«Οπλο» κατά της λευχαιμίας

Η βιταμίνη C μπορεί να εμποδίσει την εξάπλωση του καρκίνου

Η βιταμίνη C μπορεί να εμποδίσει την εξάπλωση του καρκίνου

Στη βιταμίνη C ισχυρίζονται ότι βρήκαν το «όπλο» για την καταπολέμηση της λευχαιμίας επιστήμονες από το Perlmutter Cancer Centre του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η βιταμίνη C προτείνεται ως «όπλο» κατά του καρκίνου. Ωστόσο, έως σήμερα ο τρόπος με τον οποίο οι υπερ-υψηλές δόσεις της συγκεκριμένης βιταμίνης καταπολεμούν τους αιματολογικούς καρκίνους και εμποδίζουν την εξάπλωσή τους δεν είχε κατανοηθεί.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Βιολογίας του Καρκίνου Benjamin Neel, βρήκαν ότι η βιταμίνη C εντοπίζει και οδηγεί σε απόπτωση (κυτταρικό θάνατο) τα ελαττωματικά βλαστοκύτταρα του μυελού των οστών που δημιουργούν τους όγκους. Συγκεκριμένα, βρήκαν ότι η βιταμίνη ενεργοποιεί το ένζυμο ΤΕ2, το οποίο ευθύνεται για τον φυσικό θάνατο των κυττάρων και το οποίο σε κάποιες μορφές λευχαιμίας μεταλλάσσεται, παύοντας να λειτουργεί αποτελεσματικά.

Ερευνες έχουν δείξει ότι μειωμένη λειτουργία του ενζύμου ΤΕ2 εμφανίζεται στο 50% των περιπτώσεων της χρόνιας μυελομονοκυτταρικής λευχαιμίας και στο 10% των περιπτώσεων οξείας μυελοειδούς λευχαιμίας.
Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να καταπολεμήσει τη λευχαιμία καταναλώνοντας πορτοκάλια και πιπεριές με το… τσουβάλι. Τα παραπάνω -θεραπευτικά- αποτελέσματα επιτυγχάνονται χορηγώντας τη βιταμίνη ενδοφλέβια και σε πάρα πολύ υψηλές συγκεντρώσεις.

Προσπερνώντας το γαστρεντερικό σύστημα και τους απεκκριτικούς μηχανισμούς του σώματος, τα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα μπορούν να είναι 100-500 φορές υψηλότερα από τα επίπεδα που επιτυγχάνονται με τη λήψη της βιταμίνης σε συμπλήρωμα από το στόμα. Αυτή η υπερ-υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης είναι σε θέση να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι από την προοπτική της χρήσης της βιταμίνης C ως μιας ασφαλούς θεραπείας για τις αιματολογικές κακοήθειες» τόνισε ο καθηγητής Neel, ο οποίος θεωρεί πως η βιταμίνη είναι πολύ πιθανόν να χρησιμοποιείται σύντομα ως επικουρική αγωγή στη συμβατική χημειοθεραπεία. Συνδυάζοντας τη βιταμίνη με τον αναστολέα PARP, ένα φάρμακο που σκοτώνει αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ενισχύεται σημαντικά η δράση του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Αρθρίτιδα γόνατος – Τα πρώτα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός είναι ο κατάλληλος ιατρός για να δώσει απαντήσεις...

Η εφηβική συμπεριφορά καθορίζει την υγεία στη μετέπειτα ζωή, σύμφωνα με έρευνα!

Η ανάπτυξη των μη γνωστικών δεξιοτήτων είναι ένας από τους σημαντικότερους...

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι για άμεση διάγνωση του Covid-19

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι που θα μπορεί να κάνει διάγνωση του Covid-19 (έχει...

Ωτοπλαστική: Διορθώστε οριστικά τα πεταχτά αυτιά!

Τα αυτιά έχουν ένα μοναδικό σχήμα που διαφέρει από άνθρωπο σε...

Κονδυλώματα πρωκτού: η ανώδυνη αντιμετώπισή τους

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μια συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος που οφείλεται...

Αντιμετωπίστε το κότσι αναίμακτά και ανώδυνα

«Κράτα τα τακούνια σου, το κεφάλι σου και τα στάνταρ σου...