«Οπλα» κατά της γρίπης

ΥΓΕΙΑ

«Οπλα» κατά της γρίπης

❱❱ Η σωστή διατροφή είναι το «κλειδί» για τη βελτίωση του ανοσοποιητικού

Αυξήστε την πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών και πείτε «όχι» στη ζάχαρη και στα... αντιβιοτικά, εάν θέλετε να βγείτε νικητές στη μάχη με το φετινό κρυολόγημα, τις ιώσεις ή τη γρίπη, που αργά ή γρήγορα θα σας απειλήσουν. 

Σύμφωνα με τη δρα Ελένη Παπαγιαννίδου, κλινική διαιτολόγο - διατροφολόγο, για να βελτιώσουμε το ανοσοποιητικό σύστημά μας αρκεί να επιλέξουμε τους καλύτερους συμμάχους μέσα από την τροφή μας.

«Τα σάκχαρα, τα δημητριακά και άλλα αμυλούχα τρόφιμα επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό. Στην πραγματικότητα, πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το ανοσοποιητικό μας καταστέλλεται για αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση απλών σακχάρων (ζάχαρη, φρουκτόζη κ.λπ.). Φαίνεται ότι η παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να μειωθεί ακόμα και 50%. Θυμηθείτε πως, εάν είστε άρρωστοι ή δεν θέλετε να αρρωστήσετε, είναι σημαντικό να δώσετε στο σώμα σας θρεπτικά συστατικά, όχι ζάχαρη» σημειώνει η δρ Παπαγιαννίδου.

Εκτός από τη βιταμίνη C, που θεωρείται μαγική λύση για τα κρυολογήματα, υπάρχει επίσης και η λιποδιαλυτή βιταμίνη D, η οποία υποστηρίζει την αντιμικροβιακή διαδικασία στο σώμα ρυθμίζοντας την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Γι' αυτό είναι πολύ πιο σημαντική από τη βιταμίνη C.

Επιπλέον, ο ψευδάργυρος αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και βοηθά πολύ αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της λοίμωξης. Σύμφωνα με έκθεση τον Μάρτιο του 2008 στο επιστημονικό έντυπο «The Journal of Infectious Diseases», συμπλήρωμα ψευδαργύρου μείωσε τη διάρκεια του κρυολογήματος από επτά σε τέσσερις ημέρες και τον βήχα από πέντε σε δύο ημέρες. Βρίσκεται στα στρείδια, στο κρέας κοτόπουλου, στο μοσχαρίσιο κρέας, στα αμύγδαλα και στους κολοκυθόσπορους.

Σκόρδο και τζίντζερ

Καλό είναι να τρώτε περισσότερα φυσικά αντιμικροβιακά τρόφιμα, όπως το σκόρδο, που καταπολεμά τα βακτήρια και σκοτώνει τους μύκητες και τους ιούς.
Το τζίντζερ περιέχει χημικές ουσίες που στοχεύουν συγκεκριμένα σε ιούς που επηρεάζουν το κεφάλι και τον λαιμό. Τρίψτε λίγο φρέσκο τζίντζερ σε ένα φλιτζάνι τσάι ή ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και αφήστε το μέσα λίγο πριν το πιείτε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ