που είχαν στον εγκέφαλό τους συγκέντρωση πλάκας διπλάσιας της φυσιολογικής.

Τα ευρήματα

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι μία από τις μεγαλύτερες προόδους που έχει καταγραφεί έως σήμερα στον τομέα της έρευνας για το Αλτσχάιμερ, καθώς προσφέρει την πρώτη βάση για μία μη δαπανηρή και μη επεμβατική εξέταση.
«Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο αμφιβληστροειδής χιτώνας μπορεί να λειτουργήσει ως μια αξιόπιστη πηγή διάγνωσης της νόσου Αλτσχάιμερ» σχολίασε η επικεφαλής της έρευνας δρ Maya Koronyo – Hamaoui, νευροχειρουργός στο Cedars-Sinai.

«Ενα από τα βασικά οφέλη της ανάλυσης του αμφιβληστροειδούς χιτώνα είναι η δυνατότητα επανάληψης, η οποία μάς επιτρέπει να παρακολουθούμε τους ασθενείς και, ενδεχομένως, την εξέλιξη της νόσου τους» συμπλήρωσε. Εως πριν από μία δεκαετία ο μόνος τρόπος να γίνει επίσημη διάγνωση του Αλτσχάιμερ ήταν η ανάλυση του εγκεφάλου μετά θάνατον. Τα τελευταία χρόνια οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις ποζιτρονικές τομογραφίες (PET) του εγκεφάλου των ανθρώπων εν ζωή για να εντοπιστούν δείκτες της νόσου. Ωστόσο πρόκειται για μια εξέταση ακριβή, που θεωρείται και επεμβατική, δεδομένου ότι ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε έγχυση με ραδιοφάρμακο.

Αντί για ραδιοφάρμακο, στη μέθοδο που δοκιμάστηκε τώρα οι ασθενείς πίνουν ένα διάλυμα που περιέχει κουρκουμίνη, η οποία κάνει την αμυλοειδή πλάκα που υπάρχει τυχόν στον αμφιβληστροειδή να «φωτίζεται» και να μπορεί έτσι να εντοπιστεί από την τομογραφία. Πιστεύεται ότι η ποσότητα πλάκας στον αμφιβληστροειδή σχετίζεται με αυτήν που υπάρχει σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Αρθρίτιδα γόνατος – Τα πρώτα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός είναι ο κατάλληλος ιατρός για να δώσει απαντήσεις...

Η εφηβική συμπεριφορά καθορίζει την υγεία στη μετέπειτα ζωή, σύμφωνα με έρευνα!

Η ανάπτυξη των μη γνωστικών δεξιοτήτων είναι ένας από τους σημαντικότερους...

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι για άμεση διάγνωση του Covid-19

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι που θα μπορεί να κάνει διάγνωση του Covid-19 (έχει...

Ωτοπλαστική: Διορθώστε οριστικά τα πεταχτά αυτιά!

Τα αυτιά έχουν ένα μοναδικό σχήμα που διαφέρει από άνθρωπο σε...

Κονδυλώματα πρωκτού: η ανώδυνη αντιμετώπισή τους

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μια συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος που οφείλεται...

Αντιμετωπίστε το κότσι αναίμακτά και ανώδυνα

«Κράτα τα τακούνια σου, το κεφάλι σου και τα στάνταρ σου...