Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Απατεώνες «έγδυσαν» γνωστούς και συγγενείς της Παπαδοπούλου

Εξαπάτηση από το ίδιο κύκλωμα χάκινγκ που «χτύπησε» και...

Οργισμένη η Αντωνά, μίλησε για πρώτη φορά για το χακάρισμα του λογαριασμού...

Εκρηξη οργής από τη Μαρία Αντωνά για το χακάρισμα...

Στην πρωτεύουσα ψάχνουν οι Αρχές τους ληστές που ανατίναξαν ΑΤΜ στην Πάτρα

Στην Αττική αναζητούν οι αστυνομικές Αρχές το ορμητήριο των...

Η Βανδή και το… χαμόγελο για το μονόπετρο από τον Μπισμπίκη

Χαμογέλασε και έφυγε η Δέσποινα Βανδή μόλις ρωτήθηκε από...

Πανικός από καταιγίδες και άγρια μποφόρ

Οι ισχυροί άνεμοι και οι νεροποντές ξήλωσαν στέγες, ξερίζωσαν δέντρα, προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια και καταστήματα και απείλησαν ζωές.

Ξηλωμένες στέγες, ξεριζωμένα δέντρα, σοβαρές ζημιές σε σπίτια και καταστήματα και τρομερή ταλαιπωρία για τους κατοίκους, κυρίως της δυτικής και βόρειας Ελλάδας, συνθέτουν το σκηνικό του καιρού που αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει βελτίωση από αύριο το βράδυ. Γερή «γεύση» από χειμώνα πήραμε χθες, αφού ο καιρός μάς έδειξε τα «δόντια» του για τα καλά (δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες) με πτώση θερμοκρασίας, έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους που κατά τόπους έφτασαν ακόμη και τα 8 μποφόρ!

Στο Μεσολόγγι κινδύνεψαν άνθρωποι και ξηλώθηκαν στέγες από την ισχυρή καταιγίδα που έπληξε την πόλη χθες, ενώ από τον δυνατό αέρα καταστράφηκαν πελάδες (ξύλινα σπιτάκια μέσα στη θάλασσα) στην Τουρλίδα. Μάλιστα, δύο άνθρωποι που βρίσκονταν στην παραλιακή ζώνη του Μεσολογγίου κινδύνευσαν να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά. Επίσης, δέντρα έκλεισαν την εθνική οδό και η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Αστυνομία έσπευσαν να καθαρίσουν τον δρόμο προκειμένου να συνεχιστεί ξανά η κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Στην Πάτρα, η Πυροσβεστική έλαβε δεκάδες κλήσεις που αφορούσαν κυρίως πτώσεις δέντρων πάνω σε οχήματα, ενώ εξαιτίας της κακοκαιρίας σημειώθηκε πτώση της τάσης του ρεύματος και διακοπές, όπως στην περιοχή των Δεμενίκων. Στον Πύργο Ηλείας, αρκετοί δρόμοι και υπόγεια πλημμύρισαν, ενώ δεν ήταν λίγοι οι κάτοικοι που πήραν τις σκούπες και καθάρισαν οι ίδιοι τα φρεάτια για να γλιτώσουν τα χειρότερα.

Στην Αττική η έντονη βροχή που έπεφτε από το πρωί επί περίπου τρεις ώρες δημιούργησε προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε κεντρικούς οδικούς άξονες, δίχως ωστόσο να υπάρξουν κλήσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για παροχής βοήθειας. Πάντως, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, προκειμένου να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, όπως επίσης και τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Σκωτσέζικο ντους από ζέστη σε κρύο  

Σκωτσέζικο ντους φαίνεται πως μας κάνει ο καιρός, αφού μόλις προχθές κυκλοφορούσαμε με κοντομάνικα και ξαφνικά χθες άνοιξαν οι ουρανοί. Το ίδιο σκηνικό είχε επαναληφθεί και στις αρχές Οκτωβρίου, όταν μετά την αφόρητη ζέστη του Σεπτεμβρίου, η χώρα επλήγη από σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που προκάλεσε ζημιές και προβλήματα. Πάντως, το χειμωνιάτικο σκηνικό που ζούμε τις τελευταίες ώρες θα συνεχιστεί και σήμερα, ενώ την Παρασκευή θα υπάρχουν σποραδικές βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Από τα βόρεια βαθμιαία θα υπάρξει βελτίωση και το Σάββατο οι βροχές θα σταματήσουν και η θερμοκρασία θα ανέβει. Ο καλός καιρός θα συνεχιστεί και την Κυριακή, τη Δευτέρα και την Τρίτη.

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ


Τα «πόδια της γιαγιάς» δείχνουν βροχόπτωση!

Οταν το σώμα καταλαβαίνει την κακοκαιρία

Πονούν τα πόδια της γιαγιάς; Τότε θα βρέξει κι ας είπε άλλα ο Αρνιακός. Οι επιστήμονες λένε πως ο καιρός επηρεάζει τον σωματικό πόνο, άρα όταν υπάρχει βαρομετρικό χαμηλό, το σώμα ξέρει να το «διαβάζει».9858o5l8o9k68i6l9

Η επικρατούσα θεωρία, η οποία επιβεβαιώνεται και από νέα ευρήματα, λέει ότι όταν η βαρομετρική πίεση μειώνεται -κάτι που γίνεται πριν από μια καταιγίδα- τότε αλλάζει και η πίεση μέσα στις αρθρώσεις. «Σκεφτείτε ένα μπαλόνι που έχει την ίδια πίεση μέσα με αυτήν που έχει απέξω. Ενώ η εξωτερική πίεση μειώνεται, το μπαλόνι (ή η άρθρωση αντίστοιχα) διαστέλλεται, πιέζοντας έτσι τα νεύρα που το περιβάλλουν και τους άλλους ιστούς. Αυτό προφανώς προκαλεί την ενόχληση στους ασθενείς», εξηγεί ο Ρόμπερτ Τζέιμισον, καθηγητής Αναισθησίας και Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Πειράματα εξάλλου που πραγματοποιήθηκαν σε ινδικά χοιρίδια, στα οποία προκλήθηκε πόνος στη σπονδυλική στήλη, έδειξαν ότι αυτά εμφάνιζαν συμπτώματα οξέος πόνου όταν τους τραβούσαν τα πίσω πόδια σε συνθήκες χαμηλής βαρομετρικής πίεσης.

Η αυξημένη υγρασία μπορεί επίσης να προκαλεί οίδημα στις αρθρώσεις. Οι τένοντες, οι μύες, τα οστά και οι ιστοί έχουν διαφορετική πυκνότητα, οπότε είναι πολύ πιθανόν να συστέλλονται και να διαστέλλονται με διαφορετικό τρόπο, όταν αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες. Σε ανθρώπους δε με χρόνια φλεγμονή από αρθρίτιδα αλλά και παλιούς τραυματισμούς ο καιρός μπορεί να επιβαρύνει τα αισθητικά νευρικά κύτταρα, τα οποία μεταφέρουν τα σήματα πόνου στον εγκέφαλο. Υπάρχουν πάντως και ερευνητές που διαφωνούν με τα συμπεράσματα των συναδέλφων τους. Υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει διασύνδεση των καιρικών συνθηκών με τον πόνο στις αρθρώσεις, γεγονός που καθιστά τη… μετεωρολογική προσέγγιση της υγείας από τα πλέον αμφιλεγόμενα θέματα από γεννήσεως της Ιατρικής.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γαμπρός στην Κρήτη

Με μια «σπορ θερινή» φωτογραφία ευχαρίστησε για τις ευχές...

Δολοφονία χαρακτήρα Λιάγκα από τον Κούγια: «Τι σίχαμα»

Το 'χει φαίνεται ο Μάιος να είναι ο μήνας...

Πάντα κομψή η Αννα Φόνσου

Σε έναν από τους αγαπημένους της προορισμούς, το Λουτράκι,...

Πάνος Μιχαλόπουλος: Αυτοεξόριστος στην πατρική γη

Στο χωριό Μικρομάνη Μεσσηνίας, όπου βρίσκεται το πατρικό του...

Oι σχολιαστές της Eurovision Καλούτα και Αλευράς τα… άκουσαν από χρήστες των social media

Θανάσης Αλευράς και Ζερόμ Καλούτα... τζάμπα τα λεφτά! «Καθόλου...

Ταχτσίδης-Θεοδωροπούλου: «Βόμβα» χωρισμού με τρίτο πρόσωπο

«Μια φορά μονάχα φτάνει, να ραγίσει το γυαλί, η...