Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Η ηθοποιός Εφη Παπαθεοδώρου είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει Νέα Αριστερά

Είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στέκεται στο πλάι του...

Αγκάθια στο τραπέζι

Η τρόικα επιστρέφει με άγριες διαθέσεις για αυξήσεις αντικειμενικών, φορολόγηση αγροτεμαχίων και απολύσεις στο Δημόσιο.

Με άγριες διαθέσεις επιστρέφει το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα, καθώς ξεκινά ο νέος γύρος για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, με στόχο την εκταμίευση -που έχει ήδη αποφασιστεί- των 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μπορεί για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο να μην υπάρχει το άγχος της δόσης, υπάρχουν όμως τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις. Οι επικεφαλής του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ που θα έρθουν την ερχόμενη Δευτέρα θα εξετάσουν αφενός αν η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί στους τριμηνιαίους δείκτες επιδόσεων για τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και αφετέρου αν συντελέσθηκε η απαραίτητη πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων.

1. Το πρώτο «αγκάθι» έχει να κάνει με τις αυξήσεις αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα προκειμένου να συμπληρωθεί το ποσό των 3,2 δισ. τον χρόνο. Αν ικανοποιηθεί η πίεση της τρόικας, τότε σε ορισμένες περιοχές της Αττικής η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα αγγίξει ακόμη και το 60%.

2. Το δεύτερο «αγκάθι» είναι η φορολόγηση των αγροτεμαχίων και αν αυτά θα φορολογηθούν ξεκινώντας από το 2014. Από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων η κυβέρνηση έχει υπολογίσει πως θα εισπράξει περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αν δεν επιθυμεί να τα φορολογήσει, θα πρέπει με κάποιον άλλον τρόπο να βρει το συγκεκριμένο ποσό.

3. Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση θα είναι ένα από τα θέματα που θα τεθεί επίσης στις συζητήσεις που θα έχει η τρόικα με το οικονομικό επιτελείο, ενώ αν η τρόικα προβάλει και πάλι ενστάσεις, η κυβέρνηση έχει έτοιμη την αντιπρόταση για πιλοτική μείωση του εν λόγω συντελεστή από την 1η Ιουλίου. Βέβαια η τρόικα απειλεί ότι σε περίπτωση που προχωρήσει μονομερώς η κυβέρνηση σε μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τότε θα πρέπει να πάρει μέτρα τον Σεπτέμβριο ώστε να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που θα δημιουργηθεί.

Επίσης οι πληροφορίες αναφέρουν πως το κλιμάκιο της τρόικας θα ζητήσει την αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ, ώστε «να καλύπτεται το κόστος παραγωγής ρεύματος», αλλά να ενημερωθεί και για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις τράπεζες, τομέας στον οποίο η κυβέρνηση έχει να παρουσιάσει αποτέλεσμα, σε αντίθεση με το πεδίο των αποκρατικοποιήσεων όπου υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις, καθώς ήδη μπήκαμε στον Ιούνιο και ελάχιστα θέματα έχουν προχωρήσει. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η προσπάθεια να ολοκληρωθεί ο κατάλογος με τους οργανισμούς και τους φορείς του Δημοσίου που πρέπει να καταργηθούν ή να συγχωνευτούν, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι πρώτες 2.000 αποχωρήσεις από το Δημόσιο έως τα μέσα Ιουλίου.

ΕΛΕΝΑ ΣΟΛΩΜΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...