Σφαγές γορίλων για το... κέρδος

ΚΟΣΜΟΣ

Σφαγές γορίλων για το... κέρδος

Τρομοκρατημένο, αφυδατωμένο και αποπροσανατολισμένο βρέθηκε ένα γοριλάκι κάτω από μεγάλο σωρό φύλλων στο Εθνικό Πάρκο Βιρούνγκα του Κονγκό. Μάταια περίμενε να έρθει να το πάρει η μητέρα του. Εκείνη κειτόταν νεκρή, μαζί με άλλα δύο θηλυκά και ένα αρσενικό, λίγα μέτρα παραπέρα.

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντολογικές αρχές, η σφαγή αυτή ήταν η τρίτη της φετινής χρονιάς. Τον Ιανουάριο δύο γορίλες σφαγιάστηκαν, διαμελίστηκαν και εγκαταλείφθηκαν σε μία τουαλέτα. Τον περασμένο μήνα άλλη μία γοριλίτσα έχασε τη ζωή της με παρόμοιο τρόπο. «Το ότι δολοφονήθηκαν επτά γορίλες μέσα σε επτά μήνες είναι ένα δράμα, ειδικά αυτή την περίοδο, που συλλέγουμε τους καρπούς ενός μακροχρόνιου έργου, το οποίο είχε αποτέλεσμα να αυξηθεί ο πληθυσμός των γοριλών στο Εθνικό Πάρκο της Ουγκάντας» είπε ο Τζανφράνκο Μπολόνια, επιστημονικός διευθυντής του ιταλικού παραρτήματος της WWF.

Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, αυτές οι εγκληματικές επιθέσεις έχουν στόχο να στείλουν ένα σαφές μήνυμα προς τους δασοφύλακες. Το Εθνικό Πάρκο Βιρούνγκα προστατεύεται πλήρως, προκειμένου να μπορούν οι γορίλες να ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Ομως, το πάρκο διαθέτει στο εσωτερικό του ένα είδος ξύλου το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε έξοχο καύσιμο - πρόκειται για τζίρο που εκτιμάται γύρω στα 25 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή από το ξύλο «επωφελούνται» μόνο οι γορίλες, ένα είδος ζώου που απειλείται με εξαφάνιση και δύσκολα μπορεί να προστατευτεί.