Γνωρίστε το διαβήτη για να τον θεραπεύσετε

ΥΓΕΙΑ

Γνωρίστε το διαβήτη για να τον θεραπεύσετε


Οταν ο οργανισμός μας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη, τότε εκδηλώνεται ο διαβήτης. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που βοηθάει το σώμα μας να αξιοποιεί τη γλυκόζη στο αίμα και όταν δεν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη, τα επίπεδα της γλυκόζης ανεβαίνουν επικίνδυνα. Υπάρχουν δύο είδη διαβήτη, ο τύπος 1 ή ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης και ο τύπος 2, ο μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης. Στο διαβήτη τύπου 1 ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει καθόλου ινσουλίνη, ενώ στο διαβήτη τύπου 2 οι ασθενείς απλώς δεν παράγουν αρκετή.

Ποιος κινδυνεύει; Ο διαβήτης τύπου 1 έχει γενετική βάση και αυξάνονται οι πιθανότητες να εκδηλωθεί αν υπάρχει προηγούμενο σε μια οικογένεια. Είναι το ίδιο κοινός με τον διαβήτη τύπου 2 και εκδηλώνεται πριν από τα 40. Και ο διαβήτης τύπου 2 έχει γενετικό υπόβαθρο, αλλά ο κίνδυνος εκδήλωσής του αυξάνεται με την ηλικία, αλλά και με την παχυσαρκία, την υπέρταση και την υψηλή χοληστερίνη.
Συμπτώματα: Τα πιο αντιληπτά συμπτώματα του διαβήτη είναι η δίψα και η συχνή διούρηση. Αν κάποιος χάνει βάρος χωρίς προφανή λόγο και αυτό συνοδεύεται από κόπωση, τότε θα πρέπει να επισκεφτεί τον γιατρό του για να κάνει τις κατάλληλες εξετάσεις.

Αντιμετώπιση: Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 πρέπει να υποβάλλονται σε ενέσεις ινσουλίνης, ενώ όσοι έχουν διαβήτη τύπου 2 μπορούν να τον αντιμετωπίσουν με αλλαγές στον τρόπο ζωής, δηλαδή στη διατροφή και την άσκηση. Σε δύσκολες περιπτώσεις χορηγούνται φάρμακα που στοχεύουν στη διευθέτηση της υπερβολικής γλυκόζης με διέγερση του παγκρέατος για παραγωγή μεγαλύτερης ινσουλίνης ή με ρύθμιση του οργανισμού να επιβιώνει με την ινσουλίνη που παράγει. Είναι σημαντικό οι διαβητικοί να παρακολουθούνται για να διαπιστώνεται αν η θεραπευτική αγωγή αποδίδει. Αυτό γίνεται με εξετάσεις για τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αλλά και με συχνούς ελέγχους της πίεσης και της χοληστερίνης.