Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

200 σφαίρες για τον Κόλα!

Πώς οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη του Αλβανού killer – Η άγρια μάχη και οι τελευταίες στιγμές του σκληρού κακοποιού

Στο ίδιο σημείο όπου εδώ και δύο εβδομάδες είχε εντοπιστεί για τελευταία φορά, έξω από το χωριό Βροσύνα, στη συμβολή του ποταμού Καλαμά με τον Ζαλογγοπόταμο, έμελλε να γραφτεί ο επίλογος της ζωής του επικίνδυνου κακοποιού Μάριον Κόλα. Ο αδίστακτος δραπέτης των φυλακών Τρικάλων που αφαίρεσε δύο ζωές τους τελευταίους τέσσερις μήνες έπεσε νεκρός «γαζωμένος» από τις σφαίρες των κομάντος της ΕΚΑΜ μετά από άγρια μάχη με τουλάχιστον διακόσιες σφαίρες, η οποία λίγο έλειψε να στοιχίσει τη ζωή ενός ΕΚΑΜίτη, που τραυματίστηκε στο πόδι και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Ομως, η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στα ελληνοαλβανικά σύνορα δεν τελείωσε με τον θάνατο του Κόλα. Συνεχίζεται για τον εντοπισμό του υπαρχηγού της ομάδας των σκληρών Αλβανών κακοποιών, του αδελφικού φίλου του νεκρού δραπέτη, Ιλίρ Κούπα. Οι αστυνομικοί που παίρνουν μέρος στην επιχείρηση εκτιμούν πως ο 27χρονος δραπέτης είναι τραυματισμένος από τη μάχη που έδωσε.

Οι αστυνομικοί εξάλλου γνώριζαν εδώ και τρεις ημέρες πως ο Κόλα μαζί με τον συνεργό του τριγυρνούσαν στις όχθες του Καλαμά προσπαθώντας να βρουν έξοδο προς τα αλβανικά σύνορα. Τη σχετική πληροφορία τους την είχε δώσει ένας κάτοικος της περιοχής της Βροσύνας, που είναι και πατέρας αστυνομικού, ο οποίος είτε είχε δει τους δραπέτες είτε είχε ακούσει για την παρουσία τους στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η κινητοποίηση του συνόλου των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. και των μονάδων της ΕΚΑΜ ήταν άμεση. Τα κυριότερα περάσματα αποκλείστηκαν, με ιδιαίτερη βαρύτητα στα μονοπάτια στην ελληνοαλβανική μεθόριο που χρησιμοποιούν έμποροι ναρκωτικών από την Αλβανία για να μεταφέρουν τα φορτία τους.

Οι αστυνομικοί «σάρωσαν» με τις θερμικές κάμερες ολόκληρη την παραποτάμια περιοχή του Καλαμά και του Ζαλογγοπόταμου και λίγο πριν από τις 04.00 τα ξημερώματα της Κυριακής «έπιασαν» το σήμα που ήθελαν. Δύο άτομα κινούνταν κοντά στις όχθες του Καλαμά, με κατεύθυνση τη μεθόριο με την Αλβανία.

Αμέσως οι πάνοπλοι άνδρες της ΕΚΑΜ έπιασαν τα περάσματα και τελικά βρέθηκαν σε απόσταση βολής. Οι αστυνομικοί κάλεσαν τους δύο κακοποιούς να παραδοθούν, αλλά η αντίδραση του Κόλα ήταν να στρέψει το υποπολυβόλο Καλάσνικοφ και να «γαζώσει» στα «τυφλά» με σφαίρες την περιοχή! Μια από αυτές προκάλεσε διαμπερές τραύμα στο γόνατο ενός αστυνομικού της ΕΚΑΜ, που ήταν ακροβολισμένος στις όχθες του ποταμού.

Η αντίδραση των αστυνομικών ήταν άμεση: ανταπέδωσαν με πυκνές βολές τα πυρά του Αλβανού κακοποιού, με αποτέλεσμα ο Κόλα να αφήσει την τελευταία του πνοή λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα του. Οπως διαπίστωσε ο ιατροδικαστής Θεόδωρος Βουγιουκλάκης, μία από τις σφαίρες τον χτύπησε στην πλάτη και το «τυφλό» τραύμα προκάλεσε τον θανάσιμο τραυματισμό του. Το τέλος του ήταν όπως είχε προβλέψει το 2010, όταν απειλούσε τους αστυνομικούς που τον είχαν συλλάβει στον Βύρωνα: «Την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε δεν θα με πιάσετε ζωντανό. Ή θα σας σκοτώσω ή θα με σκοτώσετε!»

Tο δίκτυο υποστήριξης

Σε ένα σάκο που βρήκαν οι αστυνομικοί δίπλα στο πτώμα του Κόλα υπήρχαν γεμιστήρες Καλάσνικοφ, ενώ και ο ίδιος ήταν ζωσμένος με χειροβομβίδες και στη ζώνη του είχε περασμένο ένα πιστόλι που ανήκει σε αστυνομικό (το οποίο είχε αρπάξει στη συμπλοκή στο Δίστομο). Παράλληλα, στον σάκο είχε και τάπερ με μαγειρεμένο φαγητό.

Αυτό σημαίνει ότι οι δύο κακοποιοί είχαν βρει καταφύγιο σε σπίτι της περιοχής – είτε εν αγνοία του ιδιοκτήτη του είτε εις γνώσιν του. Οι αστυνομικοί προσπαθούν να εντοπίσουν το κρησφύγετό τους ώστε να διαπιστώσουν αν κάποιοι τούς πρόσφεραν συνειδητά καταφύγιο προσπαθώντας να τους βοηθήσουν να περάσουν τα σύνορα και τους εφοδίασαν με όλα τα απαραίτητα.

Το χρονικό του θρίλερ που κράτησε τέσσερις μήνες

Ο θάνατος του Μάριον Κόλα έβαλε τη σφραγίδα τέλους σε ένα θρίλερ που κράτησε επί τέσσερις μήνες με κομμένη την ανάσα την κοινή γνώμη, στοίχισε πέντε ανθρώπινες ζωές και πλήγωσε βαριά το γόητρο της ΕΛ.ΑΣ., που όμως κατάφερε τελικά να φέρει εις πέρας το «συμβόλαιο τιμής» για την εξουδετέρωση της επικίνδυνης συμμορίας των Αλβανών. Για τη σύλληψη των κακοποιών η ΕΛ.ΑΣ. οργάνωσε τη μεγαλύτερη αστυνομική επιχείρηση των τελευταίων ετών, με τριακόσιους πενήντα αστυνομικούς της ΟΠΚΕ και συνοριακούς φύλακες, έξι σκάφη του Λιμενικού, σαράντα κομάντος της ΕΚΑΜ, δύο διμοιρίες βατραχανθρώπων, δεκαπέντε ιχνηλάτες του στρατού, δύο ελικόπτερα και είκοσι πέντε θερμικές κάμερες.

Οταν στις 22 Μαρτίου οι φυλακές Τρικάλων μετατράπηκαν σε θέατρο πολεμικής επιχείρησης, με «βροχή» πυρών από Καλάσνικοφ και αλλεπάλληλες εκρήξεις χειροβομβίδων, κανείς δεν φανταζόταν τι θα ακολουθούσε… Το ανθρωποκυνηγητό που ακολούθησε την κινηματογραφική απόδραση των έντεκα Αλβανών βαρυποινιτών έριξε στα χέρια των αστυνομικών τρεις από αυτούς τις επόμενες ημέρες.

Ομως, ο Κόλα με τους υπόλοιπους συντρόφους του ήταν αποφασισμένος να μείνει ελεύθερος με κάθε κόστος και το απέδειξε μη διστάζοντας να ανοίξει πυρ κατά των αστυνομικών στα Ισθμια τα ξημερώματα της 30ής Μαρτίου, μετά από ληστεία σε ταβέρνα στο Παλαιοκούνδουρα Θηβών. Η ανταλλαγή πυρών στοιχίζει της ζωή της 25χρονης ξενοδοχοϋπαλλήλου Κατερίνας Ζώγαλη που περνούσε τυχαία. Το ανθρωποκυνηγητό σε Αττική και Βοιωτία δεν φέρνει αποτελέσματα.

Ακολουθούν: 3 Μαΐου: Δύο από τους δραπέτες προσπαθούν να ληστέψουν ένα σούπερ μάρκετ στο Περιστέρι και πετούν δύο χειροβομβίδες σε αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.. Εκεί συλλαμβάνεται ο 35χρονος Ερμάλ Λίτα.

16 Μαΐου: Ο 25χρονος Εντισον Λίκα και ο 39χρονος θείος του Φλαμούρ Σινάνι Λίκα, δραπέτης και οργανωτής της ομαδικής απόδρασης, αρπάζουν με την απειλή Καλάσνικοφ 1.000.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα στο κέντρο της Λάρισας.

11 Ιουνίου: Οι δραπέτες κλέβουν τα αυτοκίνητα του πρώην υπουργού Απόστολου Ανδρεουλάκου και του πρώην διοικητή της ΔΕΗ Γιώργου Μπιρδιμήρη. Το πρώτο ανακαλύπτεται στον Παρνασσό φορτωμένο με Καλάσνικοφ, εκρηκτικά και ρούχα παραλλαγής και το δεύτερο καμένο.

13 Ιουνίου: Κάποιοι από τους δραπέτες έρχονται τετ-α-τετ με πυροσβέστες κοντά στο μοναστήρι της Δαμάστας, αλλά αποχωρούν.

17 Ιουνίου: Στο Δίστομο πέντε οπλισμένοι δραπέτες αφοπλίζουν τρεις αστυνομικούς και πυροβολούν κατά αυτοκινήτου της Ασφαλείας Λιβαδειάς. Μία σφαίρα διαπερνά την κεντρική αρτηρία στο πόδι του 37χρονου υπαρχιφύλακα Γιώργου Ανδριτσόπουλου, που πεθαίνει από αιμορραγία.

20 Ιουνίου: Τέσσερις δραπέτες με κλεμμένο από το χωριό Φιλοθέη Ναυπακτίας αγροτικό πέφτουν σε μπλόκο ανδρών της ΟΠΚΕ, που πυροβολούν προειδοποιητικά και τρέπονται σε φυγή.

2 Ιουλίου: Σε ανταλλαγή πυρών στην Κόνισκα Αιτωλοακαρνανίας πέφτουν νεκροί ο Εντισον Λίκα και ο θείος του Φλαμούρ Σινάνι.

4 Ιουλίου: Οι δραπέτες πέφτουν σε μπλόκο αστυνομικών στην Αρτα και «γαζώνουν» το περιπολικό, χωρίς να τραυματιστεί κανένας αστυνομικός.

«Θεία δίκη…» φώναζαν στο μνημόσυνο του υπαρχιφύλακα

Με αυτά τα λόγια αντέδρασαν όσοι παρευρέθηκαν στο μνημόσυνο για τα σαράντα του υπαρχιφύλακα Γιώργου Ανδριτσόπουλου όταν πληροφορήθηκαν τον θάνατο του δολοφόνου του στη συμπλοκή. Η σύζυγος του 37χρονου αστυνομικού, που είχε στην αγκαλιά της το νεογέννητο τρίτο τους παιδί το οποίο δεν θα δει ποτέ τον πατέρα του, κατέρρευσε ξεσπώντας σε λυγμούς στο άκουσμα της είδησης.

Η τελετή στη μνήμη του αδικοχαμένου Γ. Ανδριτσόπουλου, που έπεσε νεκρός από τα πυρά των αδίστακτων κακοποιών στο Δίστομο Βοιωτίας, τελέστηκε σε βαρύ κλίμα στον Δαφνιά Αιτωλοακαρνανίας. Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι του δολοφονημένου αστυνομικού μίλησαν για δικαίωση που έτυχε να έρθει την ημέρα του μνημόσυνου του! Μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αδαμάντιος Σταματάκης, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Ελλάδας και οι αστυνομικοί διευθυντές Ακαρνανίας και Αιτωλίας.

Θέμα ωρών η σύλληψη και του Κούπα

Βλέποντας τον αρχηγό του να πέφτει νεκρός το πρωτοπαλίκαρο του Κόλα, Ιλίρ Κούπα, κατάφερε να διαφύγει. Ωστόσο φέρεται να έχει τραυματιστεί από τα πυρά των ανδρών της ΕΚΑΜ και οι εκτιμήσεις των αστυνομικών είναι ότι δεν μπορεί να ξεφύγει: «Η σύλληψή του είναι θέμα αν όχι ωρών, τουλάχιστον λίγων ήμερων. Δεν μπορεί να πάει μακριά… Εχουν αποκλειστεί πάνω από 20.000 στρέμματα γης» λέει στην «Espresso» αστυνομικός που συμμετέχει στις έρευνες.

Για τον εντοπισμό του τελευταίου δραπέτη έχουν στηθεί μπλόκα των αστυνομικών στην περιοχή της Νεράιδας, στην πλευρά της Θεσπρωτίας, όπου απαγορεύεται η κίνηση των οχημάτων προς τη Βροσίνα, ενώ στην πλευρά των Ιωαννίνων «χτενίζεται» η περιοχή του πρώην δήμου Μολοσσών.

Ο Ιλίρ Κούπα, που γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου του 1986, είχε συλληφθεί για διακίνηση όπλων και εκρηκτικών στη Θήβα. Μετά την απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων δεν έφυγε στιγμή από το πλευρό του Κόλα και ήταν μαζί όταν πρόλαβαν να διαφύγουν πυροβολώντας από το μπλόκο αστυνομικών στην Κόνισκα. Μαζί με τον αρχηγό του πυροβολούσε εναντίον των αστυνομικών και όταν εντοπίστηκαν στην περιφερειακή της Αρτας, στον κόμβο της Αγγέλης.

Ο Κούπα ήταν στη θέση του συνοδηγού του κλεμμένου αγροτικού Navarra και από τις σφαίρες του δικού του Καλάσνικοφ τρύπησαν τα λάστιχα ενός περιπολικού, πράγμα που έδωσε στους δραπέτες τη δυνατότητα να διαφύγουν.

ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π. ΠΑΝΟΥ

{{-PCOUNT-}}33{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...